Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Je smoothie naozaj zdravé?

Victoria Boutenko odpovedá kritikom

09. 12. 2013 Potraviny Zelenina Nápoje Detox  Jana Klimanová
Je smoothie naozaj zdravé?

Stovky tisíc ľudí po celom svete pijú zelené smoothies a delia sa o svoje skúsenosti. Sú živým dôkazom toho, že im mixovaná listová zelenina pomohla pri srdcových chorobách, vysokom krvnom tlaku a cholesterolu, cukrovke, artritíde či ružienke. Avšak, ako povedal Franklin D. Roosevelt : „Existuje toľko názorov, koľko je odborníkov.“ Ponúkame vám najčastejšie tvrdenia o smoothies a reakcie Victorie Boutenko, autorky knihy Zelená pre život. 

Mixovanie ničí vlákninu

Veľkosť častíc rozmixovanej vlákniny nemá vplyv na jej účinnosť. Medzinárodný časopis pre zdravotníckych pracovníkov a výskumníkov „Gut“, uvádza: Porovnávali sa častice otrúb o veľkosti 2 milimetre a menšie ako 0,7 milimetrov. Rozdiel v účinností jemných a hrubších častí tvoril len dve percentá. Jemnejšie boli na tom lepšie, lebo menej zaťažujú žalúdok, zvyšujú vstrebávanie živín, znižujú nadúvanie, pálenie záhy a zápchu. 

Mixovanie ničí 90 % živín

Jedna z realizovaných štúdií porovnávala mixovanie a odšťavovanie červeného grapefruitu. Zamerala sa na obsah fytochemikálií, ktorých prítomnosť dokázala vysokovýkonná kvapalná chromatografia.

Fytochemikálie sú biologicky aktívne látky v rastlinách, ktoré sa vďaka svojej farebnosti označujú ako pigmenty rastlín a pre svoje účinky dostali tiež názov ochranné rastlinné látky. Mnohé z nich sú schopné najrôznejšími mechanizmami priaznivo ovplyvniť zdravie človeka. 

Závery štúdie dokázali, že grapefruitová šťava spracovaná mixovaním obsahuje vyššie hladiny flavonoidov (narirutín, naringín, hesperidín, neohesperidín a poncirin) a limonínu v porovnaní s ovocím, ktoré bolo odšťavené, či už prístrojom alebo ručne. Rozdiel v šťave získanej ručným a elektrickým odšťavovaním bol minimálny.

Obsah kyseliny L-askorbovej (vitamínu C) a kyseliny citrónovej bol významne vyšší v ovocí spracovanom mixovaním a odšťavovaním, ručne vylisované ovocné šťavy mali oveľa vyšší obsah dihydroxybergamotínu, než šťavy spracovávané odšťavením a mixovaním. Bergamotín a 5-metoxy-7-gernoxycoumarín boli významne vyššie v mixovanej šťave v porovnaní so šťavou vyrobenou odšťavovačom a ručne. Z toho vyplýva, že grapefruitový džús spracovaný mixovaním vám poskytne viac zdraviu prospešných fytochemikálií. Nie je tajomstvom, že pravidelná konzumácia zelených smoothies dodá vášmu telu vysoké dávky vitamínu C a antioxidantov. 

Zdravá zelená, listová zelenina

Kyselina šťaveľová v listovej zelenine spôsobuje obličkové kamene


Asi 85 % všetkých obličkových kameňov tvoria vápenaté soli, šťavelan vápenatý a/alebo fosforečnan vápenatý. Pri špenáte, sóji, čaji, káve či v pšenici by sa dalo očakávať, že kyselina šťaveľová sa vyzráža na šťaveľan vápenatý, ktorý tvorí obličkové kamene. Neexistujú však žiadne vedecky zdokumentované dôkazy, že kyselina šťaveľová, na ktorú sa štiepi vitamín C prijímaný v ovocí a zelenine, spôsobuje obličkové kamene. Vitamín C v prirodzenej podobe dokáže vaše telo vstrebať a kyselinu šťavelovú vylúčiť.

Ovocné plody obsahujú veľa cukru


Nezrelé, konvenčne pestované ovocie môže škodiť zdraviu, preto siahnite po kvalitnom. Kde ho dostanete? Nájdite kvalitných pestovateľov a v lete plody zamrazte. Ovocie patrí do ľudskej potravy. Dokonca aj v severnej Sibíri sa ľudia v lete zásobujú sladkými plodmi. Avšak pozor! Fruitariánska diéta vám neposkytne všetky potrebné živiny.

Tip Vitariána: 

Vyskúšajte zelené smoothie a už o pár dní budete cítiť nárast energie, zlepšenie metabolizmu a ďalších dôležitých životných funkcií. Jeho príprava vám nezaberie viac ako 5 minút.  

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency