Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Profylaxia proti prechladnutiu

Chránia vitamíny a studená sprcha pred prechladnutím?

30. 09. 2015 Ochorenia Liečba Vitamíny Lieky Otužovanie  Jozef Maťko
Profylaxia proti prechladnutiu

Polievky, ovocie, vitamínové tablety, saunovanie, studené sprchy: zoznam rád pred hroziacim nachladnutím je dlhý. Prinajmenšom presne tak dlhý je aj zoznam štúdií, ktoré pravdepodobne dokazujú, že terapia môže chrániť proti vírusovým infekciám. Je tu ale jeden háčik: aj keď niektoré štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí pravidelne jedia ovocie bohaté na vitamín C zriedkavejšie dostanú nádchu. Tým ale nie je dokázané, že ovocie je zodpovedné za ochranný účinok a nie iné správanie, ktoré majú priatelia ovocia súčasne s konzumáciou ovocia.

Jedna vec je jasná: vitamíny sú dôležité pre imunitný systém. Trvalý nedostatok robí človeka chorým. Najznámejším príkladom pre dôsledky nedostatku vitamínu C je choroba námorníkov skorbut. Vzhľadom k tomu, že telo bez vitamínu C nemôže tvoriť kolagén, sú postihnutí zvlášť náchylní na ochorenia. Kolagén sa vyskytuje takmer vo všetkých orgánoch a tkanivách tela a je neoddeliteľnou súčasťou spojivového tkaniva. Okrem iného chráni sliznice v nose, ústach a hrdle pred infekciami.

Dôkazy, že individuálne správanie, potraviny alebo veľmi veľa vitamínov dodatočne posilňujú zdravý imunitný systém, stoja však na tenkom ľade. V súčasnej dobe trpí, a to aj bez dodatočného hltania piluliek vitamínu C, v tuzemsku sotva ešte niekto nedostatkom vitamínu C. V januári 2013 uverejnila Cochrane Collaboration prehľadnú štúdiu o účinnosti vitamínu C ako profylaxie proti nachladnutiu. Vedci vyhodnotili 29 štúdií s celkom 11.300 probantmi a dospeli k záveru: "Dodatočný príjem vitamínu C neznížil frekvenciu prechladnutia u všeobecnej populácie." To isté platí podľa štúdie od Davida Murdocha s kol. z novozélandskej Universiity of Otago pre vitamín D.

Vitamíny sú dôležité pre imunitný systém. Trvalý nedostatok robí človeka chorým.

Celý balík musí byť v poriadku

To, čo sa dá vyčítať z epidemiologických štúdií o prechladnutí je, že celkovo zdravý životný štýl znižuje riziko ochorenia. K tomu patrí vyvážená strava, ktorá by mala zahŕňať ovocie a zeleninu, rovnako ako pohyb na čerstvom vzduchu a zrieknutie sa cigariet a nadmerného pitia alkoholu. Dokonca aj proti striedavej sprche alebo saunovaniu sa nedá nič namietať.  Zmena teploty povzbudzuje prekrvenie slizníc. Tie by potom mohli rýchlo reagovať na škodlivých útočníkov. Ale jednotlivé opatrenia nepomôžu. Celkový balík z výživy a životného štýlu musí byť v poriadku.

Ale aj tí, ktorí poslúchajú všetky rady, nie sú pred prechladnutím na jeseň stopercentne chránení. Lebo zrejme neuľahčuje náš, jeseňou oslabený imunitný systém, pôvodcom ochorenia prácu v tomto čase tak veľmi, ako je to predovšetkým samotné počasie. Väčšina vírusov prežije len niekoľko sekúnd až minút bez hostiteľa. Ako dlho presne, určujú aj okolité podmienky. Tak sa ukázalo, že rinovírusy, tak sa volajú vírusy nachladenia, vydržia na jeseň a začiatkom jari dlhšie bez hostiteľa, než v ostatných ročných obdobiach. Chrípkové vírusy, teda klasické chrípkové vírusy, uprednostňujú zimu a takzvané enterovírusy prežijú v lete dlhé obdobia bez hostiteľa - ony sú zodpovedné za letnú chrípku.

Týždeň smrkania

Okrem vírusov prechladnutia na jeseň im vychádza v ústrety pravdepodobne naše správanie. Vtedy trávime viac času v uzavretých priestoroch so suchým vzduchom. A namiesto na bicykle, nastupujeme do preplneného autobusu. Potom prichádza náraz vzduchu a jeden človek kýchne. Ideálne podmienky pre rinovírusy. Pravidelným vetraním a umývaním rúk môžeme riziko infekcie trochu znížiť.

Ak niekoho dolapilo prechladnutie, treba si kúpiť vreckovky a v závislosti od svojho stavu rovno do postele. Neexistujú žiadne lieky alebo domáce prostriedky, ktoré by prechladnutie zásadne ovplyvnili. Teplé polievky alebo iné prostriedky môžu ale symptómy trochu zmierniť. Že sa u čistých vírusových infekcií ešte stále často predpisujú antibiotiká, je veľký problém, pretože týmto spôsobom môžu vzniknúť rezistencie. Okrem toho antibiotiká chránia len proti bakteriálnym ochoreniam.

Faktom zostáva: ak si vezmete niečo proti nachladnutiu, trvá sedem dní; ak nerobíte nič, trvá jeden týždeň.

Za prechladnutie môže hlavne váš životný štýl. Jedzte zdravo, hýbte sa a otužujte, len tak si zabezpečíte kvalitný zdravý život.

Záver

Stravovanie bohaté na vitamíny a studené sprchy udržujú imunitný systém ako súčasť celkového zdravého životného štýlu fit. Úplne pred nachladnutím chrániť ale ani toto nemôže. Jediná útecha: s kvapkajúcim nosom na jeseň a v skorej jari nie ste nikdy sám!

Tip Vitariána

Pri naozaj zdravom životnom štýle však choroby takmer nemajú šancu. Rozhodnutie prebrať úplnú zodpovednosť je však na vás. Treba sa stravovať zdravo každý deň (rastlinná strava bez výnimiek, hlavne ovocie a zelenina), hýbať každý deň, otužovať, relaxovať, atď. Všetko sa dá ovplyvniť!

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency