Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Vieme, čo pijeme?

Ako spraviť z dobrej vody ešte lepšiu?

06. 03. 2015 Nápoje Voda Prístroje  Erik Goldschmidt
Vieme, čo pijeme?

Slovensko má podľa odborníka zo Slovenského hydrometeorologického ústavu Eugena Kullmana nadpriemerné zásoby podzemných vôd. 

Môžeme byť preto len vďační za to, že žijeme v časti sveta, kde nedostatok vody nepociťujeme. Na koľko si však máme byť naozaj istí čistotou toho, čo pijeme?

Nemyslíme teraz na vodu z minerálnych prameňov, vyvierajúcich zo skál niekde v prírode. Otázka je skôr smerovaná na vodu bežne dostupnú v domácnostiach, vodu z vodovodných kohútikov. 

Možno si spomínate na nie veľmi podarenú kampaň spred niekoľkých rokov, kde masmédiá prezentovali “zdravú vodu - nápoj z vodovodu”. Na jednej strane je dobré, informovať ľudí o kvalite vody, no tvrdiť pri tom, že táto voda je vyslovene zdravá, chce istú dávku odvahy. 

Dodávateľ pitnej vody zodpovedá za jej nezávadnosť po vodovovnú prípojku bytu, celej bytovky alebo domu. Kvalita vody je určená zákonom a dodávateľ ju garantuje. Ak by aj dodávaná voda bola “zdravá”, pre spotrebiteľa môžu ďalší problém predstavovať staré rozvody alebo prestarnuté olovené potrubie panelových bytov. 

Spoločnosť dodávajúca vodu do domácností, podľa ich informácii, pravidelne sleduje a posudzuje 100 ukazovateľov kvality vody. Sú však na zozname sledovaných látok aj možné stopové množstvá liekov alebo hormonálnej antikoncepcie? Profesionálne laboratóriá pri rozsiahlejších testoch hodnotia vo vode prítomnosť až 223 látok a chemikálií. Mnohé z týchto substancii a zložiek nových liekov majú v ľudskom tele kumulatívny účinok, preto sa ich dopad na ľudské zdravie nemusí prejaviť hneď, ale napríklad o 10-15 rokov.

Už v roku 2010 poukázal Friedrich Barth, vice-prezident Európskeho vodného partnerstva, na problematiku možného znečistenia vodného cyklu zvyškami po antibiotikách, antidepresívach, sedatívach a liekoch na rakovinu. Bezodkladným krokom malo podľa neho byť oddelené zachytávanie a riešenie odpadovej vody všetkých nemocníc. 

Friedrich Barth pokračuje: „Jednoznačne je potrebný ďalší výskum v tejto oblasti. Otázku odpadových vôd je nutné premyslieť už počas fázy farmaceutického vývoja a možný dopad týchto nových látok na kvalitu vody by mal byť monitorovaný v predstihu.” 

Hovorca Európskej federácie farmaceutických odvetví a asociácií na margo Barthových tvrdení, upozornil, že akékoľvek navrhované kroky musia byť „cenovo efektívne, primerané a vhodné“. 

Čo teda môžu spraviť spotrebitelia, ak vode z kohútikov nedôverujú a rozhodli sa pre jej dodatočnú úpravu? Pozrime sa na niekoľko najbežnejších metód úpravy vody v domácnosti:

Filtračné kanvice

Filtrovanie v kanvici je populárna a relatívne nenákladná metódy úpravy vody. Cena filtračnej konvice sa pohybuje v rozmedzí 15 - 30€. Jeden vymeniteľný filter so životnosťou 3-4, niektoré aj viac týždňov, stojí od 5 do cca. 10€.  Na slovenskom trhu nájdeme zastúpené hlavne značky Brita, Laica, Dewberry alebo OASA. 

Plusy 

  • lepšia chuť aj vôňa vody
  • odstráni z vody chlór, pesticídy a stopové množstáv niektorých chemikálií
  • nevyžaduje inštaláciu
  • recyklácia (niektoré spoločnosti kupujú použité batérie naspäť)

Mínusy

  • častejšia výmena filtrov (hlavne u väčších rodín)
  • filtre často nedosadnú presne na určené miesto, voda sa dostáva do spodnej časti bez prechodu filtrom 
  • neodstáni z vody možné baktérie
  • baktérie sa môžu vo filtri množiť

Reverzná osmóza

Technológia čistenia vody pomocou reverznej osmózy využíva fakt, že molekula vody je jednou z najmenších molekúl vôbec. Cez polopriepustnú membránu prenikajú vplyvom tlaku len molekuly vody a ostatné nečistoty, väčšie ako 0,0001 mikrometra sa cez ňu nedostanú. Základný RO filter, určený hlavne na akvaristiku stojí od 50 do 90€. Na vnútorné užívanie  je odporúčaný filter s viacstupňovou filtráciou a mineralizátorom, ktorý vráti minerály spať do očistenej vody. Za kvalitný RO filter so 7-stupňovou filtráciou si záujemca bude musieť priplatiť. Ceny závisia od vlastností, veľkosti, komponentov a pohybujú sa od 200 do 1000€ a viac. Jednotivé komponenty zariadenia treba postupom času meniť. 

Plusy

  • vysoká kvalita a čistota filtrovanej vody
  •  dokonale odstraňuje možné pesticídy, organické aj anorganické chemikálie, baktérie, ťažké kovy

Mínusy

  • cena
  • väčšia spotreba vody (na 1 filtrovanej vody sú približne 2 litre odpadu)
  • rozmery 
  • potreba remineralizácie vody (môže byť aj plus, ak máme dobrý filter alebo koloidné minerály)
  • pre správne fungovanie potrebuje dostatočný tlak vody
  • čas filtrácie 
  • vyžaduje celú sadu vložiek, vrátane uhlíkovej a mineralizačnej
  • náročná montáž 

Destilácia

Destilovanie je proces odparovania a zachytávania kondenzovanej vodnej pary. Vyzrážaná vodná para je zbavená všetkých rozpustných minerálov, ale aj nežiaducich látok ako zvyšky liekov, ťažkých kovov, či baktérií. Produktom destilácie je voda zložená len z molekúl H2O. O destilovanej vode prevláda názor, že nie je vhodná na dlhodobé pitie, pretože “okráda” telo o potrebné minerály. Je však veľmi dobrým doplnkom pôstov alebo krátkodobejších detoxikačných diét. Cena destilačného zariadenia sa pohybuje od 200 do 600€. Životnosť destilačného prístroja je dlhodobá, meniť sa však musia filtračné vložky. Cena jednej je 4€, výrobcovia odporúčajú používať 2 a meniť ich v závislosti od frekvencie používania približne každý mesiac. 

Plusy

  • spoľahlivo odstráni z vody ťažké kovy, baktérie
  • vyťahuje z tela toxíny a nečistoty
  • je vhodná na pôsty a celkovú detoxikáciu
  • je výborné rozpúšťadlo (napríklad na výrobu tinktúr, macerátov)

Mínusy

  • dlhodobé pitie môže spôsobiť deficit potrebných minerálov 
  • časovo náročnejšia - proces destilácie trvá dlhšie 
  • destilátor zaberá viac miesta, ako napríklad filtračná kanvica
  • prístroj vytvára počas práce teplo, čo môže byť počas letných mesiacov nežiaduce

Uhlíkové filtre

Najčastejšou formou uhlíkových filtrov sú kohútikové (montujú sa za vývod batérie), pultové alebo podpultové (montujú sa pod kuchynskú linku, pred batériu). Hlavnou zložkou filtrov je aktívne uhlie, ktoré odstraňuje ako mechanické, tak aj chemické nečistoty. Cena kohútikových filtrov, sa pohybuje okolo 30€, ich filtrácia nie je tak dokonalá ako u pultových a podpultových, avšak sú veľkosťou a rýchlosťou montáže ideálne na cesty. Pultové a podpultové filtre sú o niečo väčšie a stupeň filtrácie je lepší. Zaberajú viac miesta. Cena filtrov s vlastným vývodom je od 120€, vložky umiesťované pod kuchynskú linku sú lacnejšie, no nie vždy poskytujú tak kvalitnú vodu ako pultové filtre s obsahom kryštálov a magnetov, ktoré zároveň harmonizujú a vitalizujú mriežku vody.   

Plusy

  • účinne odstraňuje z vody chlór a iné oxidačné činidlá
  • lepšia chuť a vôňa voda  
  • nepotrebujú veľa miesta
  • jednoduchá inštalácia (kohútikové a pultové zvládnete v priebehu niekoľkých minúť)

Mínusy

  • v niektorých filtroch sa pri dlhšom nepoužívaní môžu množiť baktérie
Tip Vitariána

Ak chcete, aby sa voda u vás doma čo najviac podobala pramenitej horskej vode, odporúčame uhlíkový filter Carbonit s Alvito - Vitalizérom. Alvito využíva 3 zdroje energie, ktoré nájdete aj v prírode: magnety, horský krištáľ a aktívne minerálne pôdy.

Záver 

Voda zohráva v ľudskom organizme nezastupiteľnú úlohu. Jednou z jej funkcii je aj detoxikácia. Aby skutočne pomáhala telu zbavovať sa nečistôt, je to práve kvalita a čistota vody, na ktorú by sme mali prihliadať. Je každého osobná vec, čím sa bude hydratovať a niektorí si možno povedia, že aj naši starí rodičia pili vodu z vodovodu a dožili sa 85 - 90 rokov. Treba si uvedomiť, že pred niekoľkými desaťročiami bol stav životného prostredia podstatne lepší, celkové znečistenie nebolo tak výrazné. Tiež prihliadnime na fakt, že človek je nastavený na viac ako 85 rokov života a je to jeho životný štýl a rozhodnutia, čo ho o dlhý a plnohodnotný život pripravujú.

Preto, ak zamýšľate spraviť niečo pre seba a zdravie svojej rodiny, základné informácie o možnostiach filtrácie vody vám určite prídu vhod. Tak na skutočné zdravie.  

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency