Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Dráma v posteli

Môžu pružinové matrace za rakovinu prsníka?

11. 02. 2014 Relax Leto Chemické látky  Jana Klimanová
Dráma v posteli

Prečo sa nádor prsníkov objavuje častejšie na ľavej strane? A to nielen u žien, ale aj u mužov? Na ľavom boku sa okrem toho často objavuje aj rakovina kože – melanóm. A postihnuté bývajú aj miesta, ktoré si pred slnkom chránite – trup či stehná. Švédski vedci našli súvislosť s pružinovými matracmi. Ich kovové časti zosilňujú elektromagnetické žiarenie. Výskumníci Örjan Hallberg a Ollie Johansson porovnali desiatky epidemiologických štúdií zo západných krajín so štúdiami z ďalekého východu, najmä z Japonska, kde rakovina prsníka tvorí len 3% prípadov v porovnaní so Švédskom. Prečo to je tak? Kým Japonci zvyknú spať na tenkých bavlnených matracoch priamo na zemi, my spíme v posteliach na matracoch, často vystužených kovovými pružinami. A prednosť dávame spánku pravej strane. Podvedome preto, aby sme nezaťažovali srdce. Ale to nie je všetko.

Pružinové matrace a často aj kovový rám sa správajú ako „anténa".

Posteľ ako anténa

V rokoch 1989 až 1993 švédski vedci zaznamenali súvislosť medzi výskytom melanómu a počtom FM rozhlasových a televíznych vysielačov na veľmi krátkych vlnách. Napriek týmto zisteniam je sila ich elektromagnetických polí taká slabá, že len ťažko si vieme predstaviť, že by ohrozili naše zdravie. Zdá sa vám súvislosť medzi posteľou a rakovinou absurdná? Ani váš televízny prijímač nebude reagovať na vysielač, pokiaľ elektromagnetické vlny nebudú zachytené anténou. Ňou môže byť aj obyčajný kovovový predmet. Pružinové matrace a často aj kovový rám postele, či rošt sa správajú ako „anténa“. Ak spíte na pravom boku, ľavá strana tela je vystavená približne dvakrát väčšej sile elektromagnetického poľa ako pravá.

Telo na tieto podnety citlivo reaguje. Elektrosenzibili trpia dlhodobou únavou, nervozitou, depresiami, sklonom k samovraždám, ale aj bolesťami hlavy a očí, hučaním či pískaním v ušiach, poruchami spánku a biorytmu, znížením hladiny melatonínu – hormónu spánku, zvýšením hodnôt stresových hormónov, zníženou koncentráciou, zhoršovaním pamäti, zmenami srdcovej frekvencie a oslabením imunitného systému. Deti sú ohrozené už počas vnútromaternicového vývoja, neskôr ich môžu trápiť hyperaktivita a poruchy učenia. Elektromagnetické vlnenie narúša imunitný systém a podporuje nádorové bujnenie.

Ktoré matrace sú najzdravšie?

Ktoré sú zdravé?

Myslíte si, že vyhodíte pružinové matrace a problém je vyriešený? Možno by bol, ak by ste sa vrátili k slamníkom, aj to v prípade, že netrpíte alergiou. Matrace, ale aj povliečky, paplóny a vankúše môžu byť ošetrené chemikáliami, ktoré škodia vášmu zdraviu – farbivá s ťažkými kovmi, formaldehyd a brómové spomaľovače horenia. Tieto toxíny sa uvoľňujú a útočia na váš nervový a hormonálny systém, majú karcinogénny účinok.

Matracom, prikrývkami a posteľnou bielizňou z prírodných materiálov nič nepokazíte. Hľadajte bavlnu, vlnu, ľan, bambus či prírodný latex. Spomaľovače horenia chránia životy, ale vo väčšine týchto prírodných materiálov nie sú potrebné. Pýtajte si certifikáty zaručujúce, že materiály, z ktorých sú vyrobené, prešli skúškami a neobsahujú nebezpečné látky.

Tip Vitariána

Úroveň elektrosmogu sa vďaka rozvoju mobilného telefonovania a wifi sietí počas posledných rokov zvýšila. Narušiť spánok môžu laptopy, tablety a smartfóny. Okrem elektrosmogu tým, že spomalia vylučovanie melatonínu - hormónu spánku.  Čo tak skúsiť unplugged aspoň v spálni?

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency