Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Kuchynské nože

Je jedno, čím krájate?

16. 09. 2015 Stravovanie Vitamíny Prístroje  Martina Strihová
Kuchynské nože

Prečo keramické nože?

Mamy, ktoré pripravujú jedlo pre svoje deti, používajú na krájanie a strúhanie zeleniny a ovocia sklenené alebo plastové kuchynské náradie, pretože v jedle nechcú zničiť vitamíny. Ale otázka znie: prečo? Čo sa deje počas procesu, kedy oceľové nože ničia živiny? Odpoveďou je, že vzniká elektrina!

Znie to zvláštne, ale pri procese krájania oceľovým nožom, keď sa nôž dotýka hornej šupky, sa vytvára elektrická energia, ktorá spôsobuje ničenie vitamínov v ovocí a zelenine. A to môže byť väčším zabijakom živín ako proces varenia.

To je dôvod, prečo japonskí a neskôr aj americký vedci využili vedomosti kozmických výskumníkov a vytvorili nože s keramickou zirkónovou čepeľou. Táto zmes materiálov je dvojnásobne silnejšia ako oceľ a svojimi chemickými a fyzikálnymi vlastnosťami sa podobá diamantu. To je dôvod, prečo sa v potravinách pri procese krájania zachovávajú všetky vitamíny.

Keramické nože nie sú len IN, ale udržiavajú naše jedlo zdravším, pretože v ňom neničia vitamíny.

Pozrite si nasledovné video, ako krájanie kovovým nožom vytvára elektrinu v porovnaní s keramickým nožom.

Japonské keramické nože Kyocera

Keramické nože sú uprednostňované profesionálnymi a domácimi kuchármi po celom svete. 

Zážitok z keramického nožu pocítite hneď, ako ho vezmete do ruky. Sú ohromne ľahké, ale japonské keramické nože značky Kyocera sú aj vyvážené na dlani. Ich čepeľ je jemne zaoblená a úplne ostrá. Nôž zostáva dlhšie ostrejší: čepele nožov Kyocera si svoje ostré hrany zachovávajú až desaťnásobne dlhšiu dobu ako iné profesionálne nože.

„Nedávne testy ukazujú, že životnosť Kyocera keramickej čepele bez zaostrenia je približne desaťnásobkom tej, akú má typický oceľový nôž,“  zistila nezávislá testovacia organizácia CATRA.

Inou výhodou keramiky je čistota – nie sú tam žiadne kovové ióny. Pri keramických nožoch, strúhadlách alebo škrabkách potraviny nezhnednú a neprenesie sa na ne kovová chuť a vôňa, takže vaše jedlá budú vždy vyzerať a chutiť tak, ako by mali – ako čerstvé. Vzhľadom k tomu, že keramika neprepúšťa kyseliny, oleje a soli, čepele nikdy nezhrdzavejú.

Zvyčajne vážia polovicu váhy obyčajného noža. Používanie Kyocera keramických nožov je výnimočne pohodlné, dokonca aj pri dlhom opakovanom krájaní.

Výhody keramiky Kyocera:

  • ostrosť: „ultra-ostrá“ moderná keramická čepeľ si udrží svoju pôvodnú ostrosť až desaťnásobne dlhšie ako oceľové čepele.
  • čistota: nehrdzavejúce, nikdy nespôsobujú hnednutie potravín, neprepúšťajúce kyseliny a oleje, žiadne kovové vône a príchute. Keramika je zdravou a čistou alternatívou.
  • ľahká váha: zvyčajne je to polovica váhy kovového noža. Pri používaní a plnení aj najťažších krájacích úloh ponúka totálnu ľahkosť. Ergonomické rukoväte poskytujú vyvážené vysoko kontrolovateľné uchopenie.
  • jednoduché čistenie: fakt, že kvalitné keramické nože neabsorbujú žiadne častice z potravín nám umožňuje rýchle opláchnutie a utretie utierkou.

Keramické nože neničia živiny, potraviny po prekrojení nezhnednú a nemajú kovovú príchuť ani vôňu.

Perfektný doplnok vášho príboru

Na krájanie ovocia, zeleniny a mäsa bez kostí keramické nože nemajú konkurenciu. Zachovávanie ostrých hrán, chemická čistota a ľahká váha ich robia ideálnymi na rovné krájanie. Keramické nože sú ideálne na doplnenie – nie nahradenie - vášho príboru. Na porciovanie, rezanie, vykosťovanie a krájanie mrazených potravín a krájanie syrov používajte oceľové nože.

Nie každá keramika je rovnaká

Kyocera nože sú vyrábané v Japonsku , Zirconia Z206 je patentovanou modernou keramikou Kyocery. Tento výnimočný moderný keramický materiál obsahuje veľmi husté častice a molekuly extrémne tesne pri sebe, čo zanecháva minimálne prázdne priestory. To sa v skutočnosti premieta do silnejšej, hustejšej čepele, ktorá udržiava ostrie noža dlhšie ako ostrie iných keramických nožov. Tenšia čepeľ nožov Kyocera znamená minimálny odpor. Čisté, presné, menej narúšajúce rezy a používanie slabšieho tlaku sú tým, čo robí Kyocera keramické nože unikátnymi.

Častice keramiky Kyocera sa formujú tisícky rokov v prírode kryštalizáciou, extrémnymi teplotami a doslova tonami tlaku. Výsledkom je čistý, hustý neúprosný materiál, ktorý je o 50% tvrdší ako oceľ a druhý v tvrdosti len za diamantom!

Výhody kvalitných oceľových nožov

Medzi kvalitné oceľové nože patria karbónové nože a nože z ušľachtilej ocele. Tieto nože sa vám hodia na krájanie ostatných potravín (okrem ovocia a zeleniny - na to sa viac hodia keramické nože). Oceľové nože sú však kvalitné a hodia sa na krájanie potravín, kde nehrozí ničenie živín: syrov, kostnatého mäsa, tvrdých mrazených potravín a pod.

Kvalitné oceľové nože nie sú také vhodné na krájanie ovocia a zeleniny, ale sú vhodnejšie na kostnaté mäso, syry alebo mrazené potraviny.

Nože z karbónovej ocele

Karbónová oceľ je vďaka vyššiemu obsahu uhlíku ešte tvrdšia ako bežná oceľ. Preto môžu byť nože z karbónovej ocele ešte tenšie a ostrejšie ako nože z klasickej ocele a svoju ostrosť si zachovávajú oveľa dlhšie. Aby sa predišlo korózii (hrdzaveniu) noža, mal by sa nôž z karbónovej ocele po použití utierať handričkou do sucha. V rámci starostlivosti je dobré aj raz za čas karbónový nôž naolejovať.

Ušľachtilá oceľ

Ušľachtilá oceľ má tieto výhody:

  • je odolná voči korózii, teda nehrdzavie, a to vďaka obsahu chrómu a nižšiemu obsahu uhlíka. Na povrchu noža sa vytvára tenká vrstva, ktorá odpudzuje agresívne látky.
  • je odolná voči teplotám a schválená pre tepelné zaťaženie do 300°C.
  • je hygienická.
  • je nenáročná na údržbu.
  • dlho vydrží.

Záver

Ak vám ide o čo najzdravšie krájanie, potom sú pre vás najvhodnejšie keramické nože. Aj medzi nimi však záleží na kvalite. S keramickými nožmi sa krája ľahko, čistia sa ľahko a zachovávajú živiny.
Ak vám ide aj o krájanie iných potravín ako ovocie a zelenina, kde najviac záleží na živinách a vitamínoch, potom sú pre vás vhodné aj oceľové nože. Vyberať si môžete medzi karbónovými nožmi a nožmi z ušľachtilej ocele. Sú vhodnejšie na mrazené potraviny, na mäso s kosťami, rezanie a pod. 

Karbónové nože treba brúsiť o niečo častejšie ako nože z ušľachtilej ocele, na druhej strane sú oproti nim tvrdšie a ostrejšie.

Tip Vitariána 

Z keramických nožov patria k najkvalitnejším spomínané nože Kyocera. Ak hľadáte kvalitný oceľový nôž, potom vám odporúčame Paderno nôž z ušľachtilej ocele.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency