Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Horúčka a zábaly lýtok

Znižujú obklady lýtok horúčku?

27. 09. 2015 Ochorenia Liečba  Jozef Maťko
Horúčka a zábaly lýtok

Väčšinou začína horúčka zimnicou. Mrzneme, potíme sa a cítime sa unavení. To všetko je súčasťou obrany tela proti škodlivým votrelcom, ako sú vírusy, baktérie alebo huby a slúži jednému účelu: opäť sa uzdraviť. Vzostup teploty je však napriek tomu nepríjemný. Zábal lýtok je starý domáci prostriedok, ktorý má proti tomu pomôcť.

Na liečbu miernej horúčky sú studené obklady naozaj dobré. Na teplej pokožke odovzdávajú uteráky odparovací chlad, ktorý podporuje telo pri ochladzovaní - podobne ako pri potení. Ak sa to aplikuje 20 až 30 minút, spôsobia obklady pokles teploty asi o jeden stupeň.

Všetko čo účinkuje, skrýva vo všeobecnosti ale aj riziká: predpokladom pre liečbu je, že pacientovi s horúčkou nie je zima. Chybou, ktorú robí väčšina je, že obklad navlhčia ľadovo studenou vodou. Potom sa telo ochladzuje príliš prudko. Pacienti s horúčkou mrznú, dostávajú závrat a v najhoršom prípade sa zrúti krvný obeh. Je dostačujúce, ak sú obklady vlažné.

Nad 39 stupňov by ste mali ísť k lekárovi

Horúčku samu osebe vlastne netreba vôbec liečiť. Koncom deväťdesiatych rokov vyhodnotili vedci z Univerzity všeobecnej a zubnej medicíny v New Jersey v jednej štúdii prípady vyše 700 pacientov s otravou krvi a dospeli k záveru, že pravdepodobnosť prežitia pri zvýšenej telesnej teplote sa zvyšuje.

Z tohto pohľadu predbehnú zábaly lýtok – správne použité – dokonca lieky znižujúce horúčku: zábaly lýtok sú vhodné, pretože dokážu šetrne regulovať telesnú teplotu na rozdiel od liekov znižujúcich horúčku a organizmus vyhrá. Ak horúčka stúpne nad 39 stupňov, mali by ste ísť pre istotu k lekárovi.

Ľudský organizmus riadi svoju telesnú teplotu cielene, a to aj pri horúčke. Za to zodpovedným je termoregulačné centrum v mozgu, v ktorom sa zbiehajú informácie o aktuálnej teplote na rôznych miestach tela. V prípade, že hodnota teploty v niektorých regiónoch je mimo 36 až 37 stupňov, sú tieto miesta zohrievané alebo chladené na požadovanú teplotu. Pri horúčke telo zvyšuje žiadanú hodnotu, ale zvyčajne nie vyššiu ako 41 stupňov.

Triaška zohrieva telo

Aby sa telo zohrialo na určitú teplotu, zatvoria sa kožné cievy, takže sa stratí čo najmenej tepla. Koža sa ochladí. Triaška sa stará cez mykajúce sa svaly o to, aby v tele vzniklo teplo. Ak horúčka opäť klesne, stane sa presný opak: cievy sa rozšíria, koža sa ohreje a odovzdáva teplo.

Teplotná centrála v mozgu riadi týmto spôsobom aj správanie pri horúčke správnym smerom: pri zahrievaní tela mrzneme a siahame po hrubých prikrývkach a vlnených ponožkách. To podporuje organizmus pri zahrievaní.

Horúčku do 39° ani liečiť netreba. Zábaly však pomáhajú.

Ak klesne horúčka, je nám teplo, potíme sa a vymeníme posteľnú prikrývku za tenkú plachtu. Práve táto chladiaci proces je možné podporiť chladiacimi zábalmi.

Okrem cicavcov, ako sú ľudia, psy, mačky alebo kone dostávajú horúčku aj plazy, obojživelníci a niektoré bezstavovce alebo hmyz, aby zdolali infekcie. Studenokrvné zvieratá, ktoré nemôžu priamo ovládať svoju telesnú teplotu, toto menia iba svojím správaním a ľahnú si na zohriatie na slnko.

Záver

Zábaly lýtok poskytujú príjemné chladenie a môžu pomôcť telu znížiť jeho teplotu. Ale preháňať by sa to nemalo, inak krvný obeh ochabne.

Tip Vitariána

Keď cítite, že na vás lezie prechladnutie alebo horúčka, siahnite po kajenskom korení. Trikrát denne zalejte trochu tohto štipľavého korenia vriacou vodou a čaj vypite. Tento štipľavý čaj na začiatku chorobu účinne zaženie.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency