Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Jar, pečeň a žlčník

07. 09. 2012 Trávenie Detox Jar  Anka Kanovská
Jar, pečeň a žlčník

Pocit novej sviežej energie nám vydrží až do leta. Navyše, sa vyhneme syndrómu jarnej únavy, ktorá nie je ničím iným, len snahou našej pečene o detoxikáciu. Skúsme to teda našim orgánom uľahčiť.

Čo ich oslabuje?

Na jar sa treba vyhýbať ostrým a pikantným jedlám, rovnako netreba jesť priveľa mäsa a údenín a piť kávu či alkohol. Pečeň a žlčník však tiež vyčerpávajú stresy, ponocovanie, dlhotrvajúca únava... Emóciami pečene sú hnev, výbušnosť a agresivita. Primálo či priveľa týchto emócií signalizuje nerovnováhu v tomto orgáne. Ľuďom, ktorí majú problém s pečeňou a zablokované emócie, môže chýbať spontánnosť a kreativita. Často to býva spôsobené tým, že v detstve, kedy sa človek rozvíja telesne – rastom a duševne – tvorivosťou, bohatou detskou fantáziou a vymýšľaním, naňho doľahne prísna výchova, vyhradené pravidlá zo strany rodičov a nedostatok prirodzenej voľnosti. Ľuďom s týmto problémom by pomohlo, keby prekonali sami seba a začali čokoľvek tvoriť. Mali by si nájsť záľubu, ktorá by ich napĺňala radosťou a zároveň by pomáhala uvoľniť ich stiesnenú pečeň. Môžu kresliť, písať, ísť na kurz keramiky alebo si kúpiť plastelínu. Skrátka hocičo, čo vyžaduje tvorbu nápa-dov. Možno bude pre nich ťažké vyloviť ich z hĺbky svojej duše, ale určite tam sú. Len ich musia znovu v sebe objaviť.

Tekvice

Za nerozhodnosť môže žlčník

Žlčník zahusťuje žlč a vylučuje ju do tenkého čreva, čím pomáha tráveniu, najmä tráveniu tukov. V čínskej medicíne má však žlčník aj ďalšiu významnú úlohu – riadi našu rozhodnosť. Je ako neoblomný generál, ktorý nám prikazuje, čo robiť. Velí do útoku, hýbe nás vpred. Keď je tento orgán príliš zanesený toxínmi a nečistotami, na psychickej úrovni sa to prejaví ako nedostatok odvahy, utiahnutosť, nadmerná citlivosť a nerozhodnosť.

Čo im prospieva?

Predovšetkým je to schopnosť dať svojím emóciám voľný priechod. Ak sa na niekoho hneváte, radšej to povedzte, vykričte, ale určite to v sebe neduste. Pečeni a žlčníku tiež prospieva psychická pohoda, harmónia, dostatok spánku a pravidelný režim. Z potravín je to hlavne baklažán, ktorý má práve schopnosť uvoľniť stiahnutú pečeň a tým aj potlačené emócie. Našej psychike pomôže aj silný slepačí vývar z petržlenovou vňatkou, aký varievali naše babičky. Nenadarmo vyšla knižka „Slepačia polievka pre dušu“ – toto slovné spojenie má svoj význam. Pečeni prospievajú všetky zelené potraviny ako mladé výhonky strukovín a obilovín, listy rôznych šalátov, žerucha, pažítka, rukola, brokolica (uvolňuje zablokovanú energiu z emócií), špenát (vyživuje pečeň a zlepšuje zrak) či paštrnák. Pečeň a žlčník posilňujú tiež prirodzene kyslé potraviny, akými sú napr. marhule, maliny a iné kyslé ovocie alebo tepelne upravené rajčiny, pór, cvikla a mrkva. Blahodárne pôsobia na náš krvný obeh a podporujú tak základnú funkciu pečene, ktorou je regulácia krvi v organizme. Rajčiny navyše obsahujú aj množstvo antioxidantov, čím prispievajú k prirodzenej prevencii proti rakovine. Jačmeň zas dokáže rozhýbať energiu pečene, čím zvyšuje našu aktivitu a harmonizuje naše emócie. Artičoky prospievajú najmä žlčníku tým, že stimulujú vylučovanie žlče a tak zlepšujú proces trávenia v našom tele. Plody moruše sú tiež prirodzene kyslej povahy, dopĺňajú energiu a krv a vyživujú pečeň.

Zdravé paradajky

Detoxikácia

Veľmi účinná je detoxikácia pomocou olivového oleja zmiešaného s citrónovou šťavou, ktorý si dáme ráno na lačný žalúdok. Z každého použijeme 1 polievkovú lyžicu. Olivový olej môžeme vymeniť aj za horčicový, ktorý pôsobí intenzívnejšie a navyše rieši problém studených končatín, vyháňa z tela chlad a likviduje parazitov. Nie je to veľmi chutná kúra, zato naozaj účinná. Dodržiavať ju môžete 1-3 týždne.

Zelený smoothie

Liek našich babičiek na žlčníkové kamene

Denne nalačno treba užívať polievkovú lyžicu čerstvo nastrúhanej bielej reďkovky. Môže sa použiť aj čerstvá šťava, ktorej treba konzumovať minimálne 1dcl každé ráno nalačno. Kamene sa rozpustia, rozplynú, pečeň a žlčové cesty sa vynikajúco prečistia.

Chorobné prejavy disharmónie pečene a žlčníka 

Kondícia pečene a žlčníka sa prejavuje na zdravotnom stave našich očí, šliach, väzive a nechtoch. Zrak má byť jasný a ostrý, nechty pevné, hladké a lesklé, šľachy pružné. Takže slzenie očí vo vetre, lámanie nechtov, boľavé šľachy pri športovaní a kŕče – to všetko naznačuje oslabenú funkciu týchto dvoch orgánov. Tiež sa môžu objaviť bolesti pod pravým rebrom alebo pravou lopatkou, zlé trávenie, nespavosť, vysoký krvný tlak, bolesti kolien alebo bedrových kĺbov, závrate, migrény, ekzémy, agresivita, horká chuť v ústach.... Pečeň a žlčník sú orgány citlivé na všetky druhy emócií. Keď sme depresívni, plačliví, nevieme nahlas vysloviť svoj názor, všetko v sebe dusíme a trápi nás to – podpíše sa to na zdravotnom stave týchto dvoch orgánov. Časté povzdychnutie si, nerozhodnosť, hnev, zablokované emócie, pocit skľúčenosti – to všetko má na svedomí nerovnováha týchto orgánov. V tomto prípade nepomôže iba zmena životného postoja a prehodnotenie vlastných blokov a ich odbúranie, ale aj detoxikačné kúry, uvoľňujúce energiu v týchto orgánoch.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Vitamín B2

Vitamín B2

Migréna

Migréna

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency