Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Domáca kozmetika

Ľahko si ju vytvoríte sami doma

11. 01. 2016 Koža Kozmetika  Hana Hegyiová
Domáca kozmetika

Ďôležitosť pokožky

Častokrát zabúdame na to a netušíme aká je pre nás dôležitá. Stačí si len uvedomiť ,že všetko čo príjimáme cez kožu ide automaticky do nášho tela. Dbáme predovšetkým na to, čo zjeme, ale nepýtame sa samých seba otázku:,,Čo dávam "zjesť" mojej pokožke?" Veď aká krásna je predstava, že do kuchyne sa nejdete len najesť ale vaša kuchyňa sa stane aj vašou prírodnou kozmetikou.

V starostlivosti o kožu by malo platit jedno jediné pravidlo:

Nedám pleti nič, čo neviem sám zjesť.

Ak sa budeme držať týmto pravidlom tak nielen naša pleť ale aj naše telo nám bude vďačné a sami po čase spozorujeme výsledky. Pretože je niekedy ťažké vymyslieť alebo čo i len pomyslieť na to, čo by sme vedeli použiť z kuchyne tu je pár osvedčených  „prípravkov“ z domácej prírodnej kozmetiky.

Domáca kozmetika v kuchyni

Čistiaca pleťová maska, ktorá rozžiari

Táto maska je veľmi ľahká na prípravu a každú z jej ingrediencií nájdeme v kuchyni.

Budeme potrebovať :

  • 1 čl medu (najlepšie kvalitný)
  • 1 čl jedlej sódy  (ak máte pleť citlivejšiu, stačí aj 1/2 čj sódy)
  • 1/2 čl škorice
  • 1/2 čl kurkumy

Všetky ingrediencie spolu premiešame na hustú kašičku a nanesieme na pleť.Necháme pôsobiť 15minút, následne jemne umyjeme a vysušíme pleť uterákom. Po maske môžeme pleť natrieť kokosovým/mandľlovým olejom a tak udržíme pleť hydratovanú.

Prečo práve tieto 4 zložky?

Med
med má antibakteriálne účinky a úžasne vyživuje pokožku. Taktiež hojí ranky a jazvičky. Hodí sa na všetky typy pleti a udržuje správnu hydratáciu pokožky.
Tip: Med s krýštálikmi skvelo nahradí peeling a odstraňuje odrumreté bunky.
Škorica
škorica spevňuje kožu a vyhladzuje vrásky. Stará sa o vitalitu pokožky a čistí ju od škodlivýn a čiernych bodiek. (uhrov)
Jedlá sóda
Jedlá sóda sa už od nepamäti používa v domácnostiach ako čistidlo - nielen do kuchyne a na pranie ale sóda sa dá vynikajúco použit aj na pleť. Dlhodobé používanie sódy udržuje pleť zdravú, čistú a mladistvú. Potlačuje svrbenie a pravidelné používanie taktiež čistí kožné bunky a preto sa nebudú vytvárať na pokožke suché miesta.
Kurkuma
Kurkuma pleť vyživuje a udržuje jej elestickosť. Používa sa pri ekzémoch, akné alebo na pehy. Udržuje pleť hydratovanú a rozžiarenú.

Túto masku sa nebojte používať aj 3-krát do týždňa. Tým pádom, že prírodná kozmetika v sebe nemá ťažké chemikálie , nemusíme sa báť, že pleti ublížime.

Hydratačná anti-aging bomba

Suchá pleť je častým problémom žien najmä v zimných mesiacoch alebo pri veľkých teplotných zmenách, ktoré nepriaznivo pôsobia na našu pleť. So suchou pleťou vieme bojovať aj v podobe masiek či rôznych olejov.

Po tejto maske budeme môcť vidieť takmer okamžité vyhladenie drobných vrások a taktiež sa dostaví aj pocit jemnej pokožky. Tvár sa vyhladí a perfektne hydratuje.

Na prípravu hydratačnej bomby budeme potrebovať:

  • 1 avokádo
  • 2 čl medu
  • 2 pl ovsených vločiek
  • 3 pl nepraženého "raw" kakaa
  • zelený čaj (popr. Matcha čaj)

Avokádo, med a kakao pomixujeme dokopy, vložíme do misky a do rozmixovanej hmoty pridáme ovsené vločky. Zelený čaj primiešavame nakoniec aby nám z hmoty vznikla pasta, ktorá sa dobre nanáša.

Avokádová maska

Čo sme vlastne použili?

Avokádo
Veľa prípravkov proti starnutiu využívajú predovšetkým avokádový olej pre jeho protistarnúce vlasnosti, ktoré vytvárajú mladistvý a žiariaci vzhľad pleti. Avokádo je taktiež bohaté na omega-3 masté kyseliny, ktoré pôsobia protizápalovo.Avokádo zvyšuje elasticitu kože a vďaka svojím bohatým olejom pokožku krásne hydratuje.
Kakao
Kakao bolo len nedávno zaradené do tzv. superfoods a patrí medzi jedno z najvýživnejšich potravín na planéte. Už starí Mayovia a Aztékovia nazývali kakao aj jedlo bohov. Raw kakao vo svojej najčistejšej podobe má najvyššie množstvo antioxidantov, ktoré bojujú proti predčastnému starnutiu či rakovine. Okrem svojich antioxidantov obsahuje zložky ktoré regulujú náladu, zvyšujú libido a zanechávajú v nás pokojný a uvoľnený pocit.
Po surovom kakau bude naša pleť šťastná, mladistvá a plná živín.
Zelený čaj
Zelený čaj je oslavovaný ako silný antioxidant a v Japonsku označovaný aj ako tajomstvo dlhovekosti a zdravia. Aplikácia priamo na pokožku má rovnako silný účinok.
Ovsené vločky
Ovsené vločky pomáhajú prirodzene odstrániť odumreté kožné bunky a zanechávajú pleť jemnú a hebkú. Ovos je dobrým zdrojom mnohých živín, vrátane vitamínu E, zinku, selénu, medi, železa, mangánu či horčíka. Ovsené vločky su známe aj pre svoje liečivé vlasnosti a v mnohých kulturách sa používajú pri liečbe dermatitídy či ekzému.

Tip: Masku je skvelé použiť pred tým ako sa chystáme na večierok popr. na ples pretože našu pleť krásne rozžiari, zahladí jemné vrásky a udržuje pleť hebkú na dotyk.

Domácu kozmetiku si dokážete ľahko vytvoriť sami

Dokonalý peeling

Ak ste už unavená/ý kupovaním si drahých a častokrát nie tak účinných peelingov toto je presne pre vás. Je rýchly,účinný a hlavne veľmi jednoduchý.

Budeme potrebovať:

  • soľ
  • olivový olej

Tieto dve ingrediencie zmiešame do požadovanej kašičky, ktorá sa nám dobre nanáša na pokožku.

Peeling jemnými krúživými pohybmi zdola hore(od chodidiel) nanášame na telo, necháme pár minút pôsobiť a opláchneme. Soľ zbaví pokožku všetkých nečistôt, olivový olej ju dokonale hydratuje a tak tieto dve zložky dokopy vytvárajú neoddeliteľnú dvojku. "Vedľajší efekt" tohto peelingu je, že po jeho použití nebudete musieť už na pleť používať krém pretože olivový olej ju zanechá dokonale hydratovanú a to po celý deň.

Záver

Nezabúdajme na našu pleť a dodajme jej dôležité živiny len tým najkvalitnejším čo doma máme. Ak sa budeme riadiť vyššie spomínaným pravidlom tak nám to pleť vyditeľne poďakuje. Vieme predsa, že okrem krycej a ochrannej funkcie má pleť aj funkciu estetickú. Prípravou domácich masiek a prípravkov doprajete nielen pleti, ale častokrát aj svojmu žalúdku :)

Tip Vitariána

Vyskúšajte tieto recepty a vaša pokožka sa vám odvďačí krásou a zdravým.

Súvisiace články

Vitamín B2

Vitamín B2

Pomoc pri hnačke

Pomoc pri hnačke

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency