Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Ošetrovanie hrčí na hlave

Pomáha surový steak proti hrčiam?

29. 09. 2015 Liečba Problémy Koža Nervy  Jozef Maťko
Ošetrovanie hrčí na hlave

Existujú ľudia, ktorí majú zvláštny talent: Nezáleží na tom, kde a ako sa pohybujú, v ceste je vždy hrana police, dvere skrine alebo dokonca aj pouličná lampa. Babráci vedia, o čom je reč. Ale aj výtržníci a obete vážneho násilia poznajú problém, existuje veľa dôvodov pre poranenia hlavy spôsobené úderom. A často vzniká po počiatočnom šoku otázka: Čo robiť, aby bolo vajce na lebke podľa možnosti nenápadne?

Z lekárskeho hľadiska nie je hrča nič viac než krvný výron. Úder spôsobí  roztrhnutie drobných ciev v koži, krv tečie a koaguluje. Potom ju rozložia enzýmy v niekoľkých stupňoch. "Červená, zelená, žltá," hovorí Ulrich Hötker z Nemocnice Agaplesion Markus vo Frankfurte nad Mohanom. To je typický farebný priebeh hematómu. Na lebke je však hra farieb zvyčajne ťažko viditeľná, pretože podliatina leží príliš hlboko. Medzi pokožkou hlavy a lebečnou kosťou  je málo miesta pre krv, aby sa mohla rozšíriť v svalovom tkanive. Namiesto toho sa hromadí a spôsobuje hrču.

Hötker hovorí, že chladenie je pri fialke alebo hrči v zásade správny prístup. Na tento účel použiť steak je z dnešného pohľadu ale absurdné. Pravdepodobne sa táto myšlienka zrodila z nutnosti, keď ešte mávali doma čerstvé mäso. Dnes by mnohí ľudia pravdepodobne siahli po balíčku hranolkov. Mäso nemá žiadny ďalší pozitívny vplyv na podliatinu. Naopak: pri poranení blízko oka by surové mäso mohlo byť nebezpečné. Na ňom sídlia baktérie, ktoré by sa mohli dostať do oka a v najhoršom prípade by ho mohli poškodiť natrvalo.

Pri poranení a tvorbe hrčí sa odporúča priložiť niečo chladivé.

Chladiť, chladiť, chladiť - a čakať

Hygienickou alternatívou je chladiaca podložka. Tá udržuje dlho chlad a prispôsobuje sa tvaru zraneného miesta. „Pritom je dôležité, aby sa vložil uterák medzi chladiacu podložku a kožu. V opačnom prípade môže dôjsť k omrzlinám,“ vysvetľuje Hötker. V prvom rade slúži  chladenie na to, aby sa udržoval zápal pod kožou a tým aj bolesť na minime: chladom sa sťahujú cievy a krv menej prúdi do tkanív. Čím rýchlejšie sa po údere chladí, tým väčší je účinok. Úplne zastaviť opuch sa ale zvyčajne nedá.

Ak sa krv už v tkanive rozšírila, budete potrebovať trpezlivosť a možno dobrý make-up. Trvá to asi dva až tri týždne, kým sa hematóm uzdraví. Urýchliť sa to sotva dá. Avšak, aj keď hrča  alebo fialky sú už tu, stojí to za to ešte chladiť. To môže bolesť trochu otupiť. Okrem toho môžu masti proti bolesti a zápalu poskytnúť úľavu. Niektorí lekári a lekárnici tiež odporúčajú krémy, ktoré narúšajú zrážanie krvi. Tie sa však zle vstrebávajú do pokožky a pôsobia predovšetkým u hlbokých hematómov. U modrín v oblasti lebky často nie sú také účinné.

Mozog v ohrození

Neodporúčajú sa tiež ani iné domáce prostriedky. Nikdy by sme sa nemali pokúšať hrču tlačiť späť nejakým spôsobom. Ako tip v domácnosti sa rozšíril pritlačiť na hematóm plochú stranu noža. Ale pri poraneniach v oblasti lebky je tlak nebezpečný, pretože môže dôjsť k poškodeniu hlbšie položených štruktúr. Pri klasickej fialke pri oku sú v nebezpečí očné svaly, očná buľva alebo nervy.

Hlava je riskantné miesto pre zranenia. Pri ťažkých úderoch a poraneniach oka je vždy vhodné ísť k lekárovi. Pod lebkou sa nachádza mozog a zvonku nie je vidieť, či aj tam neboli poranené cievy. Na rozdiel od väčšiny podliatin zanechávajú mozgové krvácania rýchlo trvalé poškodenia. Pri všetkej samoľúbosti a bolestiach sa oplatí teda nádej, uniknúť s jedným modrým okom - v pravom slova zmysle.

Záver

Chladiť hrču so steakom je z dnešného pohľadu celkom nezmysel. Hygienické sú chladiace podložky. Ony otupia bolesť, môžu podliatinu ale len obmedzene zahatať. Nakoniec pomáha len čakať a najlepší možný make-up.

Hrče proste musia zmiznúť samé.

Tip Vitariána

Dávajte si väčší pozor, teda lepšie povedané, učte sa žiť v prítomnosti a vnímať, čo v danej chvíli robíte a nerozmýšľať nad inými vecami, aby ste sa vyhli napríklad aj haváriám s vaším nábytkom.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency