Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Vysoké dávky vitamínov môžu byť nebezpečné

Záhadná pacientka: Vysoká dávka vitamínov pôsobí ako jed

02. 11. 2015 Vitamíny Potraviny Lieky  Jozef Maťko
Vysoké dávky vitamínov môžu byť nebezpečné

45-ročná pacientka prichádza do nemocnice Sir Ganga Ram v New Delhi, keď má už šesť týždňov ťažkosti: opäť a opäť musí vracať, sťažuje sa na bolesti brucha a neustály smäd, je vychudnutá a trpí zápchou.

Chorobopis Indky je inak nenápadný. Nemá horúčku, žiadne nervové problémy, bolesti hlavy alebo kašeľ, môže normálne dýchať, a dokonca aj močiť. Iba vysoký krvný tlak je známy už dlhšiu dobu. A pred dvoma mesiacmi podstúpila operáciu po roztrhanom skríženom väze v kolene.

Pri vyšetrení je lekárom pod vedením Rinkesh Kumar Bansala nápadná bledosť ženy, ako on spoločne s kolegami uvádza v „Journal of Medical Case Reports“. Jej krvný tlak je minimálne zvýšený, pulz v poriadku, dýcha trochu rýchlejšie ako je zvyčajné, teplota je normálna. Pri neurologickej kontrole lekári zisťujú všeobecnú svalovú slabosť, ale žiadny konkrétny údaj o probléme určitých nervov.

Elektrokardiografia (EKG) je do značnej miery normálna, dokonca röntgenové vyšetrenie pľúc dáva normálny obraz, rovnako ako ultrazvukové vyšetrenie brušných orgánov. Príčinu ťažkosti tu lekári nenachádzajú.

Nápadne vysoká hladina vápnika

Aj veľká časť laboratórneho vyšetrenia krvi pacientky nie je veľmi nenápadná, hladina vápnika je zvýšená. Avšak dve hodnoty sa výrazne líšia: močovina a kreatinín v krvnom sére. Celkovo to poukazuje na zlyhanie obličiek.

Vitamíny prijímané v inej forme ako v potrave - liekmi alebo injekčne - nie sú zdravé.

Pacientka nemá, pokiaľ je známe, chronickú chorobu obličiek. Lekári vyšetrujú či náhodou netrpí na multiplen myelom, čo je forma rakoviny kostnej drene, ale to nie je tento prípad. Hladina vápnika môže byť medziiným zvýšená, keď v tele cirkuluje príliš veľa parathormónu: on je zodpovedný za to, že sa kalcium uvoľňuje z kostí. Ale hodnota hormónu je normálna. Žena tiež nemá žiadny nádor v prištítnej žľaze, v ktorej sa parathormón produkuje.

Na príčinu akútneho zlyhania obličiek prídu lekári nakoniec v len zdanlivo nenápadnom chorobopise svojej pacientky. Dozvedia sa, že žena krátko po operácii kolena, len pred niekoľkými týždňami, dostala desaťkrát po 600 000 jednotiek vitamínu D3 injekčne do svalu. Prečo pacientka dostala vitamín v takých veľkých množstvách, zo správy o prípade sa nedozvedia.

Kontrola jej krvného obrazu dáva takú hodnotu pre 25-hydroxy-vitamín D3, ktorá poukazuje na  akútnu otravu vitamínom, dôležitým pre kosti a rovnováhu vápnika. Zvýšená hladina vápnika a zlyhanie obličiek ako aj svalová slabosť sú preto dôsledkom terapie s vitamínom D po operácii kolena.

Kým tento vitamín je dôležitý pre tvorbu kostí a adekvátny príjem znižuje riziko rôznych ochorení ako rôznych druhov rakoviny, je možné, rovnako ako všetky ostatné látky, aj vitamín D predávkovať. Dokonca aj vitamín potom môže mať toxický účinok.

Lekári vylúčili chronické ochorenie obličiek a liečia ženu potom s kvapalinou, dehydratačnými prostriedkami a kalcitonínom, ktorý znižuje hladinu vápnika v krvi. Potom sa má žena lepšie. Kým sa jej laboratórne hodnoty normalizujú, prejdú dva týždne. Krátko potom ju môžu lekári prepustiť z nemocnice.

Záver

Všetkého veľa škodí. Toto múdre príslovie platí aj pre dobré vitamíny. Horšie je, ak pritom poškodzujeme svoje zdravie!

Aj vitamínmi sa dá predávkovať. Z ovocia a zeleniny nie, ale z iných zdrojov, hlavne umelých, áno.

Tip Vitariána

Nebojte sa však ovocia a zeleniny, z tých vám predávkovanie vitamínmi nikdy nehrozí. V ovocí a zelenine sa vitamíny nachádzajú v ich prirodzenej forme spolu s ostatnými živinami, ktoré uľahčujú ich správne vstrebávanie. Ovocie a a zelenina sú pre nás prospešné a vitamíny z nich nikdy neprijmeme v takom množstve, ako keď sa veľké množstvo samostatného vitamínu vstrekne injekčne do žily. Pozor na vitamínové doplnky, lieky a injekcie!

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency