Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Hliník v deodorantoch

Sú bežne dostupné deodoranty zdraviu škodlivé?

13. 10. 2014 Kozmetika Chemické látky  Magdalena Resch Gurin
Hliník v deodorantoch

Podozrenie padá hlavne na deodoranty, ktoré by mohli zvyšovať riziko rakoviny prsníka a alzheimerovej choroby.

Už vo februári tohto roku oznámil Spolkový inštitút pre posudzovanie rizika v Nemecku (BfR), že ľudská pokožka prijíma cez väčšinu deodorantov oveľa väčšie množstvo alumínia, ako to dovoľujú normy EÚ.

Pravdou je, že hliník je obsiahnutý skoro vo všetkých dostupných deodorantoch, nakoľko má za účinok sťahovanie pokožky a upchávanie potných pórov. Vo vysokých dávkach pôsobí však ako jed, lebo sa ukladá na pľúcach a v kostnom systéme. Aj kryštálový deodorant (tzv.Bergkristall), ktorý na prvý pohľad pôsobí ako prírodný výrobok, v skutočnosti obsahuje kryštál hliníkovej soli, tzv. alaun. Nebezpečenstvo príjmu hliníka sa stupňuje, ak používame deodoranty tesne po holení, keďže poškodená pokožka je náchylnejšia k zvýšenému vstrebávaniu.

Momentálne ešte neexistujú štúdie, ktoré by hranice príjmu a konzumácie hliníka upresňovali. Podľa Toxikológa Detlefa Wölfe, vedúceho Oddelenia toxikológie BfR, postačí na pokrytie maximálnej únosnej dávky hliníka v ľudskom organizme bežná konzumácia čaju, čokolády, šalátu alebo zeleniny. Okrem toho je hliník obsiahnutý aj v niektorých potravinových prísadách ako vo farbivách v cukrárenských polevách a v dekoráciách pekárenských výrobkov. Takisto sa môže hliník dostať do zažívacieho systému používaním obalových materiálov ako alobal alebo hliníkové nádoby. V neposlednom rade treba spomenúť príjem hliníka z bežne dostupných zubných pást. Takáto konzumácia nie je ešte zdraviu nebezpečná.

Nakoľko však ešte nie je dokázané, aké množstvo hliníka je pre ľudský organizmus nebezpečné, odporúča toxikológ Detlef Wolfe zvýšiť pozornosť hlavne pri používaní kozmetických výrobkov obsahujúcich hliník, predovšetkým však ale obmedziť spotrebu bežne dostupných deodorantov, nakoľko sa tu jedná o pravidelný príjem v malých množstvách a to po celý život.

Nemecká Strana zelených navrhuje, aby boli výrobcovia povinní informovať konzumentov o možných zdravotných nebezpečiach. Takéto riešenie považuje Ministerstvo ochrany spotrebiteľa v Nemecku v budúcnosti za možné.

Tip Vitariána

Nepoužívajte žiadne chemické deodoranty. Pri správnej strave s vysokým podielom surovej rastlinnej potravy sa potenie, a najmä zápach z potenia zníži. Takisto pomôžu zamedziť pach prírodné tkanivá z ľanu a vlny v oblečení, a vyholenie podpazušia. 

Súvisiace články

Migréna

Migréna

Vysoký krvný tlak

Vysoký krvný tlak

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency