Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Zuby regenerujte

Škodí umývanie zubov zdraviu?

16. 08. 2014 Ochorenia Trávenie Kozmetika  Jana Klimanová
Zuby regenerujte

Fluór

Je to zvyčajná zložka zubných pást. Vo vysokej koncentrácii však môže spôsobiť fluorózu. Navonok sa prejavuje ako škvrny na zuboch, horšie je to však s prejavmi v tele. Môže spôsobiť lámavosť kostí, hyperaktivitu alebo, naopak, útlm detí. Isteže, fluór je jedným z dôležitých prvkov pre náš organizmus. V prípade zubných pást však nejde o prírodný fluór ale o fluorid sodný. 

Triclosan

Je ďalšou látkou, ktorú so zubnou pastou konzumujeme. Je to silné antibakteriálne a antifungicídne činidlo. V spojení s chlórom, ktorý sa nachádza v pitnej vode z vodovodného kohútika, sa stáva karcinogénom. Okrem toho blokuje činnosť štítnej žľazy. Má slabú schopnosť rozložiť sa v prostredí, takže môže kontaminovať ľudský organizmus.

Čítajte zloženie zubných pást.

SLS (sodium lauryl sulfát)

Stretnete sa s ním v tabletách do umývačky, v sprchovacích géloch a, samozrejme, v zubných pastách. Vďaka nemu kozmetika krásne pení. Spôsobuje alergické prejavy na pokožke a afty v ústach.

Abrazíva

Trápia vás citlivé zuby a odhalené krčky? Vinníkom môže byť zubná pasta, ktorá obsahuje abrazíva. Ak si kúpite zubnú pastu na citlivé krčky, na zuby si nanášate len anestetikum, ktoré znecitliví okolité nervy.

Cukor

Vďaka čomu je zubná pasta sladká? Môžu za to umelé sladidlá. V prípade detských pást sa ich množstvo dokonca zvyšuje.

Neumývať? 

Čo s tým? Prestanete si umývať zuby v záujme zachovania zdravia? To asi nie je to pravé orechové a vaša manželka či kolegovia by z toho nemuseli byť nadšení. Môžete skúsiť recept na prírodnú zubnú pastu:

  • Do dvoch lyžíc rozpusteného kokosového oleja rozdrvte korenie (kardamon, hrebíček a škoricu), nechajte asi dva dni odpočívať pri izbovej teplote. Potom korenie sceďte a do oleja primiešajte dve lyžice sódy bikarbóny. 

Umývať zuby sa dá aj kokosovým olejom.

Kokosový olej – zbraň proti kazu

Tím odborníkov z technologického ústavu v írskom meste Athlone sa vo svojom výskume zameral na účinky za studena lisovaného kokosového oleja a nechal ho reagovať s enzýmami v procese, ktorý sa podobal tráveniu v ľudskom organizme začínajúcom už v ústnej dutine. Potom olej otestoval v prítomnosti streptokokov. Kokosový olej dokázal potlačiť množenie väčšiny kmeňov týchto baktérií.

Podľa vedcov sa totiž pri štiepení pomocou enzýmov kokosový olej mení na kyseliny, ktoré aktívne a efektívne baktérie zneškodňujú. Kokosový olej si okrem iného poradil aj s baktériou streptococcus mutans, ktorá žije v ústnej dutine človeka, zachytáva sa na zuboch a spôsobuje ich kazivosť. Damien Brady, ktorý viedol výskum spolu s Patriciou Hughesovou uviedol, že kokosový olej by sa mohol stať atraktívnou alternatívou chemických prísad, ktoré sa dávajú do zubných pást. Kokosový olej si navyše poradí aj s kvasinkami, ktoré sa podieľajú na tvorbe aftov.

Mlgajte!

Môžete vyskúšať aj kloktanie alebo presnejšie mlganie kokosovým olejom. Naše zuby sú totiž podobne porózne ako špongia. Obsahujú kanáliky, ktorými do nich prúdia živiny aj škodliviny. Olej odstraňuje z povrchov zubov plak aj toxíny. Na mlganie použite kvalitný panenský, za studena lisovaný olej. Ako sa to robí? Jednu až dve lyžice oleja premieľajte v ústach 15 až 20 minút a vypľujte.

Prospieva im zásadité

V ústach žijú miliardy baktérií. Tým škodlivým sa darí v kyslom prostredí. Syntetický cukor či uhľovodíky sú pre nich vhodnou potravou vytvárajúce kyslé prostredie. Aby sa v ústach neutralizovalo, dochádza k odbúravaniu minerálov zo zubov – sklovina sa rozpúšťa a dáva priestor zubným kazom. Alkalizujúca strava má veľký vplyv na prevenciu zubného kazu. Často sa v tejto súvislosti vyskytuje otázka, či môže konzumácia ovocia viesť k zvýšenej citlivosti zubov. Ak súčasne s ovocím nekonzumujete rafinovaný cukor a ďalšie kyselinotvorné potraviny, nemala by.

 Ak máte problém so zubami, zvýšte konzumáciu listovej zeleniny.

Základným pravidlom je nečistiť si zuby hneď po vypití ovocnej šťavy a zjedení ovocia. Kyseliny v nich totiž narušia zubnú sklovinu a kefka dielo skazy dokončí. Po konzumácií džúsov a ovocia si stačí ústa vypláchnuť vodou. Čistenie kefkou môže prísť na rad až o hodinu. Do vody môžete pridať aj sódu bikarbónu, ktorou zneutralizujete kyseliny. Ak máte problém so zubami, zvýšte konzumáciu listovej zeleniny a do stravy pridajte viac antioxidantov.

Zuby regenerujte

Ak majú byť zuby silné, pevné a zdravé, musia mať adekvátnu hustotu a štruktúru. Na to potrebujú vitamíny, minerály a prácu, teda prežúvanie. Čím viac ich namáhate, tým sú silnejšie. Ak zub hryzie surovú, tvrdú a živú stravu, posilňuje sa ich štruktúra a hustota.

Na regeneráciu zubov je výborný koreň kostihoja.

Jedna z teórií hovorí, že tak ako sa obnovujú naše telá, dokážu to aj zuby. Na regeneráciu zubov je výborný koreň kostihoja. Môže byť čerstvý alebo sušený (pred použitím ho cez noc namočte). Rozmixujte ho s trochou vody, aby vznikla tekutina. Prevaľujte ju v ústach a sŕkajte medzi zubami dvadsať minút, potom vypľujte. Regenerácia zubov by mala nastať do dvoch mesiacov, potom kostihoj vysaďte. Ak máte problémy s pečeňou, táto kúra pre vás nie je vhodná, pretože kostihoj zaťažuje pečeň.

Tip Vitariána

Skutočne revolučným v starostlivosti o ústnu dutinu je prírodné sladidlo xylitol. Boli ste zvyknutí, že sladkým skôr zubom škodíte? Xylitol je doslova pohromou pre baktérie, ktoré žijú v ústach a spôsobujú zubný kaz. Neutralizuje kyslé prostredie, a tým zhoršuje životné podmienky škodlivým baktériám. Na druhej strane sa tvári ako cukor. Nechá sa baktériami skonzumovať a tie potom hynú, pretože ho nevedia stráviť. Jedna xylitová žuvačka po jedle vás ochráni pred zubným kazom lepšie ako umývanie zubov bežnou pastou. Môžete vyskúšať aj zubnú pastu s obsahom xylitolu. Chcete vedieť o xylitole viac? Prečítajte si náš článok: 

clanky/zdravie/2014/zuby-regenerujte

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency