Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Poštípanie komárom

Pomôžu sliny?

19. 08. 2015 Kozmetika Zvieratá Zelenina Zima  Jozef Maťko
Poštípanie komárom

Jednoducho ďalej o tom nepremýšľať. Pri uštipnutí komárom je rozptýlenie často najefektívnejší a najjednoduchší spôsob, ako sa zbaviť svrbenia. Avšak, toto sa podarí zvyčajne len na chvíľu. Neopatrný dotyk a znovu to svrbí ďalej.

Domácich prostriedkov existuje mnoho: niektorí odporúčajú slinu, iní radia chladivé balenia, zatiaľ čo iní prisahajú na to, držať šálku s horúcou vodou na mieste vpichu. Skúsenosti ukazujú, že všetko trochu nejako pomôže, ale nič naozaj účinne. Niektorí lekári odporúčajú Fenistil gel. Ako teda ošetriť poštípanie komárom najlepšie?

Najprv zlá správa: perfektná liečba neexistuje. Potom dobrá: stále môžete niečo urobiť.

Pri uštipnutí komáre injektujú slinu do horných vrstiev pokožky. Iba samičky sa živia krvou, pretože ju potrebujú pre vývoj svojich vajíčok a tým na reprodukciu. V komárových slinách obsiahnuté proteíny zabraňujú zrazeniu ľudskej krvi a uľahčujú zvieratám sanie krvi.

Čo je hmyzu užitočné, však privolá ľudský imunitný systém do akcie. "Klasická obranná reakcia,  aj keď je potom príliš neskoro," píše Marcus Maurer, riaditeľ výskumu na klinike dermatológie, venerológie a alergiológie v berlínskej Charité. "Uštipnutie sa už uskutočnilo."

Chladenie pichnutia

Na obranu pred cudzími látkami uvoľňujú imunitné bunky neurotransmiter histamín, tento dráždi okolité nervové bunky, ktoré odosielajú signál svrbenia do mozgu. Okrem toho histamín vyvoláva zápal, tým sa cudzie látky degradujú a bunková drť sa odstráni – miesto vpichu opuchne.

Slina môže zmierniť svrbenie aspoň na krátku dobu, keď sa kvapalina vyparuje na koži, ale nie viac. "Slina neprináša nič, okrem toho, že ochladzuje," hovorí Maurer. Vlažná voda má vraj rovnaký účinok.

Lepšie znecitlivieť sa dá vpich chladiacim balíčkom - ako vždy zabaliť balíček s ľadom do uteráka, pretože inak hrozia omrzliny. Niektorí ľudia prisahajú pri bodnutí komárom na med alebo plátky cibule. Skutočne majú obe potraviny mierny antibakteriálny účinok.

Či domáci liek vyhrá boj s jedom komára pod kožou,  je však diskutabilné a vedecky nedokázané. Koniec koncov, liečba môže dočasne zabrániť škriabaniu – a uzavretý vpich sa zvyčajne hojí najrýchlejšie.

Sauna proti jedu komára.

Kto sa zameria na jed komára, mal by staviť na horúčavu, tak znie domácka rada. Za tým je myšlienka,  že bielkoviny v sline komára sa nad teplotou 45 stupňov Celzia rozkladajú.

Firmy vyvinuli malé zariadenie, s ktorým sa dá zohriať presne miesto vpichu. Priaznivejšie je to so šálkou horúcej vody, vatou namočenou v horúcej vode alebo so zohriatym kovom, napr. nožom alebo lyžicou. Ale pozor: hrozí nebezpečenstvo popálenia.

"Zohriatie by mohlo niečo priniesť," píše Maurer. "Toto ale nebolo dostatočne preskúmané." Aj keď sa dermatológ domnieva, že je nepravdepodobné, že jed komára sa teplom zničí. "Horúčava by mohla ale pomôcť zmierniť dopad na svrbenie vyvolávajúce látky, ktoré sa po uštipnutí uvoľňujú z tela."

Mysliteľné je tiež, že teplo, podobne ako chlad, bráni kožným nervom viesť signál svrbenia do mozgu.

Keď sa svrbenie nedá vôbec vydržať alebo hrozí alergická reakcia, môžu pomôcť antihistaminiká z lekárne. Ak sa silno šíri začervenanie alebo vzniká horúčka alebo zimnica, mali by sme vyhľadať lekára. Toto obzvlášť platí, ak sme boli predtým v trópoch.

Páči sa mi ako voniaš

Prevencia je teda lepšia ako liečba. "Sprej proti komárom je najdôležitejšia vec," hovorí Maurer. Ale tiež oblečenie s dlhými rukávmi a siete proti komárom zmenšujú riziko poštípania. Éterické oleje alebo klinčeky odpudzujú sužovateľov naproti tomu iba na krátku dobu, pretože ich pach sa rýchlo rozptyľuje. Tiež elektrické lapače komárov a sviečky prinášajú málo. Svojim svetlom prilákajú ďalších komárov.

Proti komárom je účinný repelent.

Ostatne: sladká krv neexistuje. Štípajúce komáre reagujú predovšetkým na telesnú teplotu. A ony cítia náš pot, i keď my sami ho necítime. Sprchovanie znižuje riziko poštípania prinajmenšom na krátku dobu.

Záver

Neexistuje žiadna vedecky dokázaná metóda, ktorá ničí jed komára pod kožou. Ani sliny neliečia poštípanie, ale môžu nás zdržať od škrabania. To má veľkú výhodu: uzavreté vpichy sa hoja najlepšie.

Tip Vitariána

Niektorí ľudia tvrdia, že komáre a kliešte idú hlavne na ľudí, ktorí sú prekyslení. Ak vraj vaše telo nie je prekyslené, potom ani komárom a kliešom nevoniate. A potom pravdepodobne ani váš pot, ktorý živočíchy láka, toľko nesmrdí.
Alebo sa namiesto repelentu ponatierajte éterickým levanduľovým olejčekom.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency