Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Pohybom proti rakovine

Nečinné čakanie nás pred rakovinou neochráni. Pohyb áno.

25. 07. 2016 Pohyb Životný štýl  Hana Moravčíková
Pohybom proti rakovine

Eso v rukáve

Vďaka množstvu publikácií a pribúdajúcich článkov o zdravovede vieme, že jedlo je účinným bojovníkom proti rakovine. Je skutočne pravdou, že správne navolená strava nás v mnohých prípadoch dokáže pred vážnym ochorením ochrániť. Okrem jedla však môžeme z rukávu vytiahnuť ešte jedno eso, ktoré má pri prevencii rakoviny dôležité slovo: pohyb. Jeho pravidelné, dlhodobé a kvalitné zakomponovanie do života totiž dokáže úspešne predísť niekoľkým druhom rakovinových ochorení.

„Existujú presvedčivé vedecké dôkazy o tom, že pohybová aktivita znižuje riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka; pohyb však veľmi pravdepodobne chráni človeka aj pred rakovinou prsníka (po menopauze) a maternice. Výsledky vedeckého bádania naznačujú aj možnosť ochrany pred rakovinou pľúc, pankreasu a prsníka (pred menopauzou).“

Ako konkrétne nás pohyb chráni?

Telesná aktivita nás pred rakovinou chráni prostredníctvom nasledovných mechanizmov:

  • znižuje zásoby nadmerného telesného tuku, ktorý zvyšuje riziko zhubných ochorení
  • znižuje citlivosť svalových buniek na inzulín
  • má priaznivý vplyv na pohlavné hormóny a znižuje koncentráciu rizikových hormónov
  • zrýchľuje črevnú peristaltiku a odsun toxických látok z hrubého čreva stolicou
  • podporuje imunitné procesy
  • znižuje zápalovú aktivitu v organizme

Extra čas = extra prínos

Pohyb je prirodzenou súčasťou ľudského života. Napriek tomu nás však súčasné tendencie tlačia k tomu, aby sme väčšinu svojho času strávili v strnulom sede. Čas, ktorý naši predkovia trávili prácou sa rovnal času, ktorý venovali pohybu. Dnes si však na pohyb musíme vyhradiť čas mimo našich pracovných povinností, pretože z polí, baní a fariem sme sa presunuli do kancelárií, kde na pohyb veľa priestoru nezostáva. Ak si teda chceme zabezpečiť väčšie zdravotné benefity, musíme si na svoje telo vynahradiť extra veľa času.

Sedavý typ zamestnaní musíme vykompenzovať pohybom mimo práce.

Čo je to pohyb?

Pod radou „hýbme sa, aby sme sa vyhli rakovine“ si automaticky nemusíme predstavovať hodiny a hodiny náročného cvičenia v posilňovniach ani urputné behy na dlhé vzdialenosti. Medzi pohyb pôsobiaci preventívne proti rakovine (a rade ďalších ochorení, ako je obezita, vysoký krvný tlak, srdcový infarkt či mozgová porážka) neradíme iba športy či posilňovanie, ale i ktorýkoľvek pohyb, v dôsledku ktorého dochádza k svalovej činnosti.

Dobré správy!

Telesnej aktivite pôsobiacej preventívne pred rakovinou sa možno venujete už roky bez toho, aby ste o tom vôbec vedeli. Takýto pohyb zahŕňa totiž často podceňované aktivity, akými  je bežná chôdza, domáce práce či dokonca státie na mieste. Ak však chcete z pohybu vyťažiť maximum, je vhodné tieto banálne aktivity doplniť ďalšími, o niečo intenzívnejšími pohybmi.

Mám sedavé zamestnanie a trávim v ňom celé dni

Ak nepatríte k poštárom, skladovým robotníkom ani profesionálnym záhradníkom, je pravdepodobné, že trávite väčšinu svojho pracovného života v kancelárii. Je tiež pravdepodobné, že pracujete nad rámec svojej pracovnej doby a že do práce dochádzate autom. Zdá sa teda, že od pondelka do piatka vám na pohyb jednoducho nezostáva priestor. Riešení je však niekoľko. Ak je to možné, skúste nechať auto v garáži a začnite využívať iné možnosti dopravy: vstaňte o dvadsať minút skôr a choďte do práce pešo alebo na bicykli.

Do práce možno chodiť i pešo. Ak cestou nešoférujeme, môžeme si ju spríjemniť rozhovorom s kamarátmi či rodinnými príslušníkmi.

I mestská doprava má svoje výhody: prechádzka na zastávku a z nej, státie namiesto sedenia a príspevok k čistejšiemu životnému prostrediu. Ak ani jedna z možností nie je akceptovateľná a do práce sa nedostanete inak ako autom, skúste ho zaparkovať kilometer od svojho pracoviska. Jeden kilometer do práce a jeden z práce vám do denníka pohybovej aktivity pridajú 20 minút aktívnej chôdze. Ak si pred spaním urobíte aspoň 15-minútový strečing na uvoľnenie, budete spĺňať základné kritéria na aktívnu pohybovú prevenciu pred vážnymi ochoreniami.

Ďalším riešením pracovne vyťažených ľudí na ceste za „pohyblivejším životom“ sú víkendy. Nebavia vás športy ani cvičenie? Skúste si ručne porúbať drevo do krbu, alebo okopať záhradku. Môžete si zreštaurovať nábytok, namaľovať plot, hrať sa vonku s deťmi, ísť do obchodu pešo, vyvenčiť psa, osviežiť sa a zaplávať si v jazere, alebo sa na ňom v zime pokorčuľovať. Možností je neúrekom...

Ani dovolenka nemusí byť prehliadkou lenivosti

Zaostali ste čo sa týka pohybu? Dobehnite to na dovolenke! Vyberte sa na niekoľkohodinovú prechádzku po nových miestach. Turistika po meste i po prírode ponúka skvelé možnosti, ako rozhýbať kostru.

Dovolenkujete v rezorte na pláži? Využite to a choďte si ráno zabehať na boso. Nohy sa síce do piesku zabárajú, ale vlhký vzduch a krásny výhľad všetko vykompenzujú. Využite i plavecký bazén a skúste každý deň zaplávať o 100 metrov viac. Dovolenkujete v horách na chate? Vyberte sa na turistiku, zbierajte hríby alebo bylinky. Vybrali ste sa na „víkendovku“ k neďalekému jazeru? Obehnite ho, preplávajte alebo si jednoducho pocvičte v jeho vyhriatej vode.

Využite všetky možnosti na pohyb, ktoré vám vaša dovolenková destinácia ponúka a dobehnite zanedbané.

Tip Vitariána

Pohybovej aktivite by sme sa mali venovať aspoň 30 minút denne. Ak to nejde, môžeme ju rozdeliť na dva kratšie časové úseky. Najlepšie však pre svoj organizmus urobíme, ak si na pohyb strednej intenzity nájdeme čas 5 až 6-krát v týždni po 45 – 60 minút (rýchla chôdza, bicykel, plávanie). Ak strávime aspoň dve z týchto telesných aktivít cvičeniami vysokej intenzity (cvičenie v posilňovni, beh, rýchlejšie športy), urobíme pre svoj organizmus ešte viac. 

Súvisiace články

Leishmanióza

Leishmanióza

Vysoký krvný tlak

Vysoký krvný tlak

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency