Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Tehotenstvo - Medzery v pamäti

Prečo v tehotenstve vypadáva pamäť?

14. 12. 2015 Ochorenia Nervy Relax Žena  Jozef Maťko
Tehotenstvo - Medzery v pamäti

Je to jav, ktorý pozoruje mnoho žien od začiatku tehotenstva a neskôr počas dojčenia: Nejako pamäť už nefunguje tak ako predtým, stále sú veci preložené, robia sa chyby, zabúda sa na termíny. Toto ovplyvňuje nielen od prírody neorganizované. Zábudlivosť postihuje aj tie, ktorí inak perfektne štruktúrované putujú životom.

Podivná strata pamäti sa často označuje na internetových fórach a v článkoch ako tehotenská demencia. Tento termín je ale úplne zlý. Demencia je proces degradácie v mozgu, ktorý je nenapraviteľný. U tehotných a dojčiacich žien je to ale je len dočasná fáza, ktorá prejde celkom isto bez poškodenia.

Keď sa dokonca zabúda aj na rituály

Kognitívne zmeny u tehotných a dojčiacich zamestnajú vedcov po celé roky. V roku 1993 ukázala jedna štúdia na univerzite v Bristole, že tehotné ženy v testoch, v ktorých mali zopakovať krátko predtým naučené slovíčka, dopadli horšie ako ženy, ktoré neočakávajú dieťa. V roku 2007 potvrdila veľká meta-analýza, že ženy vykazujú pred a po pôrode deficity vo výkonnosti pamäti. „Ony môžu slovíčka, ktoré sa naučili predtým síce opäť spoznať, zopakovať ich ale z hlavy pri náhodnom výbere dokážu horšie,“ vysvetľuje Ulrike Ehlert, profesorka klinickej psychológie na Univerzite Zürich, ktorá tiež skúmala tento fenomén.

Štúdie preukázali, že tehotné ženy často trpia výpadkami pamäti.

Zdá sa, že v posledných týždňoch pred pôrodom sa zábudlivosť obzvlášť vyostruje. Ehlert hovorí, že potom je tiež narušená predvídavá pamäť, ktorú potrebujeme v každodennom živote na plánovanie akcií a na spomenutie si na schôdzky. Takže sa môže stať, že tehotná zrazu zabudne na veci, ktoré sú inak bežné a ako rituály pevne zakotvené v ich každodennom živote, ako napr. zamknúť vchodové dvere alebo vziať si lieky.

Tunelový pohľad na dieťa

Porodiť dieťa je pre ženy veľkou výzvou. Kersting je presvedčená, že je to preto tak zriadené prírodou, aby nastávajúce mamičky získali nový fókus. Pozornosť sa sústreďuje na dieťa. Iné veci, ktoré nie sú tak dôležité, sa potom vypnú. Ulrike Ehlert tiež verí v teóriu tunelového pohľadu. Myslí si, že po pôrode sa väčšina matiek úplne koncentruje na svoje dieťa a všetko ostatné je vedľajšie. Toto zameranie je veľmi dôležité, pretože chráni novorodenca a podporuje úzke puto medzi matkou a dieťaťom.

Počas tehotenstva hrajú dôležitú úlohu najmä hormonálne zmeny. Tieto vedú okrem iného k zvýšenej hladine kortizólu . Zvlášť, keď sú tieto stresové hormóny trvalo zvýšené, môžu podporovať  svojím neurotoxickým účinkom na mozog zábudlivosť. Vonkajšie faktory, ako je napríklad strach z pôrodu či zodpovednosť ako matka, problémy v partnerstve alebo v práci môžu navyše zvýšiť hladinu stresu.

Tiež väzobný hormón oxytocín (volá sa aj hormón lásky) pravdepodobne zvyšuje zábudlivosť. Pri jednom vyšetrení podala lekárka Ehlert tento hormón mužom. Pri pokuse doplniť kmeň slova k predtým naučeným slovíčkam dopadli muži podstatne lepšie, keď dostali namiesto oxytocínu iba placebo.

Sú za tým depresie?

K tomu všetkému prichádza nedostatok spánku. Poruchy spánku ovplyvňujú masívne koncentráciu a pamäteschopnosť. Najmä v poslednej tretine tehotenstva sťažuje veľký obvod brucha nerušený nočný pokoj, ktorý ale telo a mozog potrebujú na regeneráciu.

Poruchy spánku v tehotenstve ovplyvňujú masívne koncentráciu a pamäteschopnosť.

Nová štúdia kanadských výskumníkov s 28 tehotnými ženami prináša ešte ďalší príznak: zábudlivosť sa dala v tejto malej štúdii dokumentovať len u tehotných žien s depresívnou poruchou. Svedčí teda tento fenomén o duševnej poruche? V niektorých prípadoch áno. Keď sa okrem zábudlivosti prejavujú aj symptómy ako smútok, apatia alebo preťaženosť, môžu to byť dôležité príznaky depresie. Všeobecne ale platí, že tehotné nie sú častejšie postihnuté  než ostatné ženy. Depresia sa môže prejaviť kedykoľvek v živote.

Všeliek na zábudlivosť u tehotných alebo dojčiacich neexistuje, hovorí Ulrike Ehlert. Môžeme sa pokúsiť znížiť uvoľňovanie stresových hormónov tým, že sa postaráme o viac spánku, odovzdáme plánovanie každodenného života niekedy aj partnerovi a budeme pozitívne hľadieť do budúcnosti.

Záver

Fenomén zábudlivosti u tehotných žien je hovorovo označovaný ako tehotenská demencia. Ale tento termín je zavádzajúci, pretože medzery v pamäti nevznikajú neodvolateľnou stratou mozgových buniek. Skôr presúva veľa žien v tejto fáze svoje priority, a tiež hormonálne zmeny a sociálne faktory zohrávajú dôležitú úlohu.

Tip Vitariána

Práca mozgu a pamäte je ovplyvnená aj stravou. A v tehotenstve je veľmi dôležité zdravo sa stravovať. V strave by mala prevažovať čerstvá zelenina a ovocie a prippojte aj rôzne druhy surových semienok a orechov.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency