Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Seknutie v krížoch

Príznaky, liečba a poradenstvo

19. 01. 2015 Problémy Pohyb Bolesť  Jozef Maťko
Seknutie v krížoch

Z medicínskeho hľadiska seknutie spôsobujú hlboké svaly chrbta, ktoré sa náhle napnú. Týmto reflexom telo chráni chrbticu pred ďalším poškodením. Pritom sa však znižuje prekrvenie a vznikajú bolesti chrbta. Označenie hexenšús vzniklo v 16. stor., kedy strigy (Hexen) a čert museli byť zodpovední za mnoho fenoménov, ktoré si ľudia nevedeli vysvetliť.

Lumbago a ischias nie je to isté. Kým o lumbagu hovoríme, ak bolí spodná oblasť driekovej chrbtice, pri ischiase bolesti vyžarujú do nôh.

Príznaky

Normálny každodenný pohyb, napríklad zdvihnutie nejakého predmetu s hyperextenziou (natiahnutie prevyšujúce normálne hranice) trupu alebo pri zohnutí v sede - naozaj skutočný tabu pohyb – alebo nesprávne otočenie chrbtice  môžu postačiť na vyvolanie štrajku krížov. Akútna bolesť pri lumbagu sa vo všeobecnosti usadí medzi zadok a dolný hrudný kôš. Bolesť je všeobecne vnímaná ako prenikavá, ťahavá alebo pichľavá. Niekedy uplynú medzi spúšťacou udalosťou aj hodiny alebo dni. Navyše nie vždy sa dá spúšťač zistiť. Pomerne často sa zosumarizujú malé "prechmaty" alebo záťaže, takže bolesť sa pomaly stupňuje na extrémne nepríjemnú lumbalgiu (bolesť v krížoch).

Pri typickom seknutí v krížoch postihnutý zvyčajne zostáva v tuhej nepríjemnej pozícii. Vyhýba sa čo najviac akémukoľvek sebe menšiemu pohybu, nemôže ohnúť telo bezbolestne ani dopredu, ani vzpriamiť: kríže sú  bolestivo blokované - "vďaka" veľmi napätým, často aj stvrdnutým svalom. Niektorí  akútne postihnutí nájdu trochu úľavy, ak sa im podarí ľahnúť si na chrbát alebo na bok a ohnúť nohy.

Kedy navštíviť lekára?

Pri inak dobrom stave kvôli nekomplikovanej lumbalgii nie je nutne konzultovať lekára. Je to ale nutné, ak bolesti stále pretrvávajú ešte alebo ak sú neúnosné od začiatku – možno je potrebné volať sanitku, niektorý postihnutý si už skutočne nevie rady. Ak po jednom alebo dvoch týždňoch nedošlo k zlepšeniu, lekár začne ďalšie diagnostické kroky pri podozrení na vážnu príčinu okamžite. Napr. predpíše  vyšetrenie magnetickou rezonanciou.

Pri jednoduchom seknutí v krížoch bolesti normálne skoro ustúpia. Neskôr sa  ponúka liečebný telocvik na vyrovnanie svalovej nerovnováhy a stabilizáciu chrbtice. Lekár môže predpísať aj fyzioterapiu. Životný štýl, priateľský k chrbtici, je odteraz správny recept.

Terapia a tipy

Stojí za to vyskúšať stupňovú polohu: chrbát a hlava ležia natiahnuté na stabilnej, nie príliš tvrdej podložke, krk a kríže sa podložia plochým na dlaň širokým zvýšením, napríklad zrolovaným uterákom. Koleno a predkolenie sa položia na pevný vankúš. Jeho výška je taká, že koleno vytvorí takmer pravý uhol, to jest: stehná sú približne kolmo a smerujú nahor, kolená a predkolenia spočívajú vodorovne na vankúši. Svaly trupu sa môžu uvoľniť. Túto stupňovitú polohu môžeme zaujať podľa potreby, spočiatku pokojne niekoľkokrát denne.

Poznámka: Toto neznamená, že si máme dôsledne ľahnúť do postele. Radšej by sme sa mali medzitým častejšie pohybovať a vykonávať bežné činnosti tak ako sa dá.

Pôsobenie tepla na kríže môže zlepšiť krvný obeh a prispieť tak k úľave od bolesti. Na toto sú vhodné tepelné náplastimasti. Dobré služby ponúka aj termoforzahrievací pás  thermacare. Teplo je ale odporúčané iba do tej miery, ako postihnutý súčasne vykonáva nejaké cvičenia. V krátkodobom horizonte môže pomôcť jednoduchý liek proti bolesti, ako je paralén alebo ibuprofén. Pozorne si prečítajte príbalový leták a  v prípade pochybností sa poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom. Za normálnych okolností je nočná mora po krátkej dobe preč.

Pomôcť môže tiež aj klasická masáž, ktorú však musíme aplikovať veľmi opatrne.

Masáž seknutých krížov

Inými slovami: mali by sme len nakrátko zaradiť voľnobeh a akonáhle je to možné sa opäť pohybovať, spočiatku samozrejme opatrne. Chôdza je lepšia ako dlhodobé sedenie či státie. Pohyb preukázateľne vedie k rýchlejšiemu uzdraveniu. 

Zabráňte chronickej bolesti!

Nepriatelia pohybu by sa odteraz mali správať priateľskejšie k svojmu chrbtu, aby sa zabránilo chronickým bolestiam chrbta. To zahŕňa pravidelnú fyzickú aktivitu, vyhýbanie sa akútnemu namáhaniu chrbtice a normálnu váhu. Rozhodne nie je zlé posilňovať chrbticu a brucho gymnastikou a správnym držaním tela.

Pracovisko by malo byť samozrejme byť usporiadané priateľské k chrbtu. Pre športových nadšencov platí to nepreháňať, a svaly – aj na chrbte – pred každou športovou akciou zahriať a pretiahnuť. Nie je omylom sa tiež naučiť lepšie zachádzať dlhodobo so stresom.

Tip Vitariána

Bolestiam chrbta sa dá, podobne ako všetkým ostatným, ktoré si počas života odtrpíme, predísť. Najlepšie športovaním. Čím viac sa človek hýbe, tým je zdravší. Chrbát sa najviac poteší gymnastike a plávaniu.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency