Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Vyrážky a zubná pasta

Pomáha zubná pasta proti vyrážkam?

02. 10. 2015 Problémy Koža Kozmetika  Jozef Maťko
Vyrážky a zubná pasta

Bolí to, koža sa napne a škaredo sa vyduje: pupienky patria medzi veci, ktoré nikto nepotrebuje. Ako sa ich teda môžete čo najrýchlejšie zbaviť? Vytláčanie spôsobí, že zápal vystúpi ešte zreteľnejšie. Rad jednoduchých domácich prostriedkov sľubuje naproti tomu vyliečenie za noc, medzi nimi je aj zubná pasta.

Na prvý pohľad sa zdá, že zubná pasta u pupienkov občas vedie k zlepšeniu. Pasta pôsobí antisepticky, takže baktérie sa nemôžu tak ľahko rozmnožiť. Okrem toho zbavuje zápal tekutiny a vysušuje ho.

V zubnej paste ale sú tiež zložky, ktoré nie sú určené pre pleť. Aromatické látky, ako je mentol dráždia vonkajšie ochranné puzdro a môžu zosilniť zápal. Kôra zubnej pasty okrem toho uzatvára pupienok a ten sa nemôže vyprázdniť. Steinkraus by túto metódu neodporúčal – radšej ísť do lekárne.

Čistiť a ošetrovať, ale s mierou

Vyrážky vznikajú vo folikuloch mazových žliaz kože, ktorých maličké póry je možné vidieť najmä na nose. Ak výstup z folikulu zrohovatie, hromadia sa baktérie, maz a zvyšky buniek v póre. Najprv sa tvorí uhor, ktorý zápalové bunky nechajú narasť do pupienka.

Ak sa chcete zbaviť vypukliny, treba použiť kombinované roztoky z erytromycínu a zinku alebo iné antibiotické krémy. Tieto prostriedky sú drahšie ako domáce lieky, ale zato zabíjajú baktérie spoľahlivo a zmierňujú zápal. V prípade pretrvávajúcich problémoch si treba kúpiť malú fľaštičku antiseptického roztoku.

Vedľa liečby pupienkov je rozhodujúca aj prevencia: cielená starostlivosť môže pomôcť zabrániť nečistotám. Na to sa hodia špeciálne, pH neutrálne umývacie emulzie, takzvané syndety a bezparfémové mydlá. Obzvlášť dôležité je čistenie tváre vo večerných hodinách, keď sa častice nečistôt usadili do pórov. Keď sa netvorí príliš veľa mazu, stačí ráno často čistá voda. Príliš časté a radikálne čistenie môže poškodiť prirodzenú ochrannú vrstvu kože.

Zubná pasta môže vyrážky liečiť iba na prvý pohľad. Obsahuje látky, ktoré nie sú pre pleť určené.

Výživa a stres: tvorcovia vyrážok?

Jednoduché uhry sa dajú zvládnuť aj peelingom s ovocnou kyselinou (alfa-hydroxykyseliny). Okrem toho môžu roztoky a krémy s retinoidami ako aktívnou zložkou alebo benzoylperoxid (BPO) zmenšiť sklon k pupienkom - ale pozor: niektorí ľudia sú alergickí na BPO. Proti ťažkému akné treba navyše použiť tablety. Aj keď pacienti trpia, často sa nevyužívajú možnosti ako bojovať proti akné.

Ako náchylný je niekto na uhry, závisí od rôznych faktorov: mužské pohlavné hormóny androgény podporujú zápal, pretože urýchľujú produkciu mazu. Vzhľadom k tomu, že muži produkujú viac hormónov, sú náchylnejší k pupienkom. U dospelých existuje často súvislosť s hormonálnou poruchou. Ale aj genetická predispozícia a životný štýl hrajú úlohu. U každého človeka sa vyvíja pupienok inak. Niektorí ľudia sú náchylní k ťažkým zápalom, iní majú uhry a nič sa nedeje.

Regulovať sa dá stav pokožky aj prostredníctvom stravy. U ľudí, ktorí sú náchylní k akné, môžu potraviny, ktoré rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi, priebeh zápalu zhoršiť. K takýmto hyperglykemickým potravinám patrí mlieko. Doteraz však existujú iba štúdie, ktoré  naznačujú súvislosť. Tvrdé údaje stále chýbajú.

Nehľadiac na to nie je náhoda, že nepríjemné podráždenie kože prichádza vždy presne vtedy, keď ho nepotrebujete: stres ovplyvňuje hladinu hormónov a môže podporiť pupienky. Takže vždy pekne zostať pekne spokojný - potom to snáď vyjde aj s čistou kožou!

Riešiť pupáky zubnou pastou nestojí za nič. Vyriešte radšej príčinu problému!

Záver

Riešiť pupienky so zubnou pastou nestojí za nič. Alternatívne pomáhajú roztoky z lekárne a veľa trpezlivosti. Dobré čistenie kože môže tiež pomôcť predchádzať pupienkom.

Tip Vitariána

Najideálnejšou stravou na čistú pleť je nízkotučná rastlinná strava. Síce sa pri ráznom prechode na zdravú stravu pleť môže dočasne zhoršiť, je to len kvôli čisteniu a odtraňovaniu nahromadených látok. Keď prejde detox, pleť bude čistá.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency