Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Práca na zmeny

Ako vplýva na naše zdravie?

12. 12. 2014 Životný štýl Práca  Jozef Maťko
Práca na zmeny

Čo všetko vieme o práci na zmeny?

Často sa vyskytujúce názory a fakty:

  • Práca v noci môže narušiť vaše zdravie.
  • Pracujete na zmeny aj v noci? Riziko infarktu a mŕtvice u vás prudko stúpa!
  • Práca na zmeny ženám škodí: ohrozuje plodnosť i zdravie!
  • Organizmus si na zmeny nezvykne, prakticky, nikdy.

Práca na zmeny môže útočiť aj na myseľ.

Názor vedcov

Francúzski vedci z CNRS Inštitútu v Toulouse prišli na to, že trpia aj kognitívne (poznávacie) schopnosti. U ľudí, ktorí boli vystavení nepravidelnej pracovnej dobe viac ako desať rokov, výkon pamäti a schopnosť myslenia sa znižujú oveľa rýchlejšie, ako u iných pracovníkov, píšu vedci v štúdii uverejnenej v odbornom časopise „Occupational and Enviromental Medicine“.

Ak človek pracuje viac ako desať rokov na zmeny, urýchli sa proces starnutia o ďalších šesť a pol roka, hovorí vedúci štúdie Jean-Claude Marquie. Po ukončení práce na zmeny trvá regenerácia najmenej päť rokov.

Každý človek má svoje interné – biologické –hodiny. Hodiny v mozgu tikajú mierne odlišne pre každú osobu. Ich desynchronizácia môže viesť k poruchám spánku a metabolizmu rovnako, ako k žalúdočným vredom, kardiovaskulárnym ochoreniam a dokonca k zvýšenému riziku rakoviny.

Hodiny v mozgu tikajú mierne odlišne pre každú osobu. Zmenové rozvrhy by preto mali byť prispôsobené individuálnym potrebám chronotypov.

Zmenovým robotníkom by mala byť venovaná zvýšená lekárska starostlivosť Experimentálna skupina v štúdii výskumníkov CNRS mala viac ako 3000 zamestnancov z juhu Francúzska, títo pracovali v rôznych priemyselných odvetviach. Na začiatku štúdie mali jej účastníci od 32 do 62 rokov, asi polovica z nich pracovala na zmeny. Probanti absolvovali v rokoch 1996, 2001 a 2006 niekoľko testov, v ktorých bola meraná ich dlhodobá a krátkodobá pamäť, ich reakčná schopnosť a ich všeobecné kognitívne schopnosti.

Výsledok: zmenoví robotníci dopadli pritom horšie ako zamestnanci s pravidelnou pracovnou dobou. Avšak, výsledky by mali byť potvrdené ešte v ďalších štúdiách, píšu vedci. Okrem toho sa výsledky získané v regionálnom meradle nedajú bezpodmienečne preniesť na globálnu úroveň.

Vedúci štúdie Marquié navrhujú osobitnú lekársku starostlivosť pre zmenových robotníkov, ako aj služobné plány priateľské k pracujúcim. Pritom by už mohlo pomôcť začať pracovnú dobu namiesto o 4. hodine ráno o dve hodiny neskôr.

Že neustále zmeny pre vnútorné hodiny zaťažujú organizmus je známe už dlhšiu dobu. Vedci už dokázali súvislosť medzi zmenovou prácou a vysokým krvným tlakom, vysokou hladinou cholesterolu a vznikom diabetu. Tiež je preukázané zvýšené riziko srdcového infarktu. Za tieto choroby by mohla byť zodpovedná porucha vnútorných hodín, domnievajú sa experti.

Tip Vitariána 

Práci na zmeny nie je vždy možné sa vyhnúť, sú vyslovene povolania, ktoré si bez nočných zmien nevieme predstaviť:  pekári, šoféri, pracovníci nepretržitých prevádzok, lekári, pohotovostné jednotky atď.

Pre týchto pracovníkov je obzvlášť dôležitá pravidelná a výživná strava. Základom je teplé jedlo, dostatok ovocia a zeleniny.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency