Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Bojíte sa rakoviny?

stavte na chlorofyl a strach hoďte za hlavu

09. 04. 2014 Ochorenia Trávenie Potraviny Diéta Bielkoviny  Katarína Mikulová
Bojíte sa rakoviny?

Z každej strany sa na nás rútia nepriaznivé štatistiky, ktoré maľujú čerta na stenu: Pozor! Neďaleko od vás číha rakovina. Pozor! Celkom blízko vyčíňa cukrovka. BU ! Ktosi práve dostal infarkt. Jeden, aby sa stále bál o svoje zdravie a bol tak v jednom kuse pod stresom. Dá sa s tým niečo robiť? Dá! A nie málo. Využime nové poznatky vedy a namiešajme si zaručene účinný elixír zdravia – aký je recept?

  • veľa surovej zeleniny
  • veľa surového ovocia
  • primeraný pohyb
  • pravidelný relax
  • =   a rakovina spolu s inými neduhmi skrátka nemá šancu!

Rakovina – stlačte „off“ surovou stravou!

Z rakoviny sa stal strašiak číslo jeden. Miesto toho, aby sme však žili zdravo, sa radšej bojíme a bedákame – na kávičke pri krémeši. Je to tá správna stratégia? Jasné, že nie! Nedávno vyšli na svetlo sveta výsledky najväčšej štúdie o stravovaní a jeho vplyve na rakovinu. Táto štúdia známa pod názvom EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Study) pozorovala viac ako 520 tisíc ľudí v desiatich krajinách sveta. Výsledky sú jednoznačné: Riziko rakoviny a cukrovky druhého typu sa dá značne obmedziť, ba dokonca úplne vypnúť, ak značne zvýšime príjem surovej rastlinnej stravy a obmedzíme príjem potravín živočíšneho pôvodu.

Diabetes

Cukrovka je metabolická porucha, pri ktorej nesprávne funguje pečeň a pankreas. Jej najhorší prejav je však ten, že enormne zvyšuje riziko ostatných ochorení – ak sa k nej pridá obezita, riziko rakoviny je vysoké. Netreba sa však báť! EPIC štúdia prináša radostné fakty, akým diabetes určite zaženieme!

Riziko cukrovky druhého typu klesá až o 70%, ak jeme každý deň veľa čerstvého ovocia a zároveň jeme oveľa menej mäsa, strukovín, bieleho chleba, piva a menej akýchkoľvek kalorických jedál.

Zmena po príjme surovej rastlinnej stravy a vlákniny sa zapisuje do DNA (epigenóm) neuveriteľne rýchlo. Krátko na to, ako ľudia napríklad vynechali biely chlieb a začali konzumovať stopercentný celozrnný, došlo k mutácii dôležitého génu (gén TCF7L2), čo znížilo pravdepodobnosť vzniku cukrovky o 14-50%

Rastlinná strava je faktor, którý zohráa dôležitú úlohu v boji proti rakovine.

Rakovina hrubého čreva

Komu pri slovíčku „rakovina“ nenabehne husia koža? Nie je dôvod obávať sa, keď sa budeme držať zlatých pravidiel: STOP pre mäso a iné živočíšne výrobky, ZELENÁ rastlinnej strave!

Riziko rakoviny hrubého čreva sa zvyšuje už o 49%, ak jeme denne len 100 gramov červeného mäsa a zvyšuje sa o 70%, ak si denne doprajeme 100gramov klobásky, či párkov.

Riziko sa nezvyšuje po príjme bieleho mäsa, a však treba dbať aj na spracovanie – čím agresívnejšie pečenie či grilovanie, o to vyššie je riziko rakoviny aj pri hydine. Ste mäsožravec? Skúste radšej rybie mäso  – už 100 gramov denne znižuje riziko rakoviny o polovicu! Je dobre známe, že červené mäso je náročné na trávenie a spôsobuje v čreve hnilobné procesy, či dokonca zvyšuje jeho toxicitu. Pozorovania však ukázali, že tento efekt sa dokáže zastaviť, ak jeme dostatočne veľa zelenej stravy a to najmä špenátu. Podľa vedcov by mal byť chlorofyl súčasťou jedálnička každého mäsožravca – tak napríklad špenát toxicitu buniek po červenom mäse úplne anuloval.

Máte doma mäsožravca? Pripravte mu mäso s bylinami!

Chcete vedieť, ako veľmi je rastlinná strava liečivá? Výskumy dokazujú, že mäso stačí len dobre namarinovať, pridať k nemu byliny, rastlinné oleje a rôzne esencie a toxínov z grilovania bude v mäsa oveľa menej. Osvedčený je tento recept: Olivový olej, ocot, cesnak, horčica, citrónová šťava, soľ a výskyt heterocyklických amínov t.j. agresívnych karcinogénov klesne až o 99%! Máte radi zmenu? Podobný efekt dosiahnete kombináciou byliniek cesnak, šalvia, tymian a oregano.

Ak sa chceme chrániť pred rakovinou hrubého čreva, rastlinná strava by tak mala byť bez kompromisov zaradená do stravovacích návykov. Príjem stravy bohatej na vlákninu zníži riziko ochorenia už o 40%

Ak máte doma mäsožravca, je dobré mu k mäsu prihodiť byliny a marinádu.

Ako je to možné? Rastlinné bohatstvo opäť opravuje chyby až na genetickej úrovni.

Pektín, známa vláknina nachádzajúca sa v každej zelenine a ovocí, totiž dokáže na seba naviazať bielkoviny, akou je napríklad Galektín3, a tak vylúčiť z tela látku, ktorá je podozrivá ako spolupáchateľ zo vzniku rakoviny. Rovnaký ochranný účinok má aj vláknina zvaná  β-Glukanen, ktorý nájdeme v obilninách.

Ak teda obmedzíme príjem mäsa a zvýšime príjem potravy bohatej na vlákninu a chlorofyl, výskyt rakoviny tráviaceho ústrojenstva bude tak veľmi nepravdepodobný.

Rakovina prsníka

„Citlivá“ na živočíšne bielkoviny je aj rakovina prsníka.

Vedci dokázali, že pri príjme už 35 gramov nasýtených tukov a potravín živočíšneho pôvodu je riziko rakoviny prsníka dvakrát tak vysoké ako pri príjme 10 gramov týchto potravín.

Je preto rozumnejšie, takéto jedlá radšej obmedziť na minimum.

Stavte na rastliny!

Rakovina nie je strašiak ale volanie po zmene. Skúsme sa vystaviť radikálnej zmene k lepšiemu a nával zdravia a vitality odzbrojí aj tú najhoršiu pliagu, ktorá nás máta v zlých snoch. Je dnes dobre známa štúdia,  ktorá opisuje zlepšenie zdravotného stavu u rakovinových pacientov a to po dlhodobej aktívnej zmene životného štýlu k lepšiemu. Po troch mesiacoch, kedy bola pacientom podávaná rastlinná strava, tofu a museli sa prechádzať aspoň 30minút denne či cvičiť jogu, sa ich stav nielen zlepšil, ale sa zapísal aj do DNA – už po troch mesiacoch došlo k zásadným zmenám až na 453 génoch. Medzi inými sa „deaktivovali“ aj gény zodpovedné za vznik rakoviny.

Červené víno "zapína" gény predlžujúce mladosť a vitalitu.

Takže? Recept na zdravie je jasný! A kto ho chce dotiahnuť do dokonalosti, nech si dnes k večeru dopraje pohár kvalitného červeného. Látka zvaná „resveratrol“ sa postará o ďalší pokles rizika rakoviny a spraví ešte čosi navyše –  prebudí gény mladosti a dlhovekosti. Na zdravie!

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Kuchynské nože

Kuchynské nože

Vitamín B7

Vitamín B7

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency