Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Migréna

Mihotanie pred očami, búšiaca bolesť

24. 08. 2015 Ochorenia Liečba Lieky Bolesť  Jozef Maťko
Migréna

Už dni pred tým, než začne, sa hlási migréna u mnohých postihnutých. Ešte pred útokmi bolesti hlavy to u niektorých začína olovenou únavou a nedostatkom elánu, iní zažívajú naopak fázu prekypujúcej energie, sú nepokojní a podráždení. Krátko predtým ako začnú bolesti hlavy, zažíva 10-15 percent trpiacich migrénou tzv. auru: objavujú sa im kľukaté čiary a svetelné fenomény pred očami, vnímajú svoje okolie ako plápolavé alebo blikajúce. Niektorí pritom pociťujú závrat, dočasne nemôžu správne hovoriť alebo dokonca omdlejú.

Potom začne skutočná migréna: pulzujúca, búšiaca bolesť, ktorá zúri pod lebkou a môže trvať hodiny, ale aj niekoľko dní. Svetlo, pohyb, zvuky a dokonca aj vône sú vnímané ako nepríjemné alebo bolestivé, čo je dôvod, prečo sa postihnutí migrénou radi utiahnu do tmavých miestnosti. Mnohým je pri silnom záchvate nevoľno a musia zvracať. Zvyčajne bolí u migrény iba jedna strana hlavy, bolesť sa ale môže rozšíriť aj na obe strany.

Migréna je časté ochorenie: odborníci odhadujú, že asi 18 miliónov Nemcov ňou trpí, ženy sú častejšie postihnuté ako muži. Ako presne vzniká migréna, nie je vedecky objasnené. Je známe, že niektoré vonkajšie faktory, takzvané spúšťače, môžu vyvolať záchvat: môže to byť cigaretový dym, stres, niektoré potraviny, vynechanie jedál alebo nepravidelný rytmus spánok-bdelosť.

Typy bolesti hlavy: klopanie, pichanie, búšenie

Lekári už dlho vedia, že mozog migrenikov reaguje obzvlášť silno na podnety - predispozícia sa zdá byť čiastočne dedičná. Jedna aktuálna teória o jej vzniku uvádza, že mozog je zaplavený neurotransmitermi cez nadmernú aktiváciu nervov, čo v konečnom dôsledku vedie k zápalovým procesom v cievach mozgových blán, ktoré spôsobujú bolesť.

Akútne záchvaty môžu zmierniť bežné voľno predajné lieky proti bolesti alebo špecifické lieky proti migréne, takzvané triptány. Kto berie lieky proti bolesti príliš často, riskuje však bolesť hlavy indukovanú liekmi. Z tohto dôvodu u ťažko postihnutých pacientov sa lekári pokúšajú predchádzať liekmi, aby sa znížil počet  záchvatov migrény a zmiernila ich prudkosť. Predpisujú sa prostriedky, inak určené na liečbu vysokého krvného tlaku alebo epilepsie.

Stres je možným spúšťačom

Najlepšie je znížiť počet záchvatov migrény bez liekov. Pacienti si môžu napríklad viesť o bolestiach hlavy denník a snažiť sa prísť na to, či existuje nejaký typický spúšťač, ktorý u nich môže vyvolať záchvaty. To však nie je vždy možné - extrémne vyhýbanie sa spúšťačom v každodennom živote môže viesť k zníženiu kvality života.

Všeobecne sa odporúča venovať pozornosť zdravému životnému štýlu, spať a jesť v pravidelnú dobu a pestovať vytrvalostné športy, ako je chôdza, jogging, jazda na bicykli alebo plávanie. Rôzne relaxačné techniky, ako je progresívna svalová relaxácia podľa Jacobsona alebo autogénny tréning môžu pritom pomôcť znížiť stres, ktorý je považovaný za možný spúšťač záchvatov migrény.

U ľudí, ktorí trpia chronickou migrénou, sa môžu vyskytnúť bolesti hlavy takmer denne. V prípade, že konvenčné prístupy nepomôžu, sa tiež používa metóda neurostimulácie. Pritom lekári implantujú elektródy pod kožu, ktoré majú pôsobiť  proti bolesti.

Migréna je prudká bolesť hlavy, lieky však nie sú riešením.

Na záver jedna dôležitá poznámka: pri častých alebo silných bolestiach hlavy je dôležité, aby lekár, najlepšie špecialista na bolesti, určil správnu diagnózu. Len tak sa dá nájsť správna terapia a vylúčiť, že sa za tým skrýva nejaké iné ochorenie.

Tip Vitariána

Migréna súvisí aj s prekyslením organizmu, zlou stravou a nedostatkom fyzickej aktivity. Prečítajte si článok o tom, ktoré potraviny ju spúšťajú a ako sa jej zbaviť.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency