Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Hodnoty pečeňových testov z dychu

Inovácie v medicíne. Rýchla diagnóza

21. 10. 2015 Trávenie Dýchanie  Jozef Maťko
Hodnoty pečeňových testov z dychu

Dýchni na mňa a ja ti poviem, aká je tvoja pečeň. To je prísľub nového testu malého berlínskeho podniku Humedics, zaoberajúceho sa lekárskou technikou. Tento test umožňuje oveľa presnejšiu a aktuálnejšiu indikáciu stavu pečene, než dnes poskytujú štandardné diagnostické postupy ako krvný obraz a ultrazvuk. Pritom sa po prvýkrát rýchle meria to, čo je veľmi dôležité: funkcia pečene. Informácie o tom má práve poskytnúť vzduch, ktorý dýchame.

Základný princíp je jednoduchý: najprv dostane pacient injekciu s roztokom 13C-metacetínu, molekuly, u ktorej sú niektoré atómy uhlíka akosi označené – ony majú ťažšie jadro než väčšina iných atómov uhlíka. V zdravých pečeňových bunkách sa odbúrajú enzýmy 13C-metacetínu rýchlo na paracetamol a označený uhlík sa uvoľňuje. Ten sa dostane cez krv do pľúc, kde prechádza do dýchaného vzduchu.

Dýchacia maska vedie vzduch do prístroja, ktorý pomocou infračerveného laseru stanovuje  relatívne množstvo ťažšieho 13-mocného uhlíka. Z týchto výsledkov je možné vidieť, ako dobre pečeň funguje: čím väčšie je množstvo ťažkého uhlíka v dýchanom vzduchu,  tým viac 13C-metacetínu bolo odbúrané – a tým zdravšia je pečeň.

Aktuálne hodnoty pečeňových testov za 30 minút

Zatiaľ sa používa takzvaný Limax test iba v klinických štúdiách. V hepatológii, pečeňovom lekárstve, by mohol v prípade jeho schválenia vyvolať menšiu revolúciu. „Keby sa človeku odstránila pečeň, zistilo by sa to na krvných hodnotách až o niekoľko dní neskôr. S novým testom však má lekár v priebehu 30 minút prehľad, ako dobre pečeň aktuálne pracuje,“ hovorí fyzik Karsten Heyne z Freie Universität Berlin, ktorý pomáhal vyvinúť test.

Vyšetrenie činnosti pečene je obzvlášť dôležité pred operáciou na orgáne. “Až vtedy, keď je funkcia pečene známa, možno predpovedať, či pacient s pečeňovým nádorom prežije rozsiahlu operáciu," hovorí Andreas Geier, vedúci hepatologického oddelenia na Univerzitnej klinike vo Würzburgu. On vidí vývoj testu z dychu pozitívne: „To značne rozšíri našu diagnostiku a môže dokonca zachrániť ľudské životy v budúcnosti,“ hovorí Geier.

Limax test umožňuje oveľa presnejšiu a aktuálnejšiu indikáciu stavu pečene, než dnes poskytujú štandardné diagnostické postupy ako krvný obraz a ultrazvuk.

Prvé priebežné výsledky klinických štúdií mu dali za pravdu: odkedy sa test používa v štúdiách na Charité v Berlíne a v ďalších jedenástich nemocniciach, úmrtnosť po operácii pečene klesla o viac ako polovicu. Geier hovorí, že pri rakovine pečene odstraňujú chirurgovia nádor a veľké časti v okolí. Doteraz sme sa ale neodvážili vykonať zásah u mnohých pacientov, pretože riziko úplného zlyhania pečene bolo príliš vysoké. Test teraz umožňuje lepšie posúdenie kapacity pečene v predstihu.

Lepšia dostupnosť dát pre akútne rozhodnutia

Nielen u rakoviny pečene by mohol tento test pomôcť lekárom pri prijímaní životne dôležitých rozhodnutí, aj inde je mysliteľných mnoho aplikácií. Ako silne asi ovplyvňuje ultrazvukom nájdená cirhóza funkciu pečene? Existuje pri akútnom zlyhaní pečene stále šanca na záchranu pečene alebo je transplantácia pečene nevyhnutná?

V podstate môže test takmer pri každom ochorení pečene poskytnúť cenné informácie, ktoré ovplyvnia priebeh ďalšej terapie. Ale dokonca aj pri celkom iných problémoch by mohol test pomôcť lekárom: pretože pečeň je ústredný orgán celého metabolizmu, je znalosť jej činnosti pred náročnými operáciami a pri chemoterapiách cenná.

Pred niekoľkými týždňami bol test vyznamenaný Inovačnou cenou Berlínu a Brandenburska.

Aj kvôli jeho obrovskému potenciálu sa spoločnosti podarilo ľahko zozbierať rizikový kapitál na financovanie klinických štúdií. Jediný háčik: môže to trvať nejakú dobu, kým bude test schválený. Stať sa to má začiatkom budúceho roka. Ďalší čas uplynie, kým zdravotné poisťovne test zaregistrujú vo svojom katalógu služieb.

Do tej doby pacienti nemajú inú možnosť než dúfať, aby bolo možné tento test použiť v rámci klinických štúdií. Šance vôbec nie sú zlé. Aj keď test doteraz nebol oficiálne schválený, lekári ho použili na univerzitných klinikách viac ako 12 500 krát. Jeho prospech je zrejme jednoducho príliš veľký, než aby sa čakalo na schválenie.

Záver

Získať hodnoty pečene z dychu je rozhodne prevratná novinka. Dúfajme, že test bude schválený nielen v Nemecku, ale v celej Európe.

Tip Vitariána

Napraviť stav svojej pečene môžete prostredníctvom zdravej stravy, pomôcť vám môže najmä horká a kapustovitá zelenina.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency