Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Pomoc pri hnačke

Pomáhajú kola a slané tyčinky proti hnačke?

29. 09. 2015 Ochorenia  Jozef Maťko
Pomoc pri hnačke

Raz sú to vírusy, ktoré človeku dôkladne pokazia radosť z jedla, inokedy nechal pekár za rohom dlho ležať na slnku žemľu s vajcom a šunkou. Potom vyčíňajú v čreve baktérie. Či tak alebo onak: hnačka sa pociťuje nepríjemne a zbavuje telo okrem vody aj dôležitých živín.

Je pochopiteľné, že chceme stratu opäť kompenzovať kolou bohatou ne energiu a slanými tyčinkami. V podstate udržuje sodík, draslík, vápnik a horčík funkciu buniek v tele na dobrej úrovni. Cukor zabezpečuje, že soľ z čriev môže byť transportovaná do tela. Okrem toho kola a slané tyčinky aj chutia, keď má človek tak ako tak malú chuť na jedlo.

Ale naozaj vhodné na boj proti hnačke napriek tomu nie sú. Kola obsahuje z jednej strany kofeín, ktorý je prinajmenšom pre deti problematický a skôr hnačku podporuje. Okrem toho je obsah cukru v nápoji príliš vysoký. Príliš veľa cukru môže spôsobiť, že dôjde k zvýšenému vylučovaniu vody obličkami. Tým človek stráca za určitých okolností ešte viac tekutín a dôležitých elektrolytov ako draslík. Štúdia v „Internal Journal of Clinical Praktice“ dokonca dospela k záveru, že veľké množstvo koly - dva až tri litre za deň - môže spôsobiť nedostatok draslíka.

Kola pri hnačke nie je tým najzdravším riešením...

Rovnomerne dopĺňať elektrolyty

Sodík a draslík sú v tele prísne regulované. To sa darí organizmu spravidla aj pri hnačke, pokiaľ všetky orgány správne pracujú a potrebné látky sú k dispozícii. Slané tyčinky ale obsahujú hlavne sodík a málo draslíka. V prípade hnačky sa oba elektrolyty strácajú a mali by sa rovnomerne opäť dopĺňať.

Ak sa to nestane, môže to mať u ťažkej a pretrvávajúcej hnačky vážne dôsledky: draslík udržuje okrem iného bunkovú membránu buniek myokardu stabilnou a podieľa sa na regulácii srdcového rytmu. Nedostatok môže viesť k paralýze v tele až k srdcovým arytmiám. Ak chýba sodík, prejavuje sa to únavou a zmätenými stavmi. V extrémnych prípadoch sa voda ukladá v mozgovom tkanive, vzniká opuch.

Roztok elektrolytu miesto koly

Lepšie ako slané tyčinky a kola sa hodia ako protiopatrenie roztoky elektrolytov z lekárne. Doma si môžete taký nápoj aj sám pripraviť. Na to primiešajte čajovú lyžičku soli do litra prevarenej vody, čo zabezpečí prísun sodíka. K tomu pridajte šťavu zo štyroch pomarančov, ona dodáva draslík. Poslednou zložkou je sedem čajových lyžičiek cukru (glukóza). Cukor dodáva energiu a uľahčuje telu absorbovať elektrolyt z kokteilu.

Proti hnačke zmiešajte prevarenú vodu so soľou, šťavou z pomarančov a cukrom.

Pri miernej hnačke tiež upokojuje zažívací trakt čaj s trochou cukru a suchár. Veľa pitia je prvoradé. Aspoň tri litre denne u dospelých, v závislosti od závažnosti stavu môže byť potrebné aj oveľa viac. Orientačný bod pre stav dodávky vody v tele sú dobre prekrvené a vlhké sliznice - napríklad v nose.

Naproti tomu nevhodné na liečbu sú spravidla tabletky, ktoré najprv úplne upchajú črevo, pretože hnačka plní nasledovné funkcie: vyplachuje vírusy, baktérie a toxíny z tráviaceho traktu. Tieto väčšinou napadajú hrubé črevo, ktoré je zodpovedné za absorpciu vody. Ak je zapálené, už sa to nepodarí.

So suchým chlebom a jablkami opäť začať jesť

Ak sa žalúdok postupne upokojuje, môžeme začať jesť suchý chlieb, trochu jablka alebo varenú mrkvu. Obe obsahujú pektín, ktorý je dobre tolerovaný a viaže toxíny. Kto nemá chuť na tvrdé jablko, môže si ho rozotrieť a spracovať na kašu.

Nevhodné na hnačku sú naproti tomu potraviny s vysokým obsahom tuku. Ony preťažujú podráždený tráviaci systém. Podobne je to s mliekom. Mnoho ľudí neznáša mliečny cukor laktózu ak je črevo  podráždené. Dôvodom pre toto je, že enzým laktáza, ktorý štiepi laktózu v tenkom čreve, nie je prítomný v dostatočnom množstve - podobne ako pri neznášanlivosti na laktózu.

Ak hnačka po asi troch dňoch nezmizne sama od seba, je krvavá alebo človek sa cíti veľmi oslabený, mal by ísť k doktorovi. To platí obzvlášť pre deti a staršie osoby. Ak stlačíte pokožku a vrásky zostanú, máte tmavý moč alebo chýbajúce močenie, toto všetko sú dôkazy extrémnej dehydratácie. Potom treba priamu lekársku pomoc.

Pri hnačke sú vhodné sucháre, jablko a varená mrkva.

Záver

Mierne sladený čaj, suchár a roztoky elektrolytov pomáhajú telu pri hnačke lepšie ako kola a slané tyčinky. Jediná útecha: dúfajme, že správnou liečbou zmiznú ťažkosti rýchlejšie. Potom slané a sladké hriechy sú opäť povolené.

Tip Vitariána

Ovocie a zelenina sú bezpečnými potravinami aj na dovolenkách, kde by ste mohli chytiť hnačku z miestnych potravín. Ak sa budete stravovať nimi, je vysoká pravdepodobnosť, že vám hnačka nehrozí.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency