Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Smoothie - vitamínová bomba

27. 07. 2012 Stravovanie Vitamíny Nápoje  Anka Kanovská
Smoothie - vitamínová bomba

Slovo „smoothie“ sa po prvýkrát objavilo v jednom americkom slovníku v roku 1904 a označovalo príliš uhladeného človeka. O veľa rokov neskôr sa začali takto označovať ovocné nápoje, ktoré vynikajú hladkou a jemnou konzistenciou. Písal sa rok 1960, v New Orleanse žil istý Stephen Kuhnau, ktorý mal cukrovku a trpel rôznymi alergiami na potraviny. Pre zmiernenie svojich problémov si začal vyrábať nápoje kombinovaním ovocia, zeleniny a iných zdravých prísad. Keď sa mu zjavne polepšilo, rozhodol sa svoj nápad predstaviť verejnosti a v roku 1973 otvoril prvý obchod v USA, kde predával aj tento vynález, no ešte ako „energetický nápoj“. Názov „smoothie“ (konkrétne „California Smoothie“) použila po prvýkrát iná americká firma. Obľúbenosť nápoja prudko narastala a keď sa v 90. rokoch minulého storočia rozšírila mánia po zdravšom spôsobe života, okrem fitnescentier začali sa ako huby po daždi objavovať aj bary, ktoré sa špecializovali na podávanie džúsov a smoothies. Nápoj si vzápätí prerazil cestu do Európy a momentálne sa na Západe teší veľkej popularite. Vznikajú kluby prívržencov smoothie, vedú sa o ňom diskusie na internetových blogoch a na pultoch kníhkupectiev sa objavujú knižky s novými receptami.

Čo je smoothie?

Smoothie je hustý, zamatovo hebký nápoj z ovocia. Nie je to džús. Džús je šťava, ktorá sa vyrába lisovaním ovocia. Nie je to ani ovocný koktail či milkshake, kde hlavnú súčasť tvorí mlieko, ktoré sa dochucuje kúskami ovocia, čokoládou alebo len ovocným sirupom. Pri výrobe smoothie putuje do mixéra (okrem šupky a kôstky) celé ovocie. Aké ovocie použiť, závisí nielen od sezóny, ale aj od výkonnosti motora elektrického mixéra či pasírovača vo vašej kuchyni. Začali sa však vyrábať už aj špeciálne prístroje (smoothie maker) na prípravu tohto osviežujúceho nápoja. K najideálnejším druhom ovocia patrí banán, ktorý často tvorí základ nápoja (okrem vápnika a magnézia je dôležitým „sponzorom“ serotonínu, t.j. hormónu šťastia), mango (obsahuje veľa výživných látok, najmä vitamíny A a C), jahody (zdroj vitamínov a dobrej chuti, ale aj afrodiziakum!) a iné červené až čierne bobule, ktoré majú málo kalórií, zato však celý rad potrebných živín. Nakoľko ovocie obsahuje ovocný cukor, mali by sme sa pri príprave vyhnúť ďalšiemu sladeniu. Ak však potrebujeme nápoj dosladiť, použijeme radšej med, prípadne javorový sirup.

Ovocný smoothie

Ošúpať, rozmixovať, vypiť!

Nápoje smoothies predstavujú novú formu, ako si vychutnať ovocie i zeleninu. Pre získanie potrebnej konzistencie najprv do mixéra nalejeme tekutú zložku. Voda sa však nepoužíva. Najlepšie sú stopercentné ovocné šťavy, nízkotučný jogurt, kravské alebo sójové mlieko, cmar, srvátka alebo kefír, a pre mlsnejšie jazýčky zmrzlina. Až potom pridáme nakrájané ovocie, nádobku ale príliš nepreplňujeme. Najprv pustíme mixér na pomalšie obrátky, po cca jednej minúte proces zrýchlime. Obsah by sa mal stať tekutým a mal by voľne cirkulovať v nádobke. Smoothie sa často pripravuje aj pridaním rozdrveného ľadu, nápoj má lepšiu textúru a je tým pravým osviežením v horúcich dňoch. Stačí ho ozdobiť kúskami ovocia, slamkou a miniatúrnym papierovým slnečníkom a hneď si navodíme atmosféru letnej dovolenky. Ak chceme ľad vynechať, pre získanie intenzívnejšej chuti vložíme pred použitím ovocie, najlepšie už nakrájané, do mrazničky. Je vlastne veľkou výhodou, že sa smoothies dajú vyrobiť aj zo zamrazených produktov. To umožňuje pripraviť si dostatočné zásoby ovocia a zeleniny v čase ich sezóny, keď sú najčerstvejšie a najchutnejšie.

Niekto to rád zelené

Smoothie je výborná možnosť, ako do seba dostať surovú zeleninu, najmä jej zelené druhy. Pre výrobu nápoja musíme mať vysokovýkonný mixér, potom môžeme použiť všetky druhy zeleniny, ktoré sa dajú jesť surové: papriky, paradajky, uhorky, špenát, rímsky šalát, čakanku, rukolu, zeler, mrkvu, cviklu a pod. Vhodné sú aj rôzne bylinky. Zelenina sa môže kombinovať s ovocím, základný pomer je 60 % ovocia a 40 % zeleniny, ale fantázii sa medze nekladú. Treba len stále experimentovať, skúšať, do akej miery ovplyvňuje výrazná chuť niektorých druhov celkový nápoj, no zároveň by sme sa mali pri miešaní prísad snažiť o vyváženosť chuti trpkej, sladkej a ostrej. Čoskoro získate chuť i konzistenciu, ktorá vám najviac vyhovuje a vymyslíte si vlastné recepty. Skúšanie nových kombinácií sa môže stať novou zábavnou a kreatívnou činnosťou. Zeleninové smoothie sa odporúča ako doplnok k diétam, no pomáha nielen zhadzovať prebytočné kilá, ale zároveň posilňuje imunitný systém a telo zásobuje potrebnými živinami. Ak chcete mať nápoj ešte zdravší, pridajte do neho lyžičku doplnkových prípravkov k zdravej výžive (tzv. boostery), proteínového prášku, ľanových semiačok a pod.

Zelené smoothie

Smoothie z obchodu

Smoothie prežíva boom. Žiaden div, že sa o jeho výrobu zaujímajú viaceré firmy. Najzaujímavejšiu históriu má firma Innocent, ktorá sa dnes radí medzi 50 najrýchlejšie rastúcich súkromných firiem vo Veľkej Británii. Založili ju v roku 1999 traja nadšenci, spolužiaci z Cambridgu, ktorí spočiatku predávali priateľom okolo 20 fliaš denne. Dnes je to vyše 2 miliónov kusov za týždeň! Ak ste pred Vianocami zavítali k našim rakúskym susedom, možno vás v chladiacich regáloch supermarketov upútali štvrťlitrové fľašky s upletenými čiapočkami rôznych tvarov a farieb. Firma totiž vyhlásila charitatívnu akciu, v rámci ktorej priaznivci nápoja štrikovali miniatúrne vlnené čiapočky: z každej predanej fľašky s čiapočkou putovala určitá čiastka na pomoc sociálne slabším spoluobyvateľom. Samozrejme, že sa nájdu aj kritici predávaných smoothies, ktorí im vyčítajú vyšší počet kalórií a ovocného cukru, ktorý nie je dobrý pre zuby. Ako u iných výrobkov, aj tu platí staré pravidlo, že si pri ich nákupe treba preštudovať informácie na obale, alebo dať radšej prednosť doma vyrobenému smoothie, ktoré si vás určite získa, najmä ak sa chcete zdravo stravovať, ale trochu vás už omrzelo každý deň chrúmať surovú mrkvu či jablko. Ak ku nápoju pridáte aj malý olovrant zo zdravých surovín, vyčaríte pre svojich hostí síce netradičné, ale určite efektné pohostenie.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency