Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Krivé nohy futbalistov

Prečo majú futbalisti nohy do O?

02. 09. 2015 Šport Kosti  Jozef Maťko
Krivé nohy futbalistov

Byť ako futbalista „tunelovaný“, je považované za ponižujúce. Iste, strela cez nohy môže byť niekedy zdôvodnená nedostatkom koncentrácie. U niektorých by ale mohla byť na vine aj anatómia: nohy do O, ktoré majú futbalisti podľa všeobecného presvedčenia  nadpriemerne často.

Skutočne existujú niektoré výrazné príklady deformovaných lýtok futbalistov. Napr. loptový umelec Marko Marin, ktorý v súčasnosti hrá za AC Florencia, má nohy do O.

Krivé kosti v mladosti

Vedecké štúdie skutočne poukazujú na to, že nohy do O, prinajmenšom u mladých futbalistov, sú zvlášť rozšírené. V roku 2002 vyšetroval Erik Witvrouw z Univerzity Gent v Belgicku 550 mladistvých futbalových hráčov na chybné postavenie nôh. Podľa neho sú títo postihnutí desaťkrát tak často ako tínedžeri s inými koníčkami. Podľa štúdie má každý štvrtý futbalista medzeru medzi kolenami.

"Avšak, jasný vedecký dôkaz stále chýba. Zatiaľ len táto jedna skupina výskumníkov našla príznaky zhusteného výskytu," hovorí Carsten Raab, primár oddelenia ortopédie, úrazovej chirurgie a športovej traumatológie na klinike Helios v Duisburgu. Toto sa jej ale podarilo hneď po niekoľkých pokusoch.

Roku 2009 začal Witvrouw ďalšie vyšetrovanie nôh do O. Tentoraz sa pozrel na nohy viac ako 300 mužským belgickým dorastovým profesionálom vo veku od ôsmich do 18 rokov a porovnal ich s tými z takmer 500 tínedžerov, ktorí nehrali futbal. V oboch skupinách zistil nárast počtu nôh do O od veku 14 rokov – vo veku medzi 16 a 18 rokov však silnejšie medzi mladými futbalistami ako u ostatných tínedžerov.

Zdraviu škodlivá technika streľby

Vedci si vysvetľujú tento jav s jednostrannou záťažou pri futbale: na ihrisku musia svaly na vnútornej strane stehien pracovať tvrdšie. Tieto spájajú panvu a stehná a ťahajú holennú kosť pri streľbe vnútornou stranou smerom nahor. Ak sú tieto svaly nadmerne často napínané, môžu sa skrátiť. Zvlášť u mladistvých, ktorí ešte rastú do výšky, to môže ľahko viesť k nohám do O.

Raab hovorí, že mladiství sú skutočne obzvlášť náchylní na deformáciu nôh. Ich pohybový  systém a koordinačná schopnosť ešte zatiaľ nedozreli. Či niekto dostane nohy do O, závisí aj od toho, či je geneticky zaťažený, teda či nohy do O sú v rodine rozšírené. Žeby futbal hral pritom kľúčovú rolu, o tom ale Raab pochybuje. Aspoň na jeho klinike nemajú žiadne nadmerné hromadenie futbalových hráčov, ktorí by prišli kvôli škodám, spôsobenými nesprávnym tvarom nôh.

Kedy k lekárovi

V niektorých fázach života sú krivé nohy normálne. Na začiatku nášho života máme takmer všetci nohy do O. Tieto zaisťujú stabilitu pri prvých krokoch. V dojčenskom veku sa z tvaru O stane X. Vo väčšine prípadov sa tieto zakrivenia opäť vyrovnajú. Radu od lekára potrebuje človek až vtedy, keď deformácia sa zdá extrémna alebo po dlhšom čase nezmizne.

Existuje jednoduchý trik ako zistiť, že ide o nohy do O: ak stojíte rovno s nohami pri sebe, normálne sa kolená dotýkajú, alebo sú len minimálne vzdialené od seba, takže ich môžete napnutím svalom pritlačiť k sebe. Potom je všetko v poriadku. Ak však môžete do medzery medzi kolenami vložiť viacero prstov alebo dokonca celú päsť, mali by ste navštíviť lekára.

Futbalisti mávajú často nohy do O.

Rovnomerný tréning s vonkajším nátlakom

Kĺby v nohách – predovšetkým kolenný kĺb – môžu byť pri nohách do O silne dodatočne zaťažené a opotrebované. Dnes však dbajú futbalové zväzy už výrazne silnejšie o vyvážený tréning ako pred niekoľkými rokmi. Pri tréningu sa potom zosilnene cvičia vonkajšie strany nôh. Naťahovacie cvičenia sú dôležitým prvkom. K tomu prichádzajú ďalšie futbalové cvičenia, napr. klobúčkový parkúr, pri ktorom sa smie hrať len s vonkajšou stranou chodidla.

Futbalovej zručnosti rovné nohy neškodia v žiadnom prípade, ako dokazujú profesionáli bez nôh do O. Môže to mať iba jednu nevýhodu: futbalisti s nohami do O využívajú totiž krivé kosti na to, aby zmiatli pri driblingu nepriateľa.

Záver

Či futbalová hra zapríčiňuje nohy do O, nie je presvedčivo objasnené - ale existujú náznaky. Vyvaliť sa na gauč, nie je napriek tomu žiadnou alternatívou k športu. Zmysluplný tréning a naťahovacie cvičenia môže zabrániť krivým nohám.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency