Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Chrípka a prechladnutie

Čím sa chrípka odlišuje od prechladnutia

02. 06. 2016 Ochorenia Lieky  Jozef Maťko
Chrípka a prechladnutie

Chrípka sa v Nemecku ďalej šíri, ale na relatívne miernej úrovni. V predchádzajúcom kalendárnom týždni bolo viac ako 3 000 prípadov chrípky oznámených Inštitútu Roberta Kocha (RKI).

Tým počet prípadov za týždeň po prvýkrát od začiatku prekročil hranicu 3 000. Od začiatku sezóny na začiatku októbra podľa údajov RKI bolo hlásených celkom 13 290 prípadov chrípky.

Chrípková vlna

Priebeh bol doteraz typický, vysvetlila hovorkyňa. Tiež počet prípadov je v porovnaní s ostatnými rokmi normálny. V tejto sezóne bola však pomerne tvrdo zasiahnutá východná časť Nemecka.

Súčasná vlna chrípky postihuje podľa prvých poznatkov ľudí strednej vekovej skupiny častejšie a závažnejšie než v minulých rokoch.

Príčinou je podľa RKI asi súčasná dominancia už od roku 2009 cirkulujúceho vírusu A(H1N1) pdm09. Zdá sa, že zapríčiňuje aj u mladších dospelých a ľudí bez chronických ochorení viac ťažších priebehov choroby než vírus A(H3N2), ktorý bol rozšírený v predchádzajúcom roku.

Aj medzinárodne bol naposledy zvýšený počet hlásení závažných prípadov chrípky na jednotkách intenzívnej starostlivosti, ako nedávno povedala expertka na chrípku Silke Buda z RKI. V bližšie určených prípadoch sa jednalo predovšetkým o vírus H1N1 - ktorý mnohým bude ešte pravdepodobne známy pod menom prasacia chrípka.

Vírusy sa geneticky menia sezónu od sezóny. Priebeh chrípkovej vlny podľa RKI nie je predvídateľný. Podľa toho zvyčajne trvá tri až štyri mesiace.

Správne interpretovať príznaky

Ale ktoré príznaky sú typické pre chrípku a podľa čoho spoznáme, či nejde iba o prechladnutie? Odborník na infekcie Peter Walger z Profesijného združenia nemeckých internistov vysvetľuje rozdiel – a kedy by mal ísť postihnutý k lekárovi.

Chrípka: Skutočná chrípka je spôsobená vírusmi a väčšinou začína náhle. „Zvyčajne sa človek cíti v ranných hodinách ešte dobre a večer má náhle 39 alebo 40 stupňovú horúčku,“ vysvetľuje Walger.

K tomu prídu príznaky, ako sú bolesti hlavy, bolesti končatín a kostí ako aj kašeľ a nádcha. Postihnutí sa cítia veľmi chorí.

Dôležité je, veľa piť. Pri horúčke môže telo rýchlo stratiť ďalšie dva litre tekutín. Okrem toho by sa mal človek šanovať a pokojne stráviť niekoľko dní v posteli.

Okrem toho môžu postihnutí siahnuť po liekoch proti horúčke a liekoch proti bolesti. Avšak od kombinovaných prípravkov Walger odrádza. U tohto mixu sa nachádzajú dôležité a nedôležité jednotlivé účinné látky, čo robí správne dávkovanie nemožným.

Chrípka sa líši od prechladnutia tým, že často začína horúčkou. Prechladnutie je vírusové ochorenie bez horúčky.

Prechladnutie: Prechladnutie má človek zvyčajne niekoľkokrát do roka, aj to je vírusová infekcia. Nos tečie, máte bolesti v hrdle, bolesti hlavy a možno aj bolesti končatín.

Príznaky začínajú pomaly a v priebehu niekoľkých dní opäť ochabnú. Prechladnutie síce ovplyvňuje náladu, ale človek nie je ťažko chorý. Väčšinou postihnutí nemajú žiadnu horúčku a nemusia ísť k lekárovi.

Kedy treba navštíviť lekára

Starší ľudia by mali ísť s vysokou horúčkou radšej skôr k lekárovi. To isté platí aj pre ľudí so základným ochorením, ako sú ochorenia srdca alebo pľúc.

Rodičia by mali ísť s malými deťmi s podozrením na chrípku k lekárovi. Kto nespadá ani do jednej z týchto skupín, ale má typickú chrípku so značným pocitom choroby a ďalšie ťažkosti, ako je dýchavičnosť, obehové problémy alebo závraty, mal by ísť bezpodmienečne k lekárovi.

Kto mal najprv prechladnutie alebo menej závažnú chrípku, ale potom po troch až štyroch dňoch sa dostaví nový impulz, tiež patrí do rúk lekára. Za tým sa môže skrývať zápal pľúc.

Proti chrípke existujú špeciálne protivírusové lieky. Avšak, ich účinok je relatívne slabý. Preto lekári zvyčajne predpisujú skôr lieky a prípravky proti jednotlivým príznakom.

Antibiotiká nemajú zmysel ani pri nachladnutí ani pri chrípke, ony sú proti vírusom neúčinné. Výnimkou je nanajvýš, keď postihnutý navyše k vírusom pochytil bakteriálnu infekciu.

Situácia na Slovensku

Pre zaujímavosť uvádzame stav s chrípkou na Slovensku za posledný týždeň: Bratislava 6. mája (TASR) – Chorých na chrípku v čakárňach lekárov ubudlo. Tí nahlásili tento týždeň 3160 pacientov. V porovnaní s predchádzajúcim tak došlo k poklesu chorobnosti o 6,2 percenta. Najviac prípadov bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Bratislavskom. TASR informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Chrípka a nachladnutie sú vírusové ochorenia. A proti vírusom antibiotiká nepomáhajú.

Tip Vitariána

Chrípka a nachladnutie sú vírusové ochorenia. A proti vírusom antibiotiká nepomáhajú. Základné pravidlo je: Chrípku treba vyležať!

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency