Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Dráždivé hrubé črevo

Keď trávenie štrajkuje

11. 01. 2016 Ochorenia Trávenie Liečba Problémy Bolesť  Jozef Maťko
Dráždivé hrubé črevo

Je to, ako keby sa brucho zbláznilo. Neustále sa opakujú bolesti brucha, akoby odnikiaľ. Okrem toho trvalé nadúvanie – jednoducho len nepríjemné. A navyše aj nutkanie ihneď musieť na toaletu.

Každý, kto trpí takýmito alebo inými brušnými ťažkosťami, nemal by za žiadnych okolností spoliehať sa na samoliečbu. Potrebné je dôkladné vyšetrenie, aby sa vylúčili vážne ochorenia ako je napríklad infekcia alebo rakovina čreva.

Niekedy však lekári aj napriek laboratórnym testom, ultrazvuku alebo kolonoskopii nenachádzajú žiadnu príčinu ťažkostí. „Syndróm dráždivého čreva”, tak sa v takýchto prípadoch volá často diagnóza. „Naozaj nebezpečný v zmysle ohrozenia života alebo nákazy syndróm dráždivého čreva nie je,” hovorí kolínsky lekárnik Thomas Preis. Ale choroba, ktorá sa môže tiež prejaviť ako zápcha alebo hnačka, je nepríjemná a stáva sa vo väčšine prípadov chronickou.

Podľa údajov Dr. Raedscha trpí 25 až 30 percent Nemcov na syndróm dráždivého čreva, pričom sa závažnosť príznakov môže značne líšiť. Ženy sú postihnuté častejšie ako muži. Prečo, je stále nejasné - rovnako ako chýbajúce informácie o tom, čo presne spôsobuje syndróm dráždivého čreva.

Bolesti brucha akoby bez príčiny alebo objavujúce sa pri športe a behu - to je syndróm dráždivého čreva.

Stravovací denník môže pomôcť

Výskumníci z Technickej univerzity v Mníchove v nedávnej štúdii aspoň zistili, že postihnutí nemajú zvlášť citlivé a naozaj tiež žiadne ľahko dráždivé črevo. Pre svoju štúdiu odoberali pacientom s dráždivým črevom a zdravým osobám malé vzorky tkaniva z črevnej steny. V ďalších testoch sa ukázalo, že nervy oboch skupín reagovali podobne na vzruchy elektrickou stimuláciou a nikotínom.

Existujú náznaky, že psychika by mohla zohrať úlohu,” hovorí lekár a ľudový liečiteľ Thomas Sokollik z Kreuztalu. Črevo je pokryté spleťou nervov. Tento systém je úzko spojený s mozgom. Stres, hnev alebo smútok sa tak môžu prejaviť až v tráviacom trakte. Tiež určité stravovacie návyky môžu spôsobiť problémy pri citlivom žalúdku.

Vyliečiť dráždivé črevo sa zatiaľ nedá (treba zmeniť stravu!), ale niekedy môžu aj jednoduché opatrenia potlačiť ťažkosti, napríklad pohyb.

Tiež stojí za to vyskúšať dočasne si viesť denník a vypátrať, či je možné bolesti brucha, zápchu alebo hnačku pripísať na vrub niektorým potravinám. Niekedy je to len cibuľa, koreniny alebo mliečne výrobky, ktoré nemôže zvládnuť tráviaci trakt.

V zásade je dôležité vyskúšať rôzne veci a nedať sa odradiť, ak sa nedá hneď nájsť riešenie tohto problému. „Čo jednému pomôže, u druhého môže skôr ťažkosti zhoršiť,” uvádza sa na portáli Gesundheitsinformation.de, ktorý zostavuje vedecky podložené informácie k rôznym chorobám.

Za bolesti v črevách môže strava! Na surovej strave nebudete trpieť kŕčmi v črevách.

Radikálna diéta môže pomôcť preskúmať ťažkosti

V niektorých prípadoch nútia problémy postihnutých syndrómom dráždivého čreva aj k prísnej diéte, pri ktorej sa zrieknu FODMAP(Fermentable Oligo-,Di-,Mono-saccharides And Polyols) - fermentovateľné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly (cukrové alkoholy). Tieto látky môžu spôsobiť pri trávení problémy. Diéta predpokladá vynechať všetky potraviny, ktoré obsahujú fruktózu, laktózu alebo sorbitol, po dobu štyroch až ôsmich týždňov. To enormne obmedzuje stravovanie, kôstkoviny, kapusta a strukoviny, ale aj mliečne výrobky a sladkosti sa najprv vynechajú z jedálneho lístka.

Po tomto jedno- až dvojmesačnom radikálnom odriekaní, po ktorom je mnoho pacientov bez ťažkostí, začína určitý druh skúšobnej fázy. Pacient preskúma, ktorú z vynechaných potravín a v akom množstve predsa len znáša. Táto diéta by sa mala vykonať ale vždy len podľa pokynov lekára. Táto metóda tiež nie je vždy zmysluplná, pretože radikálne zrieknutie sa v prvej fáze telu nedodáva naliehavo potrebné živiny.

Pre boj s akútnymi príznakmi, ako sú brušné kŕče alebo nadúvanie, môžu pomôcť lieky proti bolesti alebo kŕčom. V niektorých prípadoch lekári predpisujú tiež antidepresíva. Asi tretina postihnutých syndrómom dráždivého čreva máva príznaky depresívneho správania. Antidepresíva povzbudzujú nielen náladu, ale tiež pôsobia na nervový systém v čreve.

Tiež relaxačné techniky, ako je joga, tai chi alebo respiračná terapia môžu pomôcť znovunastoleniu rovnováhy nervového systému v zažívacom trakte, ktorý vyšiel z taktu. Dôležité je znížiť stres a upokojiť sa. Cesta k tomu môže eventuálne byť psychoterapia alebo behaviorálna terapia. Ktorá terapia je správna, závisí od konkrétneho prípadu.

Mávate bolesti brucha (kŕče), kedy nutne potrebujete ísť rýchlo na záchod? Táto choroba sa volá syndróm dráždivého čreva.

Záver

Syndróm dráždivého hrubého čreva je jedným z nepríjemných ochorení tráviaceho traktu, ktoré sa ťažko diagnostikuje. Jeho príznaky sa totiž čiastočne prelínajú s príznakmi iných tráviacich ťažkostí. Aby však bola liečba úspešná, treba väčšinou aj celkovo zmeniť životosprávu. Pacienti, ktorí sú často vystresovaní, by mali ubrať zo svojho zvyčajného tempa a pri vyprázdňovaní čreva sa nerozptyľovať inými aktivitami, ako je čítanie, počúvanie rádia alebo fajčenie.

Tip Vitariána

Aj keď ste možno zúfalí, situácia je riešiteľná! Zmena stravy je nutná, pretože črevo reaguje na potravu, ktorá mu nevyhovuje. A to môžu byť aj potraviny, o ktorých ste pevne presvedčení, že sú zdravé: obilniny (aj celozrnné, chlieb, atď.), strukoviny a mliečne výrobky. Skúste sa odhodlať a prejdite aspoň na mesiac na stravu z ovocia a zeleniny a zrazu budete zdraví!
Stravovací denník môže byť účinný, avšak to, kým sa vaše telo zbaví všetkých zvyškov varenej stravy, môže trvať oveľa dlhšie, ako si myslíte.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency