Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Pacienti budú zomierať skôr

V Nemecku chýbajú niektoré onkologické lieky

09. 02. 2016 Ochorenia Lieky Emócie  Jozef Maťko
Pacienti budú zomierať skôr

Čo je to mnohopočetný myelóm?

Mnohopočetný myelóm je zhubné ochorenie spôsobené malígnou (zhubnou) transformáciou a akumuláciou B lymfocytov do ich konečných vývojových foriem – plazmocytov (myelomových buniek). Tieto tvoria monoklonálny imunoglobulín, a ďalšie cytokíny (bunkové produkty, látky chemickej povahy), ktoré spôsobujú pestré príznaky ochorenia. Mnohopočetný myelóm stále zostáva nevyliečiteľnou hematologickou malignitou, ale pri súčasných možnostiach s použitím nových moderných liekov, veľmi dobre liečiteľnou.”

Už niekoľko týždňov chýba v Nemecku chemoterapeutický liek melfalán, varuje Komisia farmaceutov. Aká je aktuálna situácia?

Žiadny onkológ, ktorého poznám, nemá tento liek v zásobe v dostatočnom množstve. Všetci sú zlí a nahnevaní, že sa také niečo môže stať.

Nedá sa teda teraz liečiťmnohopočetný myelóm? Ale áno. Avšak melfalán je potrebný na prípravu transplantácie kmeňových buniek, s ktorou sa ochorenie často na dlhý čas dá zadržať. Časť pacientov možno tým dokonca vyliečiť. Tento život zachraňujúci zásah sa musí teraz odložiť na neurčitý čas. Niektorí pacienti asi skôr zomrú.

Ako došlo k tomuto úzkemu miestu v zásobovaní? Melfalán pochádza z päťdesiatych rokov, patentová ochrana už dávno vypršala. Pretože jeden ošetrovací cyklus stojí menej ako 2 000 eur, sotva sa oplatí výroba. V Európe existuje už len jedna firma, Aspen Pharma Trading Limited, ktorá melphalan vyrába – a tá má práve problémy s kvalitou a preto nemôže dodávať.

Nemôžu nemecké nemocničné lekárne importovať liek zo zahraničia? Sotva, lebo krajiny, ktoré majú ešte zásoby, ich nechcú prirodzene vydať. Len niektorí veľkoobchodníci majú melfalán ešte v regáloch, ale sa pokúšajú predať ho za úžernú cenu – a požadujú čiastočne viac ako 25-násobok normálnej ceny.

Čo sa musí stať, aby sa v budúcnosti také niečo nevyskytlo? Melfalán je len jeden z mnohých liekov, ktorých patentová ochrana vypršala a ktoré sú úzkymi miestami dodávky ohrozené – výrobcovia s nimi nedosiahnu žiadne dostatočné zisky. Toto sa musí lepšie upraviť zákonmi. Šetriť by mal náš zdravotnícky systém radšej pri extrémne drahých, novo schválených rakovinových liekoch, ktoré život sotva predĺžia, zato ale na jeden rok liečby môžu stáť nad 100 000 eur.

Liek na rakovinu - melfalán, potrebný pri zhubnom ochorení v kostnej drieni - mnohopočetný myelóm, je v nedostatku.

Záver

Nielen na Slovensku chýbajú onkologické lieky. Ako sa dozvedáme, aj v Nemecku majú s týmto problém. Čo sa musí stať, aby sa v budúcnosti také niečo nevyskytlo?

Tip Vitariána

Počuli ste už o (mnohých) prípadoch ľudí, ktorí sa z rakoviny a iných vážnych chorôb vyliečili len zmenou stravy, pitím zeleninových a ovocných štiav, či napríklad pridaním za studena lisovaného ľanového oleja do stravy?

Súvisiace články

Vírus zika

Vírus zika

Jedovatá čistota

Jedovatá čistota

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency