Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Štúdie o práci v kancelárii

Konečne vstaňme!

02. 07. 2015 Práca  Jozef Maťko
Štúdie o práci v kancelárii

Sedavý životný štýl škodí viac ako fajčenie

Je dokázané, že sedavý životný štýl zabíja viac ako tabak. Sedenie prispieva k rozvoju rizikových faktorov pre vznik kardiovaskulárnych chorôb, vysokého tlaku, cukrovky, vysokého cholesterolu, dokonca môže viesť aj predčasnej smrti. Sedenie však predovšetkým robí náš organizmus „lenivým“ a všetky naše orgány tak fungujú horšie.

Napriek varovaniu zdravotníkov je sedavý životný štýl zvlášť znepokojujúci u mladých ľudí, ktorí vysedávajú pri počítačoch. „Sedavého spôsobu života v Európe pribúda a tento trend je ešte viditeľnejší vo Francúzsku,“ uvádza profesor Jean-François Toussaint, riaditeľ Inštitútu pre biomedicínsky výskum a epidemiológiu športu (IRMES). Podľa prieskumu Eurobarometra sa počet Európanov, ktorí uviedli, že sa nevenujú žiadnej fyzickej aktivite ani športu, zvýšil od roku 2009 do roku 2013 z 39 na 42 percent.

Aby sa človek tešil dobrému zdraviu, mal by podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) urobiť denne najmenej 10-tisíc krokov. To možno zmerať pomocou krokomeru. Túto požiadavka podľa prieskumu IRMES nespĺňa 75 percent Francúzov vo veku od 18 do 64 rokov. A počet tých, ktorí sa pravidelne venujú fyzickej aktivite alebo športu, poklesol o päť percent.

Veľmi znepokojujúce je podľa Toussainta to, že ľudia vo veku 18 až 24 rokov chodia pešo omnoho menej, ako je priemer: urobia okolo 2 000 krokov denne. V tejto vekovej kategórii sa najviac prejavuje tendencia k sedavému spôsobu života. Na vine je vraj záľuba vo videohrách a komunikácia prostredníctvom internetu, smartfónov či tabletov. Mladí vo veku od 18 do 24 rokov sú „prilepení k obrazovke“ a sú dokonca menej aktívni než ľudia vo veku od 55 do 64 rokov.

Teda, ako vyzerá náš pracovný deň v kancelárii? Ráno zapneme počítač, potom pred ním sedíme po celý deň. Krátko si prinesieme kávu, na obed ideme do kantíny - to bol väčšinou celý pohyb pri práci.

Pretože je stále zrejmejšie, že dlhodobé sedenie je nezdravé, žiadajú teraz odborníci v časopise "British Journal of Sports Medicine" zmeniť zmýšľanie u zamestnávateľov: mali by umožniť kancelárskym pracovníkom aspoň dve hodiny ich každodennej práce stráviť nie v sede, ale v stoji alebo chodiac. Ešte lepšie by boli štyri hodiny, píše tím Johna Buckeya z University of Chester v jednom vedeckom stanovisku.

Najmenej dve, lepšie štyri hodiny denne v kancelárii stáť alebo chodiť: ako to funguje?

Výskumníci dôrazne odporúčajú výškovo nastaviteľné stoly, kde môžete pracovať striedavo v stoji alebo v sede. Spolkový inštitút pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci Nemecka (BAuA) radí už roky prejsť na takýto kancelársky nábytok. Lepšou alternatívou môže byť stojaci pult pri stole.

Ale: "Iba stáť celý deň nie je dobré. Dôležité je striedanie," zdôraznil Sáša Wišniewski v rozhovore so Spiegel Online. Toto píšu tiež britskí vedci.

V Škandinávii, tak sa hovorí v odbornom článku, vraj má asi 90 percent kancelárskych pracovníkov výškovo nastaviteľný stôl. Situácia je odlišná v Nemecku: v ankete vykonanej v roku 2013 uviedlo 37 percent opýtaných spoločností, že takéto stoly v ich podnikov nemajú. 31 percent uviedlo, že sú zriedkavé, u 32 percent sa prevažne používajú.

Sedavý životný štýl je škodlivejší ako fajčenie.

Zamestnávatelia by mali zvážiť, aké opatrenia umožňujú zamestnancom viac pohybu, žiadajú odborníci. Menujú nasledovné myšlienky:

  • pauzy, v ktorých človek stojí alebo sa pohybuje
  • vhodný kancelársky nábytok, ako sú napr. výškovo nastaviteľné stoly
  • technické opatrenia, ako sú napr. opakujúce sa alarmy, ktoré naznačujú, že teraz je čas vstať
  • preloženie konferenčných miestností, kuchýň a WC na iné poschodia ako sú pracovné miesta
  • robiť konferencie v stoji.
Tip Vitariána 

Ak celý deň sedíte pred počítačom, skúste si sadnúť aspoň na fitloptu, tak budete sedieť aspoň s vystretou chrbticou.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency