Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Alkohol a trávenie

Podporuje alkohol trávenie?

26. 02. 2015 Trávenie Príroda Drogy  Jozef Maťko
Alkohol a trávenie

Najprv si však uvedomme, že vyššie uvedené dobroty obsahujú veľké množstvo soli, tuku, dusičnanov. Sú preto ťažko stráviteľné a predstavujú veľkú záťaž pre naše trávenie. Preto lekári vravia: „Aj keď je to chronicky známe, znova musím zopakovať, že pomáha striedmosť a kombinácia nezdravých dobrôt so zdravými zložkami – napríklad zeleninou. Ľudový mýtus, že tvrdý alkohol pomáha stráviť mastné jedlá, totiž nie je pravdivý“, tvrdí  Peter Minárik, gastroenterológ a odborník na zdravý životný štýl z Bratislavy.

Ale veľa ľudí, ktorí neobľubujú zeleninu, napriek tomu dúfajú, že alkohol im pomôže. Veď či napríklad ouzo s príchuťou anízu nevyzerá trochu ako liek? Štúdie však jasne naznačujú, že zdanlivo pozitívny účinok po vypití pálenky ako prostriedku na zlepšenie trávenia je ale čistý placebo efekt. Mnohé z nich dokonca naznačujú, že pálenka trávenie spomaľuje.

Hody so syrovým fondue v záujme vedy

Švajčiarski vedci urobili v roku 2010 malý pokus s 20 zdravými dospelými, ktorým dali jesť výdatné syrové fondue. Syr s 32 percentami tuku poriadne vyprovokoval tráviaci trakt. Jednej časti účastníkov bolo dovolené po jedle piť čierny čaj, druhá časť vypila pol fľaše vína (300 ml). Navyše niektorí účastníci dostali pohárik pálenky, iní dostali vodu.

Alkohol tráveniu nepomáha, ale ho spomaľuje. Čím viac vína vypili účastníci štúdie, tým pomalšie sa ich žalúdok vyprázdňoval.

Aký bol výsledok? Čím viac alkoholu účastníci pokusu vypili, tým silnejšie muselo ich trávenie bojovať. Dokonca už víno sa postaralo o to, že sa žalúdok pomalšie vyprázdnil. Keď účastníci  následne vypili ešte jeden pohárik alkoholu, trávenie sa spomalilo ešte viac.

Christian Prinz, riaditeľ gastroenterologickej kliniky Helios vo Wuppertale hovorí: "Žalúdok je v podstate veľký sval, ktorý nepretržite čerpá a jedlo vyprázdňuje smerom k črevu a alkohol zrejme blokuje nervy, ktoré stimulujú žalúdok k čerpaniu. Všeobecne povedané, nevidím vo vysoko percentnom alkohole žiaden pozitívny prístup k zdraviu."

Aperitív môže pomôcť – ale len ten správny

Alkoholické nápoje zásadne démonizovať však špecialista na žalúdok nechce. Dôležité je ale  vybrať správny nápoj v miernom množstve a v správny čas. Napríklad odporúča sherry, portské víno, pivo alebo niektoré druhy prosecco, ale pred jedlom!

Horké látky obsiahnuté v nápojoch stimulujú špeciálne bunky v žalúdočnej sliznici  k uvoľneniu kyseliny. Táto môže potom zjednodušiť predbežné trávenie potravy. S alkoholom nemá tento efekt nič spoločného. Espresso, čo sa týka horkých látok, má v zásade rovnaký účinok.

Tí, ktorí sa rozhodnú pre aperitív, mali by podľa odborníkov - ako je to obvykle vo Francúzsku – vypiť ho pol hodiny pred jedlom. Potom zmizne jeho chuť ešte pred jedlom a a jedlo sa môže plne vychutnať.

Najlepším prostriedkom na trávenie je prechádzka

Aj pri jedle môže mať pohár vína význam - ale len, aby vylákal z jedla zvláštnu chuť. Z lekárskeho hľadiska však toto neprináša žiadnu výhodu pre trávenie. Avšak pivo k bravčovej pečienke je vlastne droždie, ktoré vytvára hromadenie vzduchu v žalúdku a tento sa dodatočne naduje. To má za následok dodatočný pocit napätia. Preto od neho odborníci priamo odrádzajú.

Každý človek by mal poznať hranice svojho tela. Zdravá pečeň toleruje – pokiaľ je to len občasné - u žien do 30 g alkoholu, u mužov nanajvýš 50 gramov. Pre porovnanie: pivo (330 ml) obsahuje 13 g alkoholu, víno (200 ml) 16 g, sherry (100ml) taktiež 16g a whisky (20 ml) 7 g.

Prechádzka je pre trávenie oveľa prospešnejšia ako aperitív.

Ak naozaj chcete urobiť niečo dobré pre žalúdok, črevá a pohodu po jedle, prinúťte sa vstať z pohovky. Ďalšia štúdia o pôsobení pohárika na lepšie trávenie dospela k záveru, že pokojná prechádzka po jedle je najlepší spôsob, ako žalúdok čo najrýchlejšie vyprázdniť. Pohyb brušnej steny má priamy vplyv na stimulačné bunky v žalúdku.

Tip Vitariána

Ruky preč od pálenky na trávenie, ona skôr ublíži než pomôže. Ak chcete bojovať proti pocitu plnosti, vyskočte z pohovky a choďte na prechádzku. Aj jeden štamperlík sherry pred jedlom môže pomôcť – pravda nie vzhľadom na alkohol, ale pre svoje zvláštne horké látky.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency