Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Slezina a žalúdok - dobíjači energie

07. 09. 2012 Trávenie Alternatívna medicína Imunita  Anka Kanovská
Slezina a žalúdok - dobíjači energie

Keď do nej vložíme semienka, vyrastú a ich plody sú ďalšou potravou. To isté sa deje v našom tele. Energia, ktorú vyrobia tieto dva orgány, vyživuje ostatné časti tela.

Slezina

Pre slezinu sú nevyhnutné kvalitné a zdravé potraviny, aby z nich dokázala vyprodukovať výživu plnú vitamínov, minerálov, stopových prvkov, atď. Tie sú potrebné nielen pre hlavné orgány tela, ale aj pre tie najmenšie časti, tkanivá, svaly, cievy, žily a väzivá. Slezina zabezpečuje tvorbu energie z prijatej potravy a tekutín a krvotvorbu. A krv, okrem iného, vyživuje aj pokožku. Číňanky si dávajú na krvotvorbu pozor, pretože ideálne zloženie krvi spomaľuje proces tvorby vrások. Slezina obľubuje potraviny, ktoré podporujú krvotvorbu akými sú napr. červená repa (cvikla), čierny sezam, petržlenová vňať, špenát, pažítka, čerešne, ďatle, moruše atď. Keď je proces tvorby krvi v tele oslabený, máme závraty, suchú pokožku, bledú tvár, anémiu a sme unavení. Slezina tiež vplýva na pevnosť cievnych a žilných stien. Pri nadmernej alebo samovoľnej tvorbe modrín alebo podliatin je príčinou práve oslabená slezina. V takom prípade je vhodné do stravy zaradiť pohánku.

Slezina má v čínskej medicíne ešte jednu špecifickú úlohu. Udržiava všetky orgány na svojom mieste. Jej energia sa šíri do celého tela a orgány majú stabilnú polohu. Keď je však oslabená, orgány klesajú – u žien je to často maternica, pokles konečníka sa prejaví hemoroidmi a zriedkavosťou nie je ani pokles žalúdka. Opäť treba dávať pozor na kvalitnú a pravidelnú stravu, posilňovať slezinu pomocou bylinných odvarov napr. zo sladovky hladkoplodej, kukuričných vlasov, repíku a ľubovníka. Na prečistenie sa odporúčajú aj tinktúry z lastovičníka alebo horca.

Slezina a žalúdok sú párové orgány, patrí k nim ešte pankreas a dvanástnik. Kondíciu týchto orgánov zrkadlia naše svaly, pery a celá ústna dutina a očné viečka. Keď má slezina a žalúdok dostatok energie, svaly sú pevné a zvládneme šport či dlhú chôdzu. Pery majú mať peknú červenú farbu a majú byť prirodzene zvlhčené. Očné by mali byť viečka pevné, bez opuchu a pohyblivé.

Tekutinou sleziny a žalúdka sú sliny. Nachádzajú sa v ústnej dutine a tvoria začiatok tráviaceho procesu. Ako prvé spracúvajú potravu, ktorá sa potom pomocou peristaltickej vlny dostáva ďalej do žalúdka, kde pokračuje trávenie. Sliny nám tiež dokážu prezradiť stav našej sleziny. Ak sa ich tvorí priveľa a nedokážu sa udržať v ústach, slezina je určite oslabená. Rovnako nás však na disharmóniu fungovania sleziny upozorňuje aj málo slín a sucho v ústach.

Klasická západná medicína priraďuje slezine aj funkciu správnej obranyschopnosti organizmu. Súvisí s ňou aj lymfatický systém tela. Lymfa v našom tele zbiera rôzne metabolity, toxíny, vírusy a iné častice, ktoré sa svojou veľkosťou nezmestia do krvného obehu. Lymfa ich dovedie do uzlín, kde sa prečistí a potom sa vlieva do krvi. Je to taký prirodzený detoxikačný proces nášho organizmu. Keď je lymfatický systém plný toxínov a iných škodlivých látok, nestíha prečisťovať naše telo, uzliny sa zväčšia, môžu aj mierne zatvrdnúť a prichádza ochorenie. V takom prípade pomôžu spomínané bylinné čaje na podporu funkcie sleziny alebo ručná lymfatická masáž.

Zdravý bylinkový čaj

Žalúdok

Prijíma, skladuje a rozkladá potravu. Tým pomáha slezine pri tvorbe energie a krvi. Nerovnováha funkcií žalúdka spôsobuje nechutenstvo alebo naopak nadmernú chuť do jedla, časté grganie, nafúknuté brucho po jedle, zápach z úst, nutkanie na vracanie, stagnáciu potravy a pocit plnosti. Proces trávenia v tele by mal byť harmonický. Keď dobre funguje žalúdok, slezina má dostatok energie, aby zabezpečila fungovanie ostatných orgánov. Výborným prostriedkom na posilnenie žalúdka je tinktúra z horca, ktorému sa hovorí aj slovenský ženšen. Už naše staré matere si tento koreň nakladali do alkoholu a používali ho na všetky druhy tráviacich problémov. Tinktúra má mierne zvieravý účinok a okrem toho že pomáha tráveniu, podporuje tiež vylučovanie žlče.

Čaj na precistenie a zlepšenie kvality krvi:

V lekárni si kúpime sypané bylinky a zmiešame ich v pomere 2 diely angeliky lekárskej, kvetu bazy čiernej, listov lesných jahôd a 1 diel rebríčka obyčajného. 10 g takto pripravenej zmesi zalejeme 1 litrom horúcej vody, necháme 10 minút lúhovať a popíjame počas dňa. Je to veľmi chutný a zároveň výživný čaj pre náš cievny systém.

Rakytník rašetliakový

Jeho malé oranžové bobuľky často vídame na kríkoch popri cestách. Má všestranné liečivé účinky. Obsahuje viac vitamínu C ako citrón, veľké množstvo beta karoténu a antioxidantov. Jeho plody liečia zápaly a rôzne vredy v ústnej dutine, hrtan, pažerák, žalúdočné a dvanástnikové vredy, prekyslenie žalúdka a dokonca pozitívne ovplyvňujú rakovinu všetkých spomenutých orgánov tráviacej sústavy. Dnes dostať rakytník v bio obchodoch v akejkoľvek forme – ako prírodnú šťavu, šťavu s fruktózou, sterilizované plody, sušené plody či marmeládu. Rastlina je liečivá celá – aj jej listy, kôra a koreň. Za studena lisovaný olej z plodov sa pridáva do krémov, ktoré sú výborné na nehojace sa rany či preležaniny. Používa sa aj vnútorne na rozpúšťanie hlienov. Má oranžovú farbu, ktorá prirodzene podporuje činnosť sleziny.

Obilniny na posilnenie funkcií sleziny a žalúdka

Jačmeň

Dopĺňa energiu pre celý organizmus, zároveň vysušuje nadmernú vlhkosť v tele a podporuje močenie. Je vhodný najmä pri nadváhe, problémoch s močením, opuchoch, hnačke.

Pohánka

Vysušuje nadmernú vlhkosť a odstraňuje z tela horúčavu a oheň. Posilňuje steny ciev, žíl a tepien. Je vhodná pri stagnácii potravy v žalúdku, pocite rozpínania v oblasti brušnej dutiny a chronickej hnačke.

Kukurica

Pri nadváhe, pretože znižuje apetít a podporuje vylučovanie zadržiavanej vody v tele.

Kukurica

Ovos

Harmonizuje slezinu a žalúdok a prospieva aj funkciám srdca. Upravuje metabolizmus a vylučovanie, pozitívne ovplyvňuje diabetes a znižuje chuť do jedla. Nesmie sa kombinovať s cukrom a mliekom, pretože vtedy má opačný účinok – zhoršuje trávenie aj vylučovanie. Najlepšie je opražiť ho nasucho, zaliať vodou, pridať čerstvé alebo sušené ovocie a ešte krátko ho povariť. Ovos sa odporúča aj ľuďom, ktorí sa chcú odnaučiť fajčiť.

Pšeno

Odstraňuje z tela horúčavu a podporuje močenie. Pomáha tráveniu a harmonizuje oba orgány, keď sú oslabené. Pozitívne ovplyvňuje aj cukrovku a nadmerné potenie. Je vhodné pre tehotné ženy, ktoré trpia rannými nevoľnosťami, ale aj pre malé detičky na posilnenie imunity.

Ryža

Dopĺňa energiu pre celý organizmus. Používa sa na harmonizáciu trávenia pri zníženej chuti do jedla, nechutenstve, nadmernom pocite smädu alebo nutkaní na vracanie.

Ryža

Ranajky na posilnenie sleziny a žalúdka

3 kopcovité polievkové lyžice pšena (lúpané proso), ½ litra vody, sušené ovocie nakrájané na malé kúsky. Všetko dáme do jedného hrnca a privedieme do varu. Necháme 3 minúty povariť, zakryjeme pokrievkou a vypneme plameň. Necháme ďalších 15 minút dôjsť. Potom podávame. Tieto chutné a výživné raňajky podporujú správne funkcie sleziny a žalúdka. Pokrm má prirodzene sladkú chuť a dodá nám energiu na celé dopoludnie. Konzumovať by sme ho mali ráno do 9. hodiny, kedy je žalúdok najaktívnejší.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency