Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Akupunktúra

Účinkuje často rovnako dobre ako lieky

25. 04. 2016 Ochorenia Liečba Alternatívna medicína  Jozef Maťko
Akupunktúra

V ideálnom prípade je podľa čínskej medicíny všetko v pohybe – a človek zdravý a fit. Životná energia Qi (výsl.: čchi, vzduch, dych), voľne preteká telom širokými rozvetvenými energetickými dráhami – takzvanými meridiánmi.

Pri ťažkostiach podľa predstáv čínskej medicíny je Qi na určitých miestach blokovaná. Aby sa táto energetická zápcha uvoľnila, nasadzujú lekári alebo liečitelia jemné jednorazové ihly na určité body tela, kde zostávajú asi 20 až 30 minút: tak vyzerá jedno klasické akupunktúrne sedenie. To neúčinkuje u každého rovnako – nenapácha ale ani žiadne veľké škody.

Pomocou ihlovej terapie sa aktivujú telu vlastné liečivé sily. Pacienti by mali počas ošetrenia v pokojnej atmosfére uvoľnene ležať. Dĺžka ošetrenia a pokoj sú dôležité, aby akupunktúrne ihly mohli zabezpečiť voľný tok Qi. Týmto spôsobom má byť človek opäť uvedený do svojej prirodzenej rovnováhy a môže sa – taká je predstava čínskej medicíny – uzdraviť.

V priemere sa nasadí 15 ihiel

Koľko ihiel sa umiestni na pacienta je od prípadu k prípadu rôzne. V priemere sa podľa ich informácií využíva 15 ihiel. Niekedy však môžu byť iba dve alebo dokonca 30.

Akupunktúrne ošetrenie je vždy veľmi individuálne. Lekár či liečiteľ zisťuje v rozhovore s pacientom jeho aktuálny fyzický, duševný a emocionálny stav. Ošetrovateľ si musí zobrať čas na to, aby si urobil presný obraz o stave pacienta. V mnohých prípadoch nepostačuje akupunktúra ako jediný spôsob liečby.

U migrény alebo hučaní v ušiach môže mať zmysel okrem konvenčného lekárskeho ošetrenia pokusne použiť ihly. Treba si ale uvedomiť, že ihly nepôsobia u každého rovnako. Často je potrebných viac sedení, kým sa účinok pocíti. V žiadnom prípade by nemala byť akupunktúra použitá pri nejasných nálezoch. Aj so silnými poruchami krvnej zrážanlivosti alebo pri ťažkých psychiatrických ochoreniach sa ihlová terapia neodporúča.

Liečivý účinok akupunktúry je vedecky dokázaný.

Liečivý účinok je vedecky dokázaný

V priebehu ošetrenia si ľahnú pacienti do miestnosti s ideálnou teplotou. Potom ošetrujúci nasadí ihly v určených miestach. Pacienti to spravidla opisujú nie ako nepríjemné pichnutie, ale hovoria o intenzívnom pocite v mieste vpichu, hovorí v gynekologickej spoločnosti pôsobiaca lekárka Stör. Ona robí akupunktúru u žien, ktoré sa napríklad sťažujú na menštruačné problémy, trpia tehotnými nevoľnosťami alebo majú nesplnené želanie mať dieťa. Akupunktúra ale môže pomôcť aj v mnohých iných prípadoch.

„Liečivý účinok ihlovej terapie je vedecky dokázaný pri rade chorôb,“ vysvetľuje lekárka Gabriela Huemer z Nemeckej lekárskej asociácie pre akupunktúru (DÄGfA). Poukazuje na v Nemecku vykonané Gerac-štúdie (nemecké testy akupunktúry). Sú to veľké vedecké akupunktúrne štúdie, ktoré boli zadané niekoľkými zdravotnými poisťovňami. Tie by mali v priebehu niekoľkých rokov objasniť, či ihlová terapia niečo prinesie napríklad pri migréne alebo tenznej bolesti hlavy – alebo nie.

Výsledky: úspešnosť tradičnej akupunktúry je len mierne vyššia ako u takzvanej falošnej akupunktúry, pri ktorej boli nasadené ihly v susedných bodoch, ale nie je o nič horšia ako liečba s liekmi.

Endogénne (telu vlastné) morfíny sa uvoľňujú

Čo sa presne stane s telom pri akupunktúre, nie je vedecky ešte úplne objasnené. Jedno je ale doteraz isté: „Liečivý účinok prichádza okrem iného preto, lebo stimulačný podnet ihiel vyvolá v mozgu zvýšenú sekréciu analgetických alebo náladu zlepšujúcich látok, endogénnych morfínov,“ vysvetľuje Huemer. S pomocou magnetorezonančnej tomografie MRI sa dá podľa jej údajov dokázať účinok akupunktúry na metabolizmus v mozgu.

Akupunktúra má prastarú tradíciu. Prvá písomná práca na tému čínskej medicíny a akupunktúry sa datuje do druhého storočia pred naším letopočtom, hovorí mníchovská liečiteľka Ursula Hilpert-Mühlig. Ona je viceprezidentka Zväzu nemeckých liečiteľov. Odvtedy sa akupunktúra ďalej rozvíjala. Zhruba od 70. rokov sa tiež používa v západných krajinách.

Závažné nežiaduce účinky sa u správne vyškolených ošetrovateľov nevyskytujú. Môže dôjsť k miernym krvným podliatinám. Jedno ošetrenie stojí podľa zložitosti asi 30 až 70 eur za sedenie.

U migrény a chronických bolestí kolien a chrbta preberajú zákonné poisťovne za určitých podmienok náklady na desať až 15 procedúr za rok.

Tí, ktorí ponúkajú akupunktúru, by mali mať ukončené 350 hodinové teoretické a praktické kurzy. Pacienti by sa mali spýtať, či ošetrovateľ absolvoval tento rozsah prípravy.

Akupunktúra nemôže uškodiť, ale môže vyliečiť.

Záver

Akupunktúra je známa asi 2100 rokov. Čínski mudrci už dokázali aj v iných oblastiach medicíny svoje hlboké vedomosti o ľudskom tele a prírodných metódach liečby. Čo je na akupunktúre pekné, že nemôže uškodiť. Na rozdiel od Nemecka, slovenské zdravotné poisťovne náklady na akupunktúru neuhrádzajú.

Tip Vitariána

Akupunktúra je jedným z alternatívnych spôsobov liečby. Môže vám skutočne pomôcť, ale na to, aby sa vám problémy nevrátili, by ste mali vykonať aj zmeny vo svojom životnom štýle: zlepšiť stravu, pridať pohyb, čerstvý vzduch a zmeniť psychiku.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency