Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Aspirín a rakovina zažívacieho traktu

Môže aspirín predlžiť život pacientov?

29. 12. 2015 Ochorenia Trávenie Lieky  Jozef Maťko
Aspirín a rakovina zažívacieho traktu

Málo pohybu, zlá strava, konzumácia alkoholu a fajčenie. To všetko podporuje riziko rakoviny hrubého čreva. Ona je s približne 62 000 novými prípadmi za rok tretím najčastejším nádorovým ochorením v Nemecku. Avšak mnohým prípadom by sa dalo vyhnúť. Štúdie poukazujú na to, že okrem zdravšieho životného štýlu a pravidelnej prevencie by mohol získať veľký význam jednoduchý a účinný prostriedok: aspirín.

V nedávnej štúdii predĺžili lieky proti bolesti s kyselinou acetylsalicylovou, ktorá sa predáva okrem iného pod obchodným názvom aspirín, významne priemernú dobu prežitia u pacientov s nádormi v zažívacom trakte. O tomto podala správu Martine Frouws, doktorandka na holandskej Univerzite Leiden, na Európskej konferencii o  rakovine vo Viedni.

Výskumná skupina, v ktorej pôsobí, analyzovala dáta od 13 700 pacientov s  rakovinou tráviaceho traktu. Väčšina z nich mala rakovinu hrubého čreva, iní boli postihnutí napríklad nádormi pažeráka.

Niektorí pacienti užívali okrem konvenčnej terapie rakoviny pravidelne aspirín a dostali ho vzhľadom na veľké množstvo a relatívne vysoké dávky predpísaný od lekára. Vedci potom kombinovali spätne podiel prežitia pacientov s údajmi predpisu na aspirín.

Päť rokov po stanovení diagnózy bolo nažive ešte 75 percent pacientov, ktorí užívali aspirín,“ povedala Frouws. V porovnávacej skupine bez aspirínu to bolo len 42 percent. Inými slovami: medzi priemerne 100 pacientmi prežilo s aspirínom 33 viac z nich prvých päť rokov po diagnóze, ako tých, ktorí žiadny aspirín neužívali.

Účinky, ktoré môžu mať vplyv na prežitie pacientov okrem aspirínu, výskumníci upravili v štatistike. Jednalo sa vek a pohlavie pacienta, štádium choroby a iné liečby ako je rádioterapia alebo chemoterapia. Neistoty však zostávajú.

Každý tumor je iný

Frouws a kolegovia predpokladajú, že aspirín poškodzuje nádorové bunky nepriamo svojím antikoagulačným účinkom. Aspirín ruší funkciu krvných doštičiek, s pomocou ktorých sa niektoré nádory schovajú pred imunitným systémom. Ak nefungujú krvné doštičky správne, môže sa telo lepšie brániť proti rakovine. Taká je ich teória.

Sprvu to vyzerá vierohodne, avšak: „Aspirín pôsobí veľmi mnohostranne na krvné doštičky," vysvetľuje Mathias Heikenwälder, vedúci oddelenia Chronický zápal a rakovina v Nemeckom výskumnom centre rakoviny (DKFZ), ktorý nebol zapojený do štúdie. Presný mechanizmus účinku u pacientov s rakovinou tak zostáva úplne nejasný. Z toho vyplýva zásadný problém: u ktorých druhov nádorov alebo dokonca variantoch nádorov aspirín prináša úžitok a ktorým pacientom môže pomôcť, sa ešte nedá povedať.

Aspirín môže pomôcť liečiť rakovinu v tráviacom trakte. Môže však mať aj vedľajšie účinky.

Frouws a kolegovia sa teraz chcú pokúsiť presnejšie ohraničiť cieľovú skupinu. Výskumníčka si myslí, že vlastnosti nádorov u pacientov, ktorým aspirín pomohol, by mohli prezradiť, kto by z takejto liečby mohol mať prospech. Spolu s kolegami  hľadá probantov pre novú aspirínovú štúdiu s viac ako 1 500 pacientmi staršími ako 70 rokov.

Úžitok a vedľajšie účinky

V Spojených štátoch sa už uvažuje o použití lieku proti bolesti aj proti rakovine hrubého čreva - ale ako profylaxia. Americkí vedci v roku 2014 publikovali štúdiu, ktorá naznačuje, že aspirín môže pomôcť zabrániť vzniku niektorých typov rakoviny. Teraz Americký zdravotný úrad navrhol, aby tento prostriedok bol odporúčaný na prevenciu rakoviny u zvlášť ohrozených osôb nad 50 rokov.

Až do polovice októbra Úrad zbiera hlasy od verejnosti k tomuto pokusu. Cieľom je zvážiť vedľajšie účinky a potenciálny úžitok. Nemecké odborné zväzy doteraz  odmietajú profylaktické použitie aspirínu, rovnako ako Heikenwälder. On si totiž myslí, že nežiaduce účinky tohto lieku sú často podceňované. Ak sa aspirín užíva vo veľkom množstve po dlhšiu dobu, môže vzniknúť krvácanie v žalúdku alebo vredy. Okrem toho existuje alternatívny spôsob na detekciu zmenených buniek v počiatočnej fáze pomocou kolonoskopie.

Heikenwälder si myslí, že zmysel by malo ešte presnejšie preskúmať mechanizmus pôsobenia aspirínu na nádory, aj čo sa týka heterogenity nádorov, a potom vyvinúť vhodné látky, ktoré pôsobia cielene a v dlhodobom horizonte majú menej vedľajších účinkov než aspirín.

Záver

Pozorovacia štúdia ukázala, že niektorí pacienti s nádormi v zažívacom trakte majú lepšiu šancu na prežitie v prípade, že budú užívať paralelne s konvenčnou liečbou aspirín. Avšak je ešte nejasné, u ktorých nádorov presne je liečba užitočná a ako aspirín zahatá rakovinu. Odborníci varujú pred nadmernou eufóriou a vedľajšími účinkami pri dlhodobom užívaní aspirínu.

Tip Vitariána

Prevencia je lepšia ako lieky. Ak vediete zdravý životný štýl, budete nielen zdravý, ale budete sa aj cítiť vynikajúco a vyzerať pekne. Zdravý životný štýl tvoria tieto podstatné zložky: zdravá strava, každodenný pohyb a psychika.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Zuby

Zuby

Akupunktúra

Akupunktúra

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency