Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Poruchy obličiek

Príčiny zlyhania obličiek a ich prevencia

20. 04. 2015 Potraviny Problémy Prevencia Nápoje Vylučovanie  Martina Strihová
Poruchy obličiek

Symptómy zlyhania obličiek vznikajú z nahromadenia odpadových látok v tele. To môže zapríčiniť slabosť, dýchavičnosť, letargiu... Neschopnosť odstraňovať draslík z krvi môže viesť k abnormálnemu srdcovému rytmu a náhlej smrti. Spočiatku sa nemusia pri zlyhaní obličiek prejavovať žiadne príznaky.

Existuje veľa príčin zlyhania obličiek. Liečba základných príčin môže ich činnosť vrátiť do normálu. Zdravie obličiek sa spája s prevenciou krvného tlaku a cukrovky. Starnutím funkcia obličiek postupne klesá a treba si na ne dávať väčší pozor.

Vylučovanie

Podľa National Institutes of Health obličky prefiltrujú vyše 200 litrov krvi denne a 2 litre odpadových látok, ktoré vylúčite ako moč.

Obličky regulujú, koľko vody z krvi sa vylúči prostredníctvom moču a s akou koncentráciou elektrolytov. Napríklad, aj je osoba dehydrovaná z cvičenia alebo choroby, obličky budú zadržiavať toľko vody, ako bude možné, a moč sa stane veľmi koncentrovaným. Ak je v tele dostatok vody, moč je redší a čistejší. Pite dostatok vody, aby váš moč bol svetlý až priesvitný.

Aby ste si udržali zdravé obličky, pite dostatok vody, aby váš moč bol úplne svetlý. Pite hlavne ak sa potíte, alebo jete nezdravú stravu, aby vaše obličky dokázali prostredníctvom vody vylučovať odpadové látky.

Príčiny prerenálneho zlyhania obličiek

Prerenálne zlyhanie obličiek je zlyhanie, ktorého príčina je mimo obličiek. Býva spôsobené slabým prítokom krvi do obličiek, a preto nedostatočným vylučovaním škodlivých látok močom. V tomto prípade ešte obličky nie sú poškodené a situácia sa môže rýchlo napraviť. Príčinami sú:

  • strata krvi
  • dehydratácia (napríklad vracanie, hnačka, potenie, horúčka)
  • slabý príjem tekutín
  • lieky, napríklad diuretiká, môžu zapríčiniť nadmernú stratu vody
  • upchanie renálnej tepny alebo žily

Renálne príčiny (priameho poškodenia obličiek)

Renálne príčiny sa spájajú s užívaním liekov (veľa liekov poškodzuje obličky), s nedostatkom živín a kyslíka, upchatím ciev, kvôli ktorému obličky nebudú dostatočne prekrvené, a so zápalmi.

Postrenálne zlyhanie obličiek

Jeho príčina sa nachádza za obličkami – v močových cestách a poruche vylučovania moču (obličkové kamene, nádor, u mužov zväčšená prostata, u žien karcinóm krčka maternice).

Prevencia

Prevencia je vždy základom proti zlyhaniu obličiek. Chronické choroby ako vysoký krvný tlak a cukrovka môžu poškodiť obličky a iné orgány. Celoživotná starostlivosť o udržanie krvného tlaku a hladiny cukru v krvi v normály je dôležitá.

Keď sa raz prejaví zlyhanie obličiek, je cieľom vyhnúť sa zhoršeniu. Ak to budete ignorovať, obličky sa poškodia úplne, ale ak vyriešite príčiny choroby, môžete svoje obličky zachrániť.

Strava

Strava je dôležitým faktorom ovplyvňujúcim obličky a ľudia s poškodenými obličkami by si na ňu mali dávať pozor.

Tu je 7 potravín, ktoré obličky poškodzujú a ich príjem by ste mali rázne obmedziť:

Mäso

Strava s vysokým obsahom živočíšnych bielkovín môže poškodzovať obličky. Podľa Mayo Clinic môže vysoko proteínová strava spôsobiť alebo zhoršiť problémy s obličkami, pretože metabolizmus bielkovín kladie na obličky veľké nároky a sťažuje vylučovanie odpadových látok z tejto stravy.

Štúdie dokázali, že mäso a živočíšne potraviny poškodzujú obličky.

Štúdia z roku 2003 dokázala, že strava s vysokým podielom bielkovín zo živočíšnych zdrojov môže tiež zvyšovať riziko vzniku obličkových kameňov z kyseliny močovej, zatiaľ čo vegetariánska strava znížila kyselinu močovú a zabránila tvorbe kameňov. Kyselina močová je jednou z najbežnejších príčin obličkových kameňov a je vedľajším produktom konzumácie stravy s vysokým obsahom purínov, ako sú mäso, morské plody a ryby. Tieto potraviny môžu tiež vyvolať iný bežný typ obličkových kameňov zložených zo šťavelanu vápenatého, pretože zvyšujú množstvo vápnika vylučovaného močom a ovplyvňujú vaše tráviace probiotiká. Ako? Metabolizmus živočíšnych bielkovín zanecháva v tele kyslé usadeniny. Pretože telo má rado zásaditý stav, vytiahne vápnik a iné minerálne soli z kostí, aby znovu dosiahlo alkalický stav a tento vápnik môže vytvoriť obličkové kamene zo šťavelanu vápenatého. Namiesto toho konzumujte pestrú zeleninu, obilniny, semienka a orechy.

Soľ

Vaše telo potrebuje malé množstvo sodíka, aby si mohlo udržiavať správnu rovnováhu tekutín, ale vy ho môžete získať dostatok len z jedenia ovocia a zeleniny. Veľa spracovaných potravín však obsahuje veľkú dávku soli, aby sa zosilnila ich chuť. Najbežnejšou formou je spracovaná kuchynská soľ. Ak jete soli príliš veľa, vaše obličky budú reagovať zadržiavaním vody, aby rozpustili tento elektrolyt vo vašom krvnom obehu a udržali správnu činnosť srdca. Toto dá vašim obličkám veľmi zabrať. Podľa Harvard School of Public Health dlhodobý príjem nadmerného množstva soli môže poškodiť obličky, srdce a aortu. Príjem soli môže zvyšovať krvný tlak, čo zas spôsobuje nefróny v obličkách, ktoré filtrujú odpadové látky.

Soľ škodí obličkám, ktoré pri jej vysokom príjme zadržiavajú veľa vody.

Ak si chcete pridávať soľ, používajte štipku Keltskej morskej, alebo Himalájskej soli.

Geneticky modifikované potraviny

K najviac geneticky spracovaným potravinám patrí kukurica, sója, ryža, trstinový a repný cukor a repka. Semienka sa modifikujú z viacerých dôvodov: aby boli odolné voči škodcom, herbicídom, alebo aby boli vyššie výnosy z úrody. Monsanto je jedným z najväčších výrobcov geneticky modifikovaných semien. Štúdia na cicavcoch z roku 2009 vykonaná na troch typoch geneticky modifikovanej Monsanto kukurice preukázala ich negatívne účinky na zdravie obličiek a pečene u potkanov. Výskumníci dospeli k záveru, že tieto tri testované odrody vytvárajú hepatorenálny syndróm (pečene a obličiek).

Dlhodobé výskumy o vplyve GMO potravín na ľudí zatiaľ chýbajú, pretože sú súčasťou západnej stravy až od roku 1995, kedy Monsanto uviedlo GMO sójové bôby odolné voči herbicídu Roundup. Preto si radšej voľte organicky pestované potraviny a vyhýbajte sa GMO prísadám v spracovaných a balených potravinách.

Umelé sladidlá

Veľa ľudí verí tomu, že robia niečo dobré pre svoje zdravie, ak používajú náhradné umelé sladidlá, pretože tieto prísady neobsahujú žiadne kalórie. Vedci skúmali vplyv umelých sladidiel na funkciu obličiek a zistili, že funkcia obličiek bola oslabená už pri príjme len dvoch diétnych sladkých sód denne.

Náhradné umelé sladidlá nie sú zdravé, ako si mnohí myslia. Obsahujú sa aj v mnohých spracovaných potravinách a sladených sódach, ale poškodzujú obličky.

Umelým sladidlám sa vyhýbajte a ak chcete, použite namiesto nich stéviu.

Sýtené nápoje

Sýtené nápoje ako sóda (s alebo bez náhradných sladidiel) a energetické nápoje sa spájajú s tvorbou obličkových kameňov. Štúdia z roku 2007 dokázala, že denné pitie 2 a viac nápojov typu coly sa môže spájať so zvýšeným rizikom chronického ochorenia obličiek.

Namiesto toho si dajte obyčajnú vodu s citrónovou šťavou.

Mliečne výrobky

Problém s mliečnymi výrobkami je podobný problému s mäsom a inými živočíšnymi výrobkami.Čínska štúdia ukázala, že konzumácia mliečnych výrobkov zvyšuje vylučovanie vápnika močom, čo sa spája s vyšším rizikom rozvoja obličkových kameňov. Podľa KidsHealth.org môže zníženie príjmu mliečnych výrobkov pomôcť ľuďom so zlyhaním a ochorením obličiek, pretože to môže uľahčiť filtráciu látok obličkami a oddialiť potrebu dialýzy.

Vyskúšajte radšej nesladené mandľové, konopné alebo makové mlieko.

Kofeín

Kofeín v káve, čaji, sóde a iných potravinách môže tiež spôsobovať tlak na obličky. Kofeín je stimulant, ktorý stimuluje krvný obeh, zvyšuje krvný tlak a stres na obličky. Štúdia z roku 2002 zistila, že dlhodobá konzumácia kofeínu zhoršovala chronické zlyhanie obličiek u obéznych potkanov a potkanov s cukrovkou.Príjem kofeínu sa tiež spája s tvorbou obličkových kameňov zvýšením vylučovania vápnika močom.

Stimulant kofeín radšej nahraďte vzpružujúcim čerstvým zeleným smoothie alebo šťavou. Ráno vás vzpruží aj studená sprcha.

Záver

Vegetariánska a vegánska strava, pri ktorej sa nekonzumuje veľa soli, nejedia sa živočíšne výrobky, umelé sladidlá a obmedzí sa kofeín, je základnou prevenciou problémov s obličkami. Vaše obľúbené jedlá skúste zameniť za ovocnozeleninové smoothies, čerstvé šťavy, šaláty, alebo vegánske jedlá napríklad z bezlepkových obilnín ako je pohánka, quinoa a pšeno, sladké zemiaky, atď. Zmena býva ťažšia, ale rýchlo si zvyknete a budete sa cítiť omnoho lepšie a sviežejšie a prejaví sa to aj na vašom zdraví.

Tip Vitariána

Potrebujete vzpruhu namiesto kofeínu? Dajte si čerstvé zelené smoothie alebo šťavu z divokých bylín, napríklad so žihľavou.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency