Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Príroda lieči telo aj dušu

Prechádzky v prírode sú vynikajúce pre telo aj dušu

23. 04. 2016 Šport Nervy Príroda Deti  Martina Strihová
Príroda lieči telo aj dušu

Prechádzanie sa v prírode je vynikajúce cvičenie pre telo a posilňuje aj inteligenciu

Vieme, že cvičenie je vynikajúce pre náš celkový pocit. Turistika je vynikajúci spôsob, ako spáliť 400 – 700 kalórií za hodinu, v závislosti na vašej veľkosti a náročnosti túry. Je ľahšia pre kĺby ako iné aktivity, ako napríklad behanie. Tiež bolo dokázané, že ľudia, ktorí cvičia vonku, pravdepodobnejšie vydržia cvičiť dlhodobo a dokážu dodržiavať svoj program. Turistika je preto skvelá voľba pre tých, ktorí si želajú stať sa aktívnejšími a robiť niečo pravidelne.

Vedci z Univerzity Britskej Kolumbie zistili, že aeróbne cvičenie zvyšuje hipokampálny objem – časť mozgu spájajúcu sa s priestorovou a epizodickou pamäťou – u žien nad 70 rokov. Takéto cvičenie nielenže zlepšuje stratu pamäte, ale tiež jej pomáha predchádzať. Výskumníci tiež prišli na to, že turistika môže pomôcť znížiť stres aj úzkosť, posilniť sebaúctu a uvoľňovať endorfíny. Veľa ľudí berie lieky na riešenie týchto problémov, ale pravé riešenie týchto chorôb môže byť oveľa jednoduchšie, ako si myslíte!

Prechádzky vonku môžu zlepšiť ADHD u detí

Porucha pozornosti a hyperaktivity (ADHD) sa stáva medzi deťmi čoraz viac a viac bežná. Deti s ADHD majú problémy s ovládaním impulzov a s udržaním pozornosti, ľahko niečo odvedie ich pozornosť a vykazujú nadmernú hyperaktivitu.

Výchova detí, ktoré majú ADHD, môže byť pre rodičov náročná a bežné riešenie – rozhodnúť sa dať si predpísať lieky – môže narobiť viac škody ako úžitku, obzvlášť keď prirodzené riešenie môže fungovať rovnako dobre. Štúdia vedená Frances E Kup, PhD, a Andrea Faber Taylor, PhD, zistila, že vystavenie detí s ADHD „zeleným vonkajším aktivitám“ u nich významne znižuje symptómy poruchy. Výsledky tejto štúdie naznačujú, že vystavenie sa prírode môže mať prínos pre každého, kto má problémy so sústredením pozornosti a/alebo prejavuje impulzívne správanie.

Príroda pomáha so sústredením a koncentráciou, a to aj deťom s ADHD.

Ako začať chodiť na turistiku?

Našťastie turistika je jedným z najjednoduchších a najlacnejších športov, aké môžete začať robiť. A má vynikajúce prínosy pre celú rodinu vrátane vašej starej mamy! Začnite s malými vzdialenosťami a testujte svoje schopnosti. Robte to, čo pre vás funguje – ak to znamená, že sa len prejdete po chodníku v parku, je to v poriadku. Akákoľvek forma cvičenia vonku je lepšia ako žiadna. Jednoducho si môžete vyhľadať na internete mapy chodníkov v okolí vášho domova a existuje veľa smartfónových aplikácií, kde ich môžete zmapovať vy. Ale lepšie spravíte, ak si počas prechádzania sa vypnete signál a telefón, aby ste z turistiky získali čo najviac prínosov (aj keď nie je zlé zobrať si telefón pre istotu so sebou).

Uistite sa, že máte dobré turistické topánky, čiapku, fľašu s vodou, a že máte so sebou niekoľko vrstiev oblečenia, ktoré si môžete ľahko vymeniť, keď sa zohrejete alebo vám zostane zima. Môžete zvážiť aj používanie trekových palíc, ktoré môžu zvýšiť vašu rýchlosť a prevziať časť tlaku z vašich kolien. A už len jedna vec: choďte von!

Tip Vitariána

Príroda je jeden z najlepších liekov pre dušu. Spojte ju pravidelne so športom, napríklad s behom alebo cvičením vonku, a budete prekypovať šťastím.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency