Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Neplodnosť mužov

Ako zostanú spermie zdravé

25. 07. 2014 Stravovanie Lieky Muž Deti Drogy  Jozef a Andrej Maťko
Neplodnosť mužov

Meria len 20 centimetrov, ale je to jedna z najťažších ciest vôbec: musia ju prejsť spermie, aby sa dostali z vagíny do svojho cieľa vo vajíčkovode - k vaječnej bunke. Šanca každej semennej bunky stvoriť nový život je veľmi malá. Činí menej ako jedna ku 500 miliónom. Robí to však masa. Ale práve na tom to zrejme viazne.

Muži produkujú stále menej spermií. To, čo už bolo dlhší čas známe, ale spochybňované, dokázali teraz v jednej dlhodobej štúdii francúzski vedci. Hodnoty pod 20 miliónov spermií na mililiter sperma sa považujú za nedostatočné. O to dôležitejšie je, aby muži dbali na kvalitu spermy.

Táto téma môže v prvom momente u mnohých vyvolať úsmev, má ale vážne pozadie: Sperma je pri malom množstve alebo pri pomalých a malformovaných spermiách častou príčinou neplodnosti. Okrem chorôb alebo genetických defektov môže byť rozhodujúce predovšetkým správanie. „Medzičasom existujú silné dôkazy o tom, že faktory, ktoré sú podmienené životným štýlom hrajú dôležitú úlohu. Toto siaha od konzumácie nikotínu a medikamentov až po problémy s nadváhou.“ hovorí Hans-Christian Schuppe, ktorý pracuje ako andrológ na Univerzitnej klinike v Giessene a Marburgu.

Veľa problémov sa dá odstrániť jednoducho, iné - ako napr. fajčenie potrebujú silnú vôľu. Ale nasadenie sa oplatí: „Ak to prirodzeným spôsobom so splnením sna mať dieťa vyjde, je to veľké uľahčenie“, hovorí Schuppe.

Päť známych zabijákov spermií

Príliš vysoká teplota semenníkov

Hoci sú semenníky krajne citlivé, hompáľajú sa voľne pri kráčaní. Z dobrého dôvodu. Aby spermie mohli prosperovať, potrebujú teplotu, ktorá je nižšia ako teplota tela o dva až tri stupne. Toto dosiahne tkanivo semenníkov medzi iným premyslenou venóznou spleťou a cirkuláciou vzduchu okolo semenníkov.

Ak vyjde chladiaci systém z taktu, trpí tiež produkcia spermií. Tento efekt je dobre zdokumentovaný u horúčkových pacientov. Teplotu semenníkov možu extrémne zvýšiť už aj maličkosti. Kto napríklad v práci dlho sedí a občas sa neprejde po chodbe, škodí svojej produkcii spermií práve tak, ako nositeľ tesných slipov. Ak priliehajú semenníky na telo, oteplia sa, okrem toho chýba chladiaca cirkulácia.

Práve tak, sú škodlivé celotelové kúpele, návšteva sauny a solárií, vykurovanie sedadla a teplý laptop na lone. „Je dôležité, aby sme takéto faktory neprehliadli. Niekedy postačia také triky ako zrieknutie sa plnej vane, aby sme dieťa splodili prirodzeným spôsobom“, hovorí Schuppe. Telo vytvorí už za niekoľko týždňov nové semenné bunky a tým môže byť problém vyriešený.

Ak chcete splodiť zdravé potomstvo, tak sa zrieknite fajčenia, prílišného pitia alkoholu a nadmerného prejedania sa. Veľa sa hýbte, otužujte a jedzte veľa ovocia a zeleniny.

Nikotín

Už keď matka počas tehotenstva fajčí, trpí plodnosť jej syna. Deti prichádzajú skôr do puberty, majú menšie semenníky, menej spermií a vylučujú menej hormónov, ktoré súvisia s tvorbou spermií.

Aj fajčenie v dospelosti má následky: „Škodlivé látky škodia genotypu spermií“, hovorí Schuppe. „To sa môže preukázať ešte v embryu.“ Pri umelom oplodnení zhoršujú fajčiaci otcovia šance na tehotenstvo o 50 percent. Stúpa aj riziko potratu poškodeným genotypom.

Každý deň bez cigariet zlepšuje kvalitu spermy. Kým niekdajší fajčiar dosiahne status nefajčiara, musí mať trpezlivosť v priemere poldruha roka až dva roky, ukazujú štúdie. V protiklade k nikotínu škodia alkohol a kofeín až pri značnom konzume.

Zlá výživa

Zdá sa, že strava bohatá na antioxidanty s veľa vitamínmi C a E, so zinkom a beta-karoténom zlepšuje kvalitu spermií. To prinajmenšom ukázalo viacero malých štúdií. Škodlivá naproti tomu sa zdá byť strava bohatá na sójové produkty. Tento efekt bol už dokázaný pri pokusoch na zvieratách. Výskumníci Harwardskej univerzity ho pozorovali aj u malej skupiny mužov. Predpokladajú, že sú za to zodpovedné rastlinné hormóny zo sóje.

Zdá sa, že všeobecne platí pre kvalitu spermií to isté motto ako u veľa telesných ťažkostí: Kto sa zdravo stravuje, vyhráva. V jednej malej štúdii ukázali výskumníci, že priemerná západná diéta s červeným mäsom neovplyvňuje spermie. Veľmi zdravá výživa s celozrnnými produktami, rybou, svetlým mäsom, ovocím a zeleninou mala naproti tomu pozitívny efekt na zdravie spermií. „Muži sa musia, samozrejme, pri týchto opatreniach cítiť dobre. Nepomôže, ak ich vtlačíme do korzetu a vystavíme tlaku“, hovorí Schuppe.

Lieky a anaboliká

Niektoré lieky ako antidepresíva, ale predovšetkým anabolické steroidy môžu produkciu spermií silne ohroziť. Umelé sexuálne hormóny sa nachádzajú predovšetkým v šampónoch na vlasy a preparátoch na tvorbu svalov. Starajú sa o to, že telo už sotva vylučuje prirodzený testosterón – rozhodujúcu látku pri produkcii spermií. Androgénne steroidy znižujú produkciu spermií natoľko, že sa o nich už hovorilo ako o antikoncepcií pre muža. Tento efekt sa dá spravidla odstrániť tým, že sa tieto prostriedky vysadia. Ak vzpierači, kulturisti alebo iní atléti tieto látky trvalo zneužívajú, môže to trvalo škodiť ich hormonálnemu systému.

Nadváha

Štúdie stále dokazujú, že práve pri príliš veľkej váhe na rebrách môže plodnosť vážne utrpieť. Podiel obéznych medzi neplodnými mužmi je až trikrát väčší ako medzi mužmi s normálnou kvalitou semena. Pri Body-Mass-Indexe 25 strácajú muži v priemere 25 percent svojich spermií.

Tip Vitariána

Ak chcete splodiť zdravé potomstvo, tak sa zrieknite fajčenia, prílišného pitia alkoholu a nadmerného prejedania sa. Veľa sa hýbte, otužujte a jedzte veľa ovocia a zeleniny. A svojím semenníkom dožičte čo najväčšiu slobodu od obtiahnutých slipov a priliehavých džínsov.
Ako sa hovorilo v starom Ríme: Tam, kde začínajú nohavice, tam končí kultúra. :)

Súvisiace články

Doba plastová

Doba plastová

Neplodnosť mužov

Neplodnosť mužov

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency