Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Pečeň - zdroj sily a rovnováhy

19. 06. 2012 Trávenie Alternatívna medicína Detox Krv  Anka Kanovská
Pečeň - zdroj sily a rovnováhy

Farbou pečene a jej párového orgánu žlčníka je zelená ako nové lístky kvietkov, na ktoré sa po zime tak tešíme. Drevo je ich prvkom v čínskom pentagrame. Východ je ich svetovou stranou, ako ranný úsvit slnka, ktorý prináša nový začiatok. Prírodným živlom pečene a žlčníka je vietor, ktorý nám prinesie vôňu prichádzajúcej jari. No vie byť aj zradný a nadmiera vetra poškodzuje tieto dva orgány práve vtedy, keď už nie sme takí naobliekaní a nemáme potrebu sa pred ním chrániť. Táto neopatrnosť nám môže priniesť ochorenia z tzv. "Prievanu" – bolesti zubov alebo uší, migrény, stuhnutý krk, alebo tiky.

Plynulý tok energie

Pečeň je v prvom rade našou regulačnou stanicou množstva krvi v krvnom obehu. Aj Číňania v ďalekej histórií prišli na to, že pri fyzickej námahe sa z pečene uvoľňuje viac krvi, aby mohol človek podať vyšší výkon. A zas naopak, počas odpočinku sa krv sťahuje späť a oddychuje s nami. Pri poruchách tejto regulácie sa môžu vyskytnúť problémy typu slabej alebo naopak nadmernej menštruácie, krvácanie z nosa, zlé prekrvenie končatín, rozmazané videnie, atď. Ďalšou úlohou pečene je zabezpečovať plynulý tok energie v tele, telesných tekutín a teda aj krvi, vody a potravy. Ak je pečeň oslabená môže sa to prejaviť aj opuchmi na tele, zlým trávením, nadúvaním, bolesťami v boku, únavou, bolesťami hlavy, nervozitou alebo častým povzdychnutím si. Naša západná medicína rozdelila funkcie pečene podrobnejšie. Jednak na spomenutú reguláciu krvi v obehu, ďalej na detoxikačnú funkciu pečene, pri ktorej rozkladá rôzne toxické látky (napr. alkohol) a zbavuje nás ich. Je aj zásobárňou glykogénu, ktorý dopĺňa glukózu (cukor) do krvi. Pečeň vytvára aj užitočný cholesterol, bielkoviny, cukry, železo a niektoré vitamíny.

Očistné kúry

Správnu funkciu pečene a žlčníka sa snažíme podporiť pomocou očistných kúr, hlavne v jarnom období. Ponuka je tu naozaj bohatá, stačí si len vybrať. Výborná je detoxikácia pomocou olivového oleja zmiešaného s citrónovou šťavou. Účinný je aj pestrec mariánsky – bežne dostupná bylinka. Predávajú sa jej semienka, ktoré treba doma zomlieť na jemný prášok v kávovom mlynčeku. Každé ráno si z neho dajte čajovú lyžičku a zapite vodou. Forma prášku je účinnejšia, pretože sa do tráviaceho traktu dostane priamo celá bylinka a využijú sa všetky jej zložky. Vo forme prášku sa užíva 21 dní, potom nasleduje prestávka. Zato čaj je priveľmi horký a treba ho užívať dlhodobo. Na upokojenie žlčníka je vhodný aj odvar z kukuričných vlasov. Vybrať si tiež môžete z rôznych bylinných čajov ako sú nechtík lekársky, slamiha piesočná alebo púpavové listy. Do stravy treba zaradiť veľa paštrnáku, ktorý podľa čínskej medicíny upokojuje vietor v tele, tlmí bolesti a prečisťuje pečeň a žlčník.

Ovocie plné vitamínov

Sila Jangu

Podľa tradičnej čínskej medicíny je pečeň najmä jangovým orgánom. Je to spôsobené tým, že jej funkcie sú veľmi energické, stúpavé a vyžadujú veľa pohybu v organizme. Aj ochorenia pečene sa prejavujú stúpaním horúčavy nahor – červenou tvárou, vysokým krvným tlakom, migrénami, alebo tvorbou vetra v tele. Vietor môže postihnúť ktorúkoľvek časť tela a premiestňovať sa z miesta na miesto. Jeho prítomnosť signalizujú sťahujúce sa bolesti po tele, ekzémy, epilepsia, citlivosť na prúdenie vetra a podobne. Pečeň je najväčšia žľaza v ľudskom tele. Má úžasnú schopnosť vlastnej regenerácie – ak sa z nej musí kúsok odobrať, dokáže ho sama nahradiť. Dorastie, ako tie mladé jarné konáriky, ktoré sa ťahajú za teplým slnkom, cítia vôňu jari a prinášajú nový život. Tešme sa z jarného pôstu a detoxikácie. Doprajme pečeni očistu a regeneráciu. V lete nám to prinesie ovocie.

Chuťou týchto orgánov je kyslá. V prirodzenej forme sa nachádza vo všetkých mladých zelených výhonkoch, napr. žeruche, v rajčinách, marhuliach a jablkách. Primerané množstvo kyslej chuti posilňuje pečeň a žlčník, ale priveľa ich oslabuje. Orgánovou hodinou žlčníka je 23. – 1. hodina v noci, čo je zvyčajne aj časom, kedy sa najčastejšie vyskytujú bolesti alebo záchvaty pri ochoreniach tohto orgánu. Pečeň nasleduje hneď potom, od 1. do 3. hodiny nadránom. Ak sa práve v tomto čase budíte, svedčí to o príliš aktívnej funkcii pečene, potrebovala by sa detoxikovať a upokojiť.

Veľa alebo málo krvi?

Nadmerné menštruačné krvácanie u žien znížime pravidelným pitím čaju z hluchavky bielej. A naopak krvotvorbu podporíme pitím vývaru z jačmenných krúp, ktorý si môžeme ľubovoľne dochutiť ovocnou šťavou, kakaom alebo škoricou. Krúpky, ktoré nám zostanú môžeme zjesť napríklad na raňajky a to buď na sladko - s ovocím, tahini a ľanovými semienkami, alebo na slano – s tekvicovým gomasiom a dusenou zeleninou.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency