Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Biele škvrny na nechtoch

Sú naozaj spôsobené zlou životosprávou?

02. 12. 2014 Ochorenia Koža Minerály  Jozef Maťko
Biele škvrny na nechtoch

Necht má byť sýto bledoružový, pri koreni by sa nemali nachádzať zádery a povrch je ideálny v hladkom stave. Ak vaše nechty spĺňajú tieto atribúty, môžete si zablahoželať k prognóze pevného zdravia. Avšak zneistiť vás môžu aj občasné biele škvrny, odborne nazývané leukonychia, ktoré nemajú čo robiť na nechtových lôžkach. Prečo sa tvoria a ako im predísť?

Za príčinu vzniku škvŕn sa často predpokladá nedostatok živín, zvyčajne sa hovorí o nedostatku vápnika, ale tiež sa spomínajú aj bielkoviny, železo alebo biotín, ktorý sa tiež nazýva vitamín H alebo vitamín B.

V skutočnosti, všetky tieto látky sú dôležité pre zdravé nechty, ktoré sú súčasťou kože. Rodisko rohovinových platničiek, nechtová matica, leží pod nechtovou kožkou. Časť z nej presvitá ako malý biely polmesiac na začiatku nechta. Niektoré kožné bunky, keratinocyty, putujú z nechtovej matice smerom k nechtovému lôžku, umierajú a stvrdnú. Viac ako 100 takýchto vrstiev keratínových šupín leží husto na sebe a tvoria ani nie milimeter hrubú nechtovú platničku. Občas sa však tvorba rohoviny nechta stane zmätočnou.

Iba trochu vzduchu

„Biele škvrny na nechtoch sú zvyčajne dôsledkom malých zranení nechtovej matice“, vysvetľuje Erwin Schultz, primár kožnej kliniky v Poliklinike Norimberg. Vznikajú asi pri dobre mienenej manikúre, keď sa nechtová kožka silno odsunie alebo odstráni. Tiež nárazy na nechtové lôžko môžu prechodne poškodiť rodisko nechtu. "Potom sa už správne nezrastajú vrstvy rohoviny a môžu tvoriť dutiny a vzduchové bubliny, ktoré spôsobia, že necht zbelavie. V prípade väčšieho poranenia nechta môžu vzniknúť aj priečne biele prúžky na nechte", hovorí Schultz.

Tiež horúčkovité ochorenia alebo oslabený imunitný systém môžu poškodiť nechtovú maticu. Ak sa poranenie vylieči, rastie necht opäť normálne a biele miesta putujú s ním. "S výživou tieto škvrny nemajú nič spoločné", hovorí Schultz. Pre zdravie nechtov, celkovo, sú ale živiny dôležité.

Mýtus o vápniku

Keratín nie je nič viac než bielkovina alebo proteín, ktorého zložky musíme prijímať s potravou. Okrem toho, telo potrebuje B vitamíny, ako je biotín, aby vytvorilo stabilný necht. Sú obsiahnuté, okrem iného, v paradajkách, hnedej ryži alebo orechoch. 

Potravinové doplnky spravidla nemôžu zlepšiť zdravie nechtov a už vôbec nenahradia dobre vyváženú stravu.

Že vápnikové doplnky nemajú žiadny prínos pre nechty, dokázal v roku 2000 v jednej štúdii Ian Reid z University of Auckland na Novom Zélande. Dal vtedy 683 ženám počas jedného roka každý deň vápnikové tablety alebo neúčinné placebo, pričom ženy nevedeli, ktorú látku brali. Výsledok: väčšina žien mala pocit, že ich nechty sú hladšie a nie tak krehké - bez ohľadu na to, z ktorej skupiny boli. Klasický placebo efekt. Nechty obsahujú iba 0,03 percenta vápnika, ktorý je uložený na povrchu. Okrem toho, Reid v roku 2010 v jednej prehľadovej štúdii dokázal, že doplnky vápnika môžu zvýšiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Byt sme vyčistili, ale nechty sú pokazené

Krehké nechty vznikajú vo vyspelom svete väčšinou častým umývaním rúk, kontaktom s čistiacimi prostriedkami a odlakovačom. K tomu prichádza genetická predispozícia, ktorá spolurozhoduje o tom, ako citlivo reagujú nechty na vonkajšie vplyvy. Kto má lámavé nechty, môžu mu často pomôcť rukavice na čistenie a umývanie riadu alebo príležitostne kúpeľ prstov v olivovom oleji.

Kým biele škvrny zmiznú a necht sa stabilizuje, musíme sa obrniť trpezlivosťou: trvá asi pol roka, kým sa palcový necht raz vymení. Nechty na nohách rastú ešte pomalšie. Ak sa niekto obáva, že zmeny na nechte majú telesnú príčinu, mal by ísť k doktorovi.

TIp Vitariána

Biele škvrny na nechtoch vznikajú po zraneniach a nie nedostatkom vápnika. Vyvážená strava však môže chrániť proti lámavosti nechtov, ale väčšinou sú za ňu zodpovedné čistiace prostriedky a príliš veľa vody.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency