Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Polotovary a prefabrikované jedlo

Dajú sa nahradiť?

16. 11. 2016 Trávenie Potraviny Prevencia Tipy Test  Hana Moravčíková
Polotovary a prefabrikované jedlo

Nesabotujme sami seba

Možno si myslíte, že medzi polotovary patria iba hamburgery, 30-centové instantné polievky alebo halušky v prášku. Možno ste si doteraz práve kvôli tejto naivnej predstave mysleli, že polotovary vo vašej domácnosti nemajú miesto. Spracované potraviny, ktoré väčšinou medzi polotovary patria, však teoreticky zahŕňajú aj tie potraviny, ktoré sú zdravé: pokrájané jablko v plastovej miske, vopred pripravený šalát či zmes mrazenej zeleniny. Aby sme dokázali rozlíšiť, ktoré zo spracovaných potravín nám škodia, ktoré na náš zdravotný stav nemajú takmer žiadny vplyv a ktoré sú dokonca zdravé, musíme sa v ponuke spracovaného jedla vedieť šikovne orientovať.

Dôležité je uvedomiť si, na koľko je jedlo, ktoré konzumujeme, skutočne spracované. Balený špenát alebo pokrájané kúsky zeleniny sú síce spracované, ale každý ich zo zdravotného hľadiska uzná za vhodnejšie ako mrazenú pizzu, krekry alebo cereálie, ktoré si mnoho ľudí sype ráno do mlieka. Záhradu nemá k dispozícii každý z nás, a preto obchodné reťazce ponúkajú i potraviny, ktoré sú síce technicky považované za spracované (balené, krájané, strúhané, mrazené atď.) no v skutočnosti sú stále zdravé a čerstvé. Ako sa v ich ponuke zorientovať?

Aj chlieb je spracované jedlo, často polotovar, na zloženie ktorého si dnes treba dať pozor.

Ingrediencie sú základ

Mnohí ľudia robia pri nákupe spracovaných potravín stále tú istú chybu - nečítajú si ingrediencie. Práve tie im totiž pomôžu rozlíšiť, ktoré spracované potraviny sú skutočne jedlé a ktorým by sa mali vyhýbať. Na čele zoznamu neželaných ingrediencií stoja:

  • pridané cukry, ktoré sa nenachádzajú výhradne v sladkostiach, ale i v pečive a zaváraninách
  • sodík, ktorý sa do spracovaných potravín (predovšetkým zaváraných) pridáva na udržanie dobrej chuti a stabilnej textúry
  • tuky, predovšetkým transmastné kyseliny, ktoré zvyšujú hladinu neželaného cholesterolu v krvi
  • glutamán sodný, inak nazývaný aj E621, ktorého sa ročne na svete spotrebujú až 2 milióny ton. Výsledok? Najčastejším prejavom bývajú podráždenia kože, svrbenie, hnačka, sucho v ústach, pocity úzkosti a búšenie srdca

Polotovar v žalúdku

To, ako sa správa polotovar v žalúdku, sa rozhodol zistiť Dr. Kuo, ktorý bol z kamerového záznamu obsahu žalúdka po konzumácii polotovaru šokovaný. Jedným z najrozšírenejších polotovarov dnešnej doby sú ázijské rezance ramen, ktoré dobre poznajú predovšetkým bezstarostní obyvatelia vysokoškolských internátov: sú lacné, jednoducho sa pripravujú a chutia relatívne dobre. Čo sa však stane, keď nám táto ázijská „lahôdka“ skĺzne dolu hrdlom?

Prakticky nič. Lekári zistili, že ani dve hodiny potom, čo rezance skonzumujeme, nie je žalúdok schopný ich stráviť. Vďaka „tabletke“, ktorú testovaný jednotlivec zhltol sa Dr. Kuovi podarilo dostať do žalúdka človeka kameru a sledovať, ako sa rezance správajú celé dve hodiny po ich skonzumovaní. Bol prekvapený, že počas tohto časového rozpätia, ktoré tráviacemu ústrojenstvu zvyčajne na rozloženie konzumovanej potravy stačí, sa s rezancami v žalúdku a črevách nestalo prakticky nič. Prečo?

Test ukázal, že rezance remen sú prakticky nestráviteľné.

Okrem extrémneho množstva sodíka obsahuje toto jedlo aj vysoké hladiny TBHQ, vedľajšieho produktu ropného priemyslu, ktorý sa využíva ako aditívum zabezpečujúce dlhú trvanlivosť lacných spracovaných potravín (zvyčajne polotovarov). Je to nestráviteľná látka, ktorú možno okrem rezancov ramen nájsť napríklad aj v kuracích nugetách a hranolkách z McDonaldu, pukancoch vyrobených v mikrovlnnej rúre , KFC kuracích produktoch, v niektorých druhoch sójového mlieka a v mnohých ďalších spracovaných potravinách.

Ako sa vyhnúť polotovarom?

Základom je nakupovať čo najviac potravín v prirodzenej podobe a pripravovať si potraviny doma. Vďaka tomu sa nám podarí vyhnúť sa množstvu chemických látok, ktoré do seba v polotovaroch dostávame. Nemusí to však hneď znamenať, že v kuchyni strávime každý deň celé hodiny drahocenného času. Skúste začať postupne a vysokospracované potraviny sa snažte nahradiť niečím, čo si dokáže ľahko pripraviť aj doma. Začnite napríklad s nasledujúcimi pokrmami:

Šalátové dresingy 

Tie v obchodoch s trvácnosťou pol roka obsahujú obrovské množstvo ingrediencií, z ktorých mnoho vôbec nepoznáme a nepotrebujeme. Rýchly, lacný a výživný zdravý šalátový dresing si vyrobíme behom piatich minút aj doma. V chladničke navyše vydrží aj týždeň, takže večera bude pripravená šmahom ruky. Aké ingrediencie na jeho výrobu použiť? Záleží na vašich preferenciách. Využite napríklad kvalitný jogurt (z mlieka, sóje, kešu, slnečnicových semienok či kokosu), koreniny ako kôpor, cesnak, oregano alebo bazalku, horčičné alebo konopné semienka, kvalitné rastlinné oleje a maslá, avokádo či voňavý citrón alebo limetku. Ak chcete svoj dresing skutočne nabiť živinami, primiešajte do neho aj superpotarviny (napríklad morské riasy alebo spirulinu).

Domáce dresingy sú jednoduché na prípravu a zdravé.

Cereálie

Veľa cukru, málo živín a žiadna vláknina – také sú zvyčajne müsli, ktoré zoženieme v obchodoch. Prečo si nevyrobiť vlastné? Nakúpte si kvalitné ingrediencie – nesladené ovsené vločky, orechy v prírodnej podobe, nesírené sušené ovocie, semienka, kakaové bôby či škoricu – to všetko má v domácich cereáliách miesto. Myslíte, že vám kvôli nedostatku sladkej chuti nebudú po vôli? Oslaďte ich v miske kvalitným, enzýmami nabitým medom alebo pravým agáve sirupom.

Instantné polievky

Ak do seba netužíte dostávať škodlivé BPA a pravidelné dávky sodíka, pustite sa do výroby vlastných polievok. Nenechajte sa zmiasť predstavami o veľkých investíciách a časovej náročnosti. Aj varené polievky ako krémová cuketová, brokolicová či špargľová môžu zabrať sotva 15 – 20 minút a keďže mraznička je dnes účasťou každej domácnosti, môžete si z polievky odložiť a mať ju pripravenú v prípade potreby na rýchle použitie. Ak túžite po tých najzdravších možných polievkach a chcete ušetriť ešte viac času, skúste si pripraviť raw polievky na ktoré nepotrebujete nič len zopár minút a kvalitný mixér. Sú sýte, chutné, jednoduché a skutočne rýchle.

Ochutený jogurt

Radi si pochutnáte na jogurtoch, ale prekážajú vám umelé farbivá, ochucovadlá a sladidlá? Chcete skutočne zdravú desiatu, olovrant či raňajky? Najlepšie urobíte, ak si jogurt vyrobíte sami, avšak ak to nie je možné, kúpte si jogurt v tej najprirodzenejšej podobe a bez akýchkoľvek dochucovadiel. Banánový, čokoládový, škoricový, malinový či medový si predsa môžete ľahko vyrobiť aj doma. Nie len že tak do tela nebudete dostávať škodliviny, ale s ingredienciami, akými sú surové kakao, maca prášok, kvalitné orechy, čerstvé i sušené ovocie či superpotraviny (napríklad včelí peľ) bude váš jogurt, nech už je mliečny, sójový alebo raw, plný množstva vitamínov a minerálov.

Výroba domácich jogurtov ponúka nespočetné množstvo možností. Čo takto jogurt s granátovým jablkom a medom?

Tip Vitariána

Tu je ešte zopár skvelých tipov na domáce dipy, ktoré možno využiť tak na šalátové dresingy, ako aj na chutnú prílohu k čerstvej zelenine.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency