Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Na diagnózu rakoviny stačí kvapka krvi

Inovácie v medicíne. Kvapalinová biopsia

22. 10. 2015 Ochorenia Liečba Test  Jozef Maťko
Na diagnózu rakoviny stačí kvapka krvi

Ukáž mi svoju krv a ja ti poviem či máš rakovinu. To je jeden z veľkého prísľubu novej  diagnostickej metódy, ktorej obrovský potenciál už niekoľko mesiacov medzi lekármi rakoviny vzbudzuje senzáciu. Táto technika sa volá kvapalinová biopsia. Umožňuje detekovať malé útvary mutovaného genetického materiálu rakovinových buniek v krvi.

Existuje jednoduché vysvetlenie, prečo takéto DNA fragmenty cirkulujú: „Pri rastúcom nádore vždy odumierajú tiež bunky a dostávajú sa do krvného obehu, a to najmä v prípade, keď on vyvíja svoje vlastné krvné cievy alebo už také má. U väčšiny druhov rakoviny nachádzame dokonca jednotlivé intaktné nádorové bunky v krvi,"  hovorí Ulrich Keilholz, riaditeľ Charité Comprehensive Cancer Center v Berlíne. 

Je to síce už dlho známe a tiež počiatky kvapalinovej biopsie siahajú do deväťdesiatych rokov minulého storočia. Ale až moderné metódy analýzy, ktoré sa stali oveľa výkonnejšie, teraz ukazujú, ako ďaleko môže kvapalinová biopsia posunúť vpred lekárstvo rakoviny.

Namiesto tkaniva odobrať iba krv

Zatiaľ sa profiluje táto metóda predovšetkým pri presnejšej diagnostike nádorov, o ktorých lekári už vedia. "U niektorých karcinómov pľúc je nádor umiestnený tak, že sa nemôžeme tam dostať bezpečne s ihlou a odobrať vzorku", hovorí Klaus Pantel, riaditeľ Ústavu biológie nádorov na Univerzitnej klinike v Hamburgu-Eppendorfe (UKE) a priekopník v oblasti kvapalinovej biopsie.

Takéto vzorky sa však stávajú stále dôležitejšími, pretože to umožňuje analyzovať genóm nádoru. On poskytuje dôležité informácie pre individuálne najlepšie možnosti liečby. Stále väčší počet liekov útočí na nádor na základe jeho genetického profilu: to umožňuje efektívnejšiu terapiu s menším množstvom vedľajších účinkov.

Diagnóza kvapalinovou biopsiou je tak spoľahlivá, že sú už prvé testy na trhu. Tak získala Nemecká biotechnologická spoločnosť Qiagen spolu s farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca svetovo prvé schválenie pre krvný test, pri ktorom cirkulujúca nádorová DNA človeka s rakovinou pľúc sa vyšetruje na špecifické mutácie. V teste vyšetrované genetické zmeny sú východiskovým bodom pre jeden liek z AstraZeneca. Podľa Qiagen sú početné ďalšie testy kvapalnou biopsiou pre liečivá rakoviny vo vývoji.

Kvapalinová biopsia je metóda okrem iného aj na rýchle zistenie nádorov pomocou krvného testu.

V budúcnosti by mohla táto metóda tiež pomôcť kontrolovať priebeh terapie. Keilholz hovorí, že nemôžeme pacienta každých pár dní pichať ihlou na odber vzoriek z nádorového tkaniva pacienta. To je pri mnohých typov nádorov z rôznych dôvodov príliš riskantné. Podľa  množstva buniek a DNA v krvi a ich zmien by sa azda dokonca dalo povedať či a ako terapia účinkuje. To nám umožní rýchlo identifikovať príčiny pre rezistenciu voči liečbe a mnoho pacientom priniesť cenný čas.

Skôr objaviť, lepšie liečiť

A potom je tu ešte veľká vízia skríningu rakoviny: krvný test, ktorý každý môže podstúpiť od určitého veku a zahŕňa všetky hlavné typy nádorov. Každý, kto má rakovinu pľúc alebo rakovinu prsníka, by sa mohol o tom dozvedieť včas, a tak by mal výrazne lepšie šance na uzdravenie.

V praxi sú však významné prekážky, ktoré treba prekonať skôr než takéto testy môžu byť rozumne použité, hovorí Pantel z UKE. Čím sme starší, tým viac mutácií my všetci vyvíjame v našich bunkách. Drvivá väčšina je ale neškodných a nespôsobujú rakovinu, dokonca aj v prípade, že sa nachádzajú tiež na nádorových bunkách. V súlade s tým by sa často pri takýchto testoch našli nesprávne pozitívne výsledky. To znamená, že sa nájdu dôkazy o rakovine, hoci je všetko v poriadku. Naopak, stopy v krvi u niektorých typov nádorov sú tak malé, že sa nemôžu dokázať.

Napriek takýmto prekážkam kvapalinová biopsia by mohla byť použitá aj v iných lekárskych odboroch. Už dnes existuje krvný test pre tehotné ženy, pri ktorom na základe v krvi matky cirkulujúcich DNA fragmentov nenarodeného dieťaťa môžu byť diagnostikované chromozomálne poruchy, ako je trizómia 21.

A zo stále viac a viac utrpenia sa dajú pochopiť čím ďalej lepšie genetické príčiny. Tým sa otvárajú nové oblasti použitia pre kvapalnú biopsiu - ohromné pokroky v genetike môžu byť aj pokroky v kvapalnej biopsii.

Záver

Kvapalinová biopsia je výrazná metóda okrem iného aj na rýchle zistenie nádorov pomocou krvného testu. Treba dúfať, že s rozvojom medicínskej techniky sa ďalej vylepší.

Tip Vitariána

Nezabúdajte na to, že každá choroba má svoju príčinu. S rakovinou sa spája strava obsahujúca mliečne výrobky, mäso a cukor. Naopak, surová strava môže zásadne pomôcť pri jej liečbe.

Vysvetlivka:

Biopsia (gr. bios - život, opis - videnie) je lekársky zákrok, pri ktorom sa odoberá z tela človeka vzorka tkaniva na histologické alebo cytologické vyšetrenie. Jej cieľom je stanoviť diagnózu a určiť rozsah ochorenia. Vzorka sa odoberá z pevného tkaniva.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency