Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Jar nám už klope na dvere

Najlepšie obdobie na celkový detox organizmu a života

14. 03. 2016 Detox Jar  Ján Hegyi
Jar nám už klope na dvere

Niekedy je ťažké spraviť prvý krok, ale potom už sme na správnej ceste

Po zime sa vačšinou cítime unavení, pribratí a mnohých z nás postretne aj jarná depresia. Pre niekoho to možno vyzerá ako banálny problém, no signály, ktoré nám posiela náš organizmus, netreba podceňovať. Telo nám totiž dáva najavo, že má toho dosť. Potrebujeme si dobiť energiu a obnoviť funkčnosť organizmu. Preto sa na chvíľu zastavte a venujte čas pre seba.

Podľa tradičnej čínskej medicíny je jar ročným obdobím pečene a žlčníka. Spolu s prírodou sa tieto orgány na jar prebúdzajú, pracujú na plné obrátky a detoxikujú sa. Práve teraz by sme im mali čo najviac pomôcť. Ak správnym zložením stravy a prečistením organizmu odľahčíme pečeň a žlčník, zrevitalizujeme ich funkcie, a budeme sa cítiť zdravší a vitálnejší.

Dajte svojim emóciám voľný prebieh a vaša pečeň a žlčník sa Vám poďakujú. Ak sa na niekoho hneváte, radšej to povedzte, vykričte, ale určite to v sebe neduste.

Kondícia pečene a žlčníka sa prejavuje na zdravotnom stave našich očí, šliach, väzive a nechtoch. Zrak má byť jasný a ostrý, nechty pevné, hladké a lesklé, šľachy pružné. Takže slzenie očí vo vetre, lámanie nechtov, boľavé šľachy pri športovaní a kŕče – to všetko naznačuje oslabenú funkciu týchto dvoch orgánov. Tiež sa môžu objaviť bolesti pod pravým rebrom alebo pravou lopatkou, zlé trávenie, nespavosť, vysoký krvný tlak, bolesti kolien alebo bedrových kĺbov, závrate, migrény, ekzémy, agresivita, horká chuť v ústach.... Pečeň a žlčník sú orgány citlivé na všetky druhy emócií. Keď sme depresívni, plačliví, nevieme nahlas vysloviť svoj názor, všetko v sebe dusíme a trápi nás to – podpíše sa to na zdravotnom stave týchto dvoch orgánov. Časté povzdychnutie si, nerozhodnosť, hnev, zablokované emócie, pocit skľúčenosti – to všetko má na svedomí nerovnováha týchto orgánov. V tomtoprípade nepomôže iba zmena životného postoja a prehodnotenie vlastných blokov a ich odbúranie, ale aj detoxikačné kúry, uvoľňujúce energiu v týchto orgánoch.

Jar

Niekoľko tipov na jarný detox organizmu

  • Pite dostatočné množstvo vody

Počas detoxu sa Vám z tela vyplavujú nahromadené toxické látky. Dostatočným množstvom vody tento proces podporíte a pomôžete aj svojej pečeni. Váša pokožka sa Vám takisto poďakuje.

  • Zaraďte do svojho jedálnička viac zeleniny a štiav

Na jar si konečne môžeme obohatiť každodenný tanier jedla čerstvou zeleninou. Keďže jarné obdobie patrí z pohľadu čínskej medicíny elementu dreva a drevo reprezentujú všetky druhy zelenej a listovej zeleniny, môžeme si ich dopriať naozaj dostatok. Vhodné sú rovnako i klíčky či kyselkavé ovocie. Ideálnym pomocníkom sú zeleninové šťavy akéhokoľvek druhu. Doprajte si aspoň niekoľko dcl denne.

  • Pokúste sa niečo zo svojho jedálnička vynechať = pôst

Pokúste sa na niekoľko dní/týždňov zo svojho jedálnička vynechať cukor, spracované potraviny, mliečne výrobky, alkohol, kofeín, múku a pečivo, vajcia a živočíšne bielkoviny. Vynechaním týchto jedál necháte viac priestoru pre detoxikáciu organizmu. Vedeli to už naši predkovia, a preto sa súčasťou jarného obdobia stal pôst. Nielen z hľadiska kresťanského. Pôst sa v jarnom období praktizoval už dávno – z dôvodu prirodzeného fungovania ľudského organizmu v súlade s cyklom prírody.

  • Pridajte si do Vášho jedálnička divoké a životom nabité buriny a byliny

V tomto období  začínajú rásť púpavové listy, pŕhľava, hviezdica prostredná, rebríček obyčajný, prvosienka, medvedí cesnak a rôzne iné. Všetky zelené listy obsahujú chlorofyl, ktorý výborne prečisťuje krv a pečeň. Príroda presne vie čo robí a ponúka nám tieto dary, aby sme ich využili.

Medvedí cesnak

Medvedí cesnak je na detox organizmu taktiež veľmi účinný. Momentálne rastie v hojnom počte a čaká iba na Vás :-). Ak nemáte čas, môžete ho nájsť aj na trhu a kúpiť si ho. Môžete  z neho pripraviť pesto, tinktúru, naložiť ho do oleja a použiť v kuchyni ako známy cesnak kuchynský.

  • Odporúčanie ajurvédy

Začnite Váš deň teplou vodou s citrónom. Prečistí a naštartuje to Vašu tráviacu sústavu, tým správnym spôsobom. Ajurvéda odporúča piť počas celého dňa bylinné čaje. A to najmä so škoricou, zázvorom, feniklom a mätou.  Počas detoxikácie organizmu ale aj po nej ajurvéda odporúča do jedálnička zaradiť bylinky a korenia – bazalku, rozmarín, tymián, oregáno, čierne korenie, kurkumu, škoricu, klinčeky, šalviu, zázvor a petržlenovú vňat.

Niekoľko tipov na jarný detox života

  • Urobte si poriadok v hlave

Nie je na škodu začať práve týmto poriadkom. Urobte si čas na utriedenie myšlienok, plánov a vízií. Sadnite si sami so sebou na pár hodín, vezmite si notes a všetko si dôkladne zapíšte alebo nad tým meditujte. Jasno by ste mali mať vo svojich dlhodobých plánoch, krátkodobých plánoch, víziách, vzťahoch v rodine a s priateľmi, finančnej oblasti a v práci. Definujte si súčasný stav, naplánujte si ciele a vracajte sa k poznámkam v pravidelnom intervale. Vždy si znovu zapíšte aktuálny stav. Takto krok po kroku zaznamenáte progres, vyčistíte si hlavu a budete mať prehľad o svojom živote tak ako nikdy predtým. Rozdiel pocítite v odľahčení hlavy a zbavíte sa myšlienok v podvedomí, kde sa Vám uvoľní priestor na nové lepšie a krajšie veci.

  • Urobte si poriadok v dome/byte

Tento bod by ste určite nemali podcenovať. Síce môžete mať poriadok v hlave, ale keď sa pohybujete v neporiadku veľmi to na Vás vplýva. Určite by ste si mali spraviť poriadok v skrini a darovať/predať oblečenie, ktoré ste si už niekoľko rokov neobliekli alebo Vám už nevyhovuje a iba Vám zaberá miesto vo Vašom priestore. Bude sa Vám dýchať oveľa ľahšie.

  • Nájdite si čas na vedomé dýchanie alebo meditáciu

Vytvorte si čas iba pre seba. Vyhraďte si aspoň 10 minút, ktoré budete venovať iba dýchaniu alebo meditácií. Budete pozornejší, koncentrovanejší a aspoň na chvíľu stíšite Vašu myseľ. Ako bonus spoznáte lepšie svoje vnútro a budete sa vedieť intuitívnejšie rozhodovať.

  • Spánok

Dosprajte si ho a spite aspoň 8 hodín denne. Neberte si do postele elektroniku, ale radšej šálku čaju, knihu a relaxujte.

Jarné kvietky

  • Choďte do prírody

Kyslík nabije Váš organizmus a Vaše bunky. Či už bývate v meste alebo na dedine, všade sa nájdu krásne poľné alebo lesné cestičky. Môžete ísť aj osamote a nasávať čistotu bytia a vrátiť sa k jednoduchosti.

  • Začnite sa hýbať

Strava je dôležitá, ale ďalším krokom je začať cviciť. Vyskúšajte jógu, strečing, pilates, HIIT, jogging, tancujte, behajte, ale stačí aj keď sa pôjdete intenzívnejšie poprechádzať do prírody. V podstate je to na Vás, aké cvičenie si vyberiete, ale majte na mysli, že tým podporíte Vaše úsilie o prečistenie organizmu.

  • Vytýčte si dĺžku Vášho detoxu

Je dobré ak si navrhnete plán Vašeho detoxu. Psychicky to zvládnete oveľa ľahšie a budete aspoň motivovaný na danom pláne zotrvať. Dĺžku detoxikácie si nastavte individuálne, ale optimálne by bolo vydržať aspon 10 dní.

Recept na detoxikačný drink:

1 banán
100 g malín/čučoriedok/černíc/ríbezlí/jahôd (môžu byť aj mrazené)
2-3 hrste púpavových listov/pŕhľavy
1 polovica grepu
1 polovica citŕonu
½ čl škorice a feniklu
500 ml vody (najlepšie filtrovanej)

Všetky ingrediencie vložte do mixéra a rozmixujte do hladka. Na zdravíčko!

Tip Vitariána

Jar je nádherné ročné obdobie kde všetko ožíva a začína kvitnúť. Začnite kvitnúť aj Vy :-) Prajeme Vám veľa energie a pevnú vôľu.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency