Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Chronická hnačka

Transplantácia zmrazenej stolice pomáha proti chronickej hnačke

08. 02. 2016 Ochorenia Trávenie Liečba Problémy  Jozef Maťko
Chronická hnačka

Približne sto biliónov baktérií žije v čreve, ony pomáhajú ľuďom s trávením, podporujú jeho imunitný a hormonálny systém. Ak sa však usídlia zlí obyvatelia, stanú sa z pomocníkov výtržníci. Príkladom toho je baktéria Clostridium difficile* (klostrídia).

Patogén sa vyskytuje hlavne na povrchoch v nemocniciach, dospelí ho zriedkavejšie nosia tiež bez problémov v čreve. Ak užívanie antibiotík oslabuje zostávajúcich obyvateľov čreva alebo vyjde ich spoločenstvo z iného dôvodu z taktu, môžu sa zlé baktérie šíriť a spôsobiť ťažkú hnačku.

Približne 15 až 20 percent hnačkových chorôb spojených s antibiotikami je spôsobených baktériou Clostridium difficile, píše Inštitút Roberta Kocha. V priemere prichádza pri jednej zo sto liečob s antibiotikami k infekcii. Tiež baktéria samotná sa dá vytesniť antibiotikami. U viac než 60 percent postihnutých sa však príznaky vracajú, u iných zlyhajú lieky hneď.

Potom často pomáha terapia, ktorá môže znieť divne, ale sa ukázala v prvých štúdiách ako veľmi účinná: transplantácia stolice. Pri tejto metóde prenesú lekári stolicu zdravých darcov do čreva chorého. Ak sa zdravé baktérie usídlia, môžu škodlivé opäť vytesniť. Terapia sama osebe je už dlho známa, prvýkrát ju úspešne použili lekári v roku 1983. S rastúcou rezistenciou na antibiotiká však nadobúda na význame.

Stolica môže byť tiež hlbokozmrazená

Technicky je transplantácia stolice veľmi jednoduchá, stačí klystír. Logistika ale vyžaduje: pred transplantáciou musia lekári nájsť zdravého darcu; po darovaní sa musí jeho stolica dôkladne vyšetriť, aby pacient nebol dodatočne ohrozený. Nová štúdia by mohla tieto náklady znížiť.

Podľa nej stolica tiež pôsobí, aj keď bola hlboko zmrazená. Dar a liečba by sa dali časovo a priestorovo oddeliť - a dokonca zriadiť centrálne banky stolíc, píšu Preeti Malani a Krišna Rao z Univerzity michiganského zdravotníckeho systému v sprievodnom úvodníku. Potom by mohli transplantovať stolicu aj lekári, ktorí sami nemôžu vykonávať rýchle, komplexné laboratórne skúšky.

Pre svoju štúdii výskumníci rozdelili viac ako 200 pacientov s opakovanými alebo chronickými Clostridium-difficile infekciami do dvoch skupín. Jedna polovica dostala čerstvé vzorky stolice klystírom (stolica bola zriedená vodou), druhá predtým zmrazené. Ani lekári ani pacienti nevedeli, kto bol v ktorej skupine. Iba laborant, ktorý klystíry pripravoval, bol zasvätený. Ak sa hnačka nezlepšila po štyroch dňoch, nasledoval druhý klystír.

V oboch skupinách lekári zdokumentovali vysokú úspešnosť. V skupine s čerstvou stolicou bolo 83,5 percent po 13. týždňoch po ukončení liečby zbavených ťažkej hnačky. V skupine so zmrazenou stolicou bol tento podiel s 85,1 percentami dokonca minimálne vyšší, píšu výskumníci pod vedením Christine Lee z McMaster University v Ontáriu v odbornom časopise „JAMA”.

Vedci zistili, že proti chronickej hnačke pomáha transplantácia stolice zdravého človeka, ktorá do čreva vnesie zdravé baktérie.

Nadváha po transplantácii stolice

Dokonca aj u vedľajších účinkov výskumníci nezistili žiadne rozdiely medzi čerstvou a zmrazenou stolicou. V oboch skupinách došlo po klystíre krátkodobo k zažívacím problémom ako hnačka, žalúdočné kŕče alebo nadúvanie. Závažné nežiaduce účinky spojené s terapiou výskumníci nezistili, aj keď v období 13 týždňov trvania štúdie 19 účastníkov zomrelo, takmer deväť percent všetkých probantov.

Tento počet sa zdá byť vysoký, ale je v súlade so skúsenosťami z iných vyšetrovaní. Pacienti so závažnou Clostridium difficile infekciou mali často ďalšie ochorenia, v súčasnej štúdii bol u mnohých pacientov oslabený imunitný systém. Vyhodnotenie z Fínska tiež ukazuje, že aj variant patogénu rozhoduje o jeho nebezpečenstve.

Ak pacienti prišli do nemocnice s bežnou Clostridium difficile infekciou, 8,5 percenta ich zomrelo do 30 dní. Ak však boli infikovaní hypervirulentným** reťazcom patogéna, ktorý sotva reaguje na lieky a je v obehu od začiatku roku 2000, zomrelo počas 30 dní 20 percent pacientov. Výsledky ukazujú, aké dôležité sú alternatívne terapie.

Napriek tomu existuje vo vzťahu k transplantácii stolice ešte stále veľká neistota. Až postupne chápu výskumníci, ako veľmi črevné baktérie ovplyvňujú telo, imunitný systém až po psychiku. Aké dlhodobé dôsledky to má, tak silno zasiahnuť do tohto systému? Jedna správa napríklad popisuje prípad ženy, ktorá sa stala po transplantácii stolice obéznou. Ale prídu tiež odpovede v širšom kontexte. Prví výskumníci chcú sprevádzať svojich pacientov po dobu desiatich rokov.

Záver

Treba uvítať každú novú iniciatívu výskumníkov, ktorí sa snažia pomáhať pri liečbe chronickej hnačky. Aj keď vo vzťahu k transplantácii stolice vládne ešte stále veľká neistota, aktuálna štúdia sa pokúša touto alternatívnou metódou pomôcť mnohým trpiacim pacientom.

Črevná flóra je vlastne náš priateľ. Ak sa však usídlia zlé baktérie, môže dôjsť k silnej hnačke.

Tip Vitariána

Ako prevencia pre zdravie čreva slúži zdravá strava bohatá na vlákninu - s množstvom ovocia a zeleniny, pravidelný pohyb, pitie dostatočného množstva vody a príležitostne sú dobré aj očisty a klystír.

Vysvetlivky:

*Clostridium difficile je mimoriadne nebezpečná baktéria, ktorá vytvára spóry. (Ak baktérie nemajú priaznivé podmienky na život, uzatvoria sa do spór. Sú to akési obaly, v ktorých spotrebovávajú minimum energie. Môžu prežiť dlhý čas aj v nehostinnom prostredí.) Klostrídia je pravdepodobne najčastejšou baktériou, ktorá sa nám dostáva do tela cez ústa. 

**Virulentný – prudko účinný, nákazlivý, jedovatý. Hypervirulentný – ešte horší

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency