Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Fajčenie neohrozuje len pľúca

Tabak ako zápalná šnúra genetických mutácií

14. 11. 2016 Ochorenia Prevencia Drogy Dýchanie  Hana Moravčíková
Fajčenie neohrozuje len pľúca

Dopad na celé telo

Táto štúdia nám ponúka vedecké dôkazy o priamom prepojení množstva vyfajčených cigariet počas života jedinca a počtom mutácií v DNA tumoru. Najvyšší počet mutácií bol doposiaľ odpozorovaný v prípade rakoviny pľúc, avšak mnohé ďalšie telesné orgány obsahovali ďalšie mutácie, ktoré sú priamo spájané s fajčením. Práve táto skutočnosť vysvetľuje, ako je možné, že fajčenie spôsobuje rakovinu aj v iných častiach tela ako v pľúcach.

Miliarda mŕtvych?

Fajčenie cigariet spôsobuje ročne smrť až šiestim miliónom ľudí. Svetová zdravotnícka organizácia WHO však predpokladá, že ak bude súčasný trend pokračovať, v 21. storočí zomrie následkom fajčenia cigariet dohromady dokonca až jedna miliarda ľudí. Fajčenie je totiž takmer epidemiologicky spájané prinajmenšom so sedemnástimi druhmi rakoviny. Doteraz však vedci neboli schopní popísať mechanizmy, ktorými fajčenie spôsobuje mnohé z týchto druhov rakovinových ochorení.

Nepredvídateľná mutácia

Rakovina je spôsobovaná mutáciou DNA v bunkách. V prvej komplexnej analýze DNA tých druhov rakoviny, ktoré sa spájajú s fajčením, sa vedci venovali výskumu viac než 5 000 tumorov a porovnávali rakovinové ochorenia fajčiarov s podobnými ochoreniami ľudí, ktorí nikdy nefajčili. V DNA fajčiarov sa vedcom podarilo nájsť konkrétne molekulárne odtlačky poškodenej DNA i presné množstvo mutácií v jednotlivých tumoroch.

Rakovinové bunky v pľúcach fajčiara.

Autori štúdie prišli k záveru, že fajčenie jedného balíka cigariet denne vedie každý rok priemerne k 150 mutáciám v každej pľúcnej bunke. Tieto mutácie predstavujú istý typ potenciálnych bodov, ktoré môžu odštartovať kaskádu genetických porúch a časom môžu viesť k rakovine. I keď počet mutácií v každej rakovinovej bunke sa líši od jednotlivca k jednotlivcovi, táto štúdia dokazuje, že fajčenie cigariet mutáciu podporuje.

„Už predtým sme mali množstvo dôkazov, ktoré priamo spájali rakovinu s fajčením, ale vďaka tomuto výskumu môžeme pozorovať a kvantifikovať molekulárne zmeny v DNA, ktoré fajčenie spôsobuje. Popísanie zmieňovaných 150 extra mutácií, ku ktorým každoročne v tele fajčiara dochádza, jednoznačne vysvetľuje, prečo majú fajčiari také vysoké riziko ochorenia rakoviny pľúc.“

Dr Ludmil Alexandrov

Štúdia ďalej ukázala, že vplyvom častého a dlhodobého fajčenia trpia aj iné orgány. Výsledky vykazujú nasledujúci počet mutácií v jednotlivých orgánoch a častiach tela:

  • hrtan – 97 mutácií
  • hltan – 39 mutácií
  • ústa – 23 mutácií
  • mechúr – 18 mutácií
  • pečeň – 6 mutácií

Až doteraz nebolo zrejmé, ako fajčenie ovplyvňuje vývoj rakoviny v tých častiach tela, ktoré neprichádzajú do priameho kontaktu s dymom. Vďaka tejto analýze však vedci dokázali popísať množstvo mechanizmov, prostredníctvom ktorých spôsobuje fajčenie cigariet mutácie v jednotlivých častiach ľudského tela.

Hoci si myslíme, že fajčenie škodí iba pľúcam, pravda je ešte oveľa zdrvujúcejšia.

Štúdia odhalila prinajmenšom päť rôznych procesov poškodzovania štruktúry DNA, ktoré fajčenie spôsobuje. Najrozšírenejšími sú mutácie, ktoré boli nájdené vo všetkých typoch rakoviny. V prípade fajčiarov však fajčenie predčasne zrýchľuje proces mutácie DNA na bunkovej úrovni. Štúdia tiež ukázala, že spôsob, akým fajčenie spôsobuje rakovinu, je oveľa komplexnejší, než sme si mysleli.

Nádejná budúcnosť?

Ešte stále nerozumieme všetkým príčinám jednotlivých druhov rakoviny a takisto nedokážeme pochopiť mechanizmy, akými rôzne ďalšie príčiny, vrátane obezity, vplývajú na rozvoj rakovinových buniek v ľudskom tele. Táto štúdia vplyvu fajčenia na rozvoj rakoviny nás však navádza novým smerom – musíme sa pozerať priamo do DNA rakovinových buniek, ktoré nám ponúkajú nový vedomostný kľúč k tomu, ako sa rakovina rozvíja. Práve vďaka tomuto kľúču sme o krok bližšie k tomu, aby sme v budúcnosti dokázali prísť aj na to, ako postupovať v jej prevencii.

So zbavením sa závislosti nám okrem pevnej vole dokážu pomôcť aj správne potraviny.

Tip Vitariána

Nikotín je extrémne návyková látka, no s veľkým sebazaprením a odhodlaním sa jej dá zbaviť. Pomôcť môže v takomto prípade dokonca aj jedlo alebo nápoje. Nasledujúce potraviny fajčiarom s odvykaním od tabaku značne pomáhajú: čaj zo ženšenu, orechy, ovocie bohaté na vitamín C, slané snacky, smoothies, škorica, žuvačky bez cukru a množstvo zeleniny (predovšetkým zeler).

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency