Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Účinok omega-3 mastných kyselín v kapsulách

Má zmysel prehĺtať omega-3 kapsule?

23. 09. 2015 Potraviny Zlúčeniny Oleje  Jozef Maťko
Účinok omega-3 mastných kyselín v kapsulách

Či už v supermarketoch alebo lekárňach – pri prechádzke pomedzi regálmi stretávate čoraz častejšie omega-3 kapsule alebo porovnateľné koncentráty rybieho oleja. Sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktorý by mali pomôcť proti kardiovaskulárnych chorobám, rakovine a zápalom.

Okrem toho sa o nich hovorí, že majú pozitívne účinky na vývoj mozgu a inteligenčný kvocient u detí. Dúfajúc, že ich potomkovia sa vyvinú na malého Einsteina, mnoho žien siaha už v priebehu tehotenstva po zlatých dražé. Ale oplatí sa skutočne hmat do regálu? 

Telo nemôže produkovať omega-3 mastné kyseliny samo

Omega-3 mastné kyseliny patria k polynenasýteným mastným kyselinám. Traja najdôležitejší zástupcovia sú: kyselina alfa-linolénová (ALA), ktorá sa nachádza výlučne v rastlinných zdrojoch tukov, ako je sójový, orechový, repkový alebo ľanový olej, ďalej kyselina eikosapentaénová (EPA) a kyselina dokosahexaénová (DHA) z mastných druhov rýb ako sleď, makrela alebo losos.

Množstvo omega-3 EPA + DHA v rybách:

Obsah omega-3 mastných kyselín EPA a DHA v rybách.

Uvedené hodnoty EPA a DHA sú odhady, ktoré sa líšia v závislosti na druhu, sezóne, strave, balenia a spôsobu úpravy.

Tieto kyseliny plnia rad dôležitých funkcií, telo ich si však samo nedokáže vyrobiť. Ich potreba sa preto musí pokryť potravou. Verní mottu "mnoho pomôže veľa" vychvaľujú preto mnohí výrobcovia výživové doplnky obzvlášť pre ľudí odmietajúcich ryby ako alternatívu.

Výskumníci už potvrdili rad pozitívnych vlastností omega-3 mastných kyselín na zdravie. Tukové zložky zlepšujú tokové vlastnosti krvi, ich produkty degradácie pôsobia proti zápalom. Okrem toho znižujú hladinu triglyceridov a LDL cholesterolu v krvi, čo zas znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení ako artérioskleróza alebo hypertenzia.

Tieto pozitívne účinky kyselín boli skutočne dokázané v niekoľkých rozsiahlych štúdiách. Tak dokladuje  "GISSI Prevention Trial" ochranný účinok omega-3 koncentrátov u pacientov, u ktorých sa prejavili prvé príznaky kardiovaskulárnych ochorení. S ohľadom na túto a podobné štúdie prišla Nemecká spoločnosť pre výživu (DGE) k záveru, že ryby, rybí tuk alebo omega-3 mastné kyseliny môžu mať priaznivý účinok v skorých štádiách kardiovaskulárnych ťažkostí, a preto odporúča konzumáciu rýb jedenkrát až dvakrát týždenne a tiež príjem DHA a EPA v množstve 250 miligramov na deň.

Situácia so štúdiami je doposiaľ nejednoznačná

Na druhej strane sa juhokórejským výskumníkom nepodarilo v štúdii zverejnenej v roku 2012 s podobnými pacientmi dokázať žiadnu ochranu s kapsulami rybieho oleja. Sang Mi Kwak a jeho tím zhrnuli 14 štúdií, v ktorých boli účastníkom podávané omega-3 kapsule. Výsledok: Výživové doplnky nepomohli.

"Hoci pozoruhodne veľa štúdií bolo publikovaných o omega-3 mastných kyselinách, je údajová situácia nejednoznačná," hovorí Matthias Schulze z Nemeckého inštitútu pre výskum výživy v Potsdam-Rehbrücke (Dife). Mnohé štúdie boli vykonané s účastníkmi, ktorí už mali vysoké riziko ochorenia koronárnych ciev. U niektorých z týchto štúdií nie je možné vylúčiť, že výsledky sú skreslené, pretože pacienti už boli liečení liekmi.

Isté je ale podľa Schulza, že omega-3 mastné kyseliny znižujú koncentráciu triglyceridov v krvi, a tým taktiež rizikový faktor ischemickej choroby srdca. Takže sa nedá vylúčiť, že terapia s omega-3 mastnými kyselinami skutočne chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami. Medzitým sa nadmerná konzumácia omega-3 mastných kyselín spája s gastrointestinálnymi symptómami, ako je hnačka alebo nevoľnosť.

Rozdiely medzi mastnými kyselinami z potravinárskych výrobkov a tými z kapsúl podľa Schulza nie sú pravdepodobne žiadne, najmä preto, že veľa kapsúl obsahuje priamo rybí tuk. Odporúčania DGE na ryby, DHA a EPA spotrebu expert považuje za vysoko obhájiteľné.

Pravidelná konzumácia rýb sa však tiež odporúča na základe iných zložiek ako bielkoviny, vitamínu D a A, ako aj dôležitých minerálnych látok, ako je jód. Tí, ktorí jedia viac rýb, tiež jedia menej potravín bohatých na bielkoviny, ktoré môžu byť nepriaznivé, napríklad červené mäso.

Hoci bolo publikovaných o omega-3 mastných kyselinách veľa štúdií to, či kapsule rybieho tuku pomáhajú je nejednoznačné.

Omega-3 mastné kyseliny znižujú riziko demencie

V nedávnej minulosti sa okrem toho diskutovalo o vzťahu medzi omega-3 mastnými kyselinami a demenčnými chorobami, ako je Alzheimerova choroba. Vysoká hladina EPA a DHA môže teda znížiť riziko demencie. Nedávna štúdia v časopise „Neurology“ teraz tento predpoklad zdôvodnila.

Americkí vedci vyšetrovali 1 111 žien vo veku 65 až 80 rokov po dobu ôsmich rokov. Výsledky naznačujú, že vyššie koncentrácie EPA a DHA korelujú s väčším objemom mozgu. Znížený objem mozgu je dôležitým faktorom vo vývoji Alzheimerovej choroby. Až do bezpečného  vyhlásenia si však musíme počkať na výsledky ďalších štúdií.

Záver

Veľa argumentov hovorí za ochranný účinok omega-3 mastných kyselín u kardiovaskulárnych ochorení. Odborníci odporúčajú podľa možností jesť ryby dvakrát týždenne alebo siahnuť po rastlinných zdrojoch ako napr. orechový olej. Spoľahlivé dôkazy o prospechu kapsúl s rybím olejom však doteraz chýbajú.

Tip Vitariána

Omega-3 mastné kyseliny nájdete aj vo vlašských orechoch, konopných a ľanových semienkach a olejoch

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency