Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Vo víne je krása

17. 01. 2013 Liečba antioxidanty Nápoje Oleje  Anka Kanovská
Vo víne je krása

Sú to predsa nádherné vína, ktoré dokážu veľké divy... Zvyšujú elasticitu pokožky, udržujú ju mladistvú, dodávajú jej vitalitu a jas. A to ešte nie je všetko. Vínna skrášľujúca terapia zbavuje telo od nahromadených toxínov, posilňuje krvný obeh a imunitný systém, podporuje prekrvenie a látkový metabolizmus. A práve preto sa ku slovu dostali aj vínne kúpele, masáže či sa vyvinuli krémy a séra s extraktmi z hroznových bobúľ. Dokonca vznikli aj veľké spa a kúpele, ktoré sa na vínne procedúry špecializujú. Kto by to nechcel vyskúšať?!

Sila zrniečka

Už milenky kráľa Ľudovíta XIV. si svoju pleť pravidelne čistili šťavou z hrozna. Prečo tento recept na krásu skutočne funguje, vie sa až dnes – v zrniečkach a v šupke z hroznových bobúľ sú totiž ukryté silné látky s anti-agingovými účinkami, ktoré vyhladzujú vrásky. Reč je o polyfenoloch, silných antioxidantoch, ktoré chránia pleťové bunky pred agresívnym oxidačným stresom spôsobeným voľnými radikálmi, ktoré vyvolávajú predčasné starnutie. Nachádzajú sa predovšetkým v červenom hrozne a ich účinky sú asi 50-krát efektívnejšie ako majú najznámejší lovci radikálov – vitamíny C a E. Polyfenoly sa stali známe v súvislosti s tzv. francúzskym fenoménom, ktorý odhalil fakt, že Francúzi aj napriek na tuk bohatej strave trpia výraznejšie menej na srdcové infarkty a cievne ochorenia ako obyvatelia iných vyspelých krajín. Mnohé štúdie, ktoré túto záležitosť rozpitvávali zo všetkých možných pohľadov a strán dokázali, že pravidelný, striedmy konzum vína a hroznovej šťavy či muštu chráni srdce a cievy. Ktoré mechanizmy pôsobia na pokožku človeka blahodarne zvonku sú ešte predmetom ďalších podrobných štúdií, no vedci i kožní lekári vedia, že polyfenoly chránia aj kožné bunky.

Fľaše červeného vínka

Juliette aj Madonna

Prvá kozmetická línia založená na extraktoch z hrozna, ktoré obsahujú okrem polyfenolov aj ovocné kyseliny, minerály či esenciálne oleje, sa na trhu objavila v roku 1995. Za jej „objaviteľov“ sa považuje rodina francúzskych vinárov Cathiard-Thomas. Ich značka Caudalie sa od roku 1999 prepracovala do viacerých významných a renomovaných kúpeľov vo svete a jej mámivú chuť objavili aj celebrity ako Madonna či Juliette Binocheová. Obe dámy nedajú dopustiť najmä na zábaly Merlot či telový peeling á la Caudalie. Ozdravujúce a pokožku skrášľujúce peelingy s obsahom hroznového oleja a pomletých jadierok efektívne zbavia pokožku odumretej zrohovatenej vrstvy a nádherne ju prekrvia a zjemnia. Výsledok? Nádherná, ako hodváb hladká pokožka! Na domáce ošetrenie sa produkty s extraktmi z hrozna dajú kúpiť už aj v parfumériách či drogériách. Nemusíte s nimi nič robiť, sú pripravené na okamžitú aplikáciu. Ak však máte chuť vyrobiť si takýto revitalizačný peeling doma, zmiešajte za plnú hrsť hroznových zrniečok rozdrvených v mažiariku so 4 polievkovými lyžicami medu a s 2 polievkovými lyžicami oleja z hroznových jadierok. S touto zmesou si potom dôkladne vyšúchajte celé telo a osprchujte sa teplou vodou.

Poháre bieleho vína

Kráľovský olej

Hroznový olej hrá vo vínnej terapii veľmi dôležitú úlohu. Nielen na jeho vnútorné použitie a na varenie. Za studena lisovaný hroznový olej z vínnej révy (vitis vinifera) totiž obsahuje aktívne látky – najmä nenasýtené mastné kyseliny. Má jemnú orechovú chuť a sýtu žltozelenú farbu. A tiež pyšnú cenu! Liter tohto kvalitného oleja stojí od 25 euro vyššie. Bodaj by nie, keď na jeden liter spotrebujete až 50 kíl hroznových jadierok! Vínna terapia v kúpeľoch dokáže divy a jej účinky blahodarne pôsobia na telo, dušu i ducha. Napriek tomu je stále málo kúpeľov, ktoré sa na tento typ terapie špecializujú a májú v ponuke komplexný rad procedúr a terapií s produktmi z hrozna vrátane vínnej ochutnávky, vínnych jedál a prechádzok po viniciach. Inšpirácia sa pritom dá čerpať už z receptov sv. Hildegardy von Bingen, ktorá odporúčala piť rizling s ružovými lupienkami. My vám však počas tohtoročného vinobrania odporúčame vyskúšať si aj iné zážitky!

Máte chuť ochutnať vínne kúpele?

Tu je pár tipov, kde si ich môžete vyskúšať!
Francúzsko : Les Sources de Caudalie, zámok Chemin de Smith Haut-Lafitte, Bordeaux-Martillac, www.sources-caudalie.com
Rakúsko : Loisium Wine & Spa Resort, Langenlois, Dolné Rakúsko, www.loisium.at
Slovensko : Hotel Bojnický vínny dom, Bojnice, www.bojvin.eu

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency