Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Bylinky v čínskej medicíne

01. 08. 2013 Liečba Alternatívna medicína Bylinky  Terramedica
Bylinky v čínskej medicíne

Zatiaľ, čo liek v západnej medicíne je chemicky presne definovaná látka, pôsobiaca na určitý receptor v daných tkanivách, bylinná zmes predstavuje nespočetné množstvo prírodných, jemne pôsobiacich látok, ktoré priaznivo ovplyvňujú organizmus na viacerých úrovniach. Podľa čínskych tradícii je bylinná liečba vlastne dobre riadená dietetika.

Bylinky nepovažujú za liek, ako je to v našom západnom ponímaní, ale skôr za súčasť stravy. Bylinky zároveň posilňujú ľudský organizmus a dodávajú mu aj množstvo hodnotných živín. Majú vyvolať konkrétnu reakciu, navrátiť rovnováhu a harmóniu. Ich výber sa vždy riadi celkovým stavom, kondíciou a konštitúciou pacienta. Zmes bylín býva určená len konkrétnemu človeku. Pre iného pacienta, i keď má rovnaké ťažkosti, nemusí byť vhodná. V tradičnej čínskej medicíne terapeut nelieči len určitú chorobu, ale človeka komplexne ako jedinečnú bytosť. Bylinky sa miešajú preto, že tak je možné ich účinky lepšie vyvážiť a harmonizovať. V prípade, že je nutné použiť nejakú bylinu so zvlášť silným účinkom, pridajú sa do zmesi byliny, ktoré zneutralizujú jej prípadné vedľajšie účinky.

V tradičných zmesiach sú bylinky dokonale kombinované a vyvážené, vychádzajú z tisícročných receptúr uvedených v čínskych lekárskych knihách. Sú preverené mnohými generáciami a stovkami rokov užívania a sledovania ich účinkov. Každá bylinka má svoj konkrétny účel, v zmesi môžu vzájomne posilňovať svoje pôsobenie či naopak zmierňovať niektorý z účinkov, ktorý konkrétny pacient nepotrebuje.

Spa kamene

V dnešnej dobe je známych a popísaných tisíce bylinných liečiv. V praxi sa najčastejšie využívajú kombinácie vyše 600 druhov. Zmesi bylín sa podávajú v rôznych formách.

Odvar

Odvar (Tang) má tisícročnú tradíciu. Táto forma je najúčinnejšia – varom sa najlepšie uvoľnia liečivé látky. Príprava odvaru má svoje štandardy a postupy, ktoré je potrebné dodržať. Často má odvar výrazne horkú chuť.

Prášok

Prášok (San) sa získava drvením alebo mletím. Výhodou je jednoduché podávanie, priamo sa zapíja, nevyžaduje zložitú prípravu a pôsobí rýchlo. Je menej účinný, ale chutnejší. Je často podávaný deťom alebo na doliečenie. Jeho variantom je varený prášok, ktorý sa povarí vo vode a pije sa precedený odvar.

Granulovaný prášok

Granulovaný prášok (Keli san) – nová forma aplikácie vytvorená modernými technologickými postupmi, pri ktorej sa výťažky z liečiv koncentrujú a sušia do malých granúl. Recept si zachováva vlastnosti prášku a ľahko sa užíva.

Kapsule

Kapsule – želatínové tobolky s obsahom jemného prášku jednotlivých liečiv. Výhodou je ľahké užívanie, hlavne u horkých liečiv.

Guličky

Guličky (Wan) – získané premiešaním práškových liečiv s vodou alebo medom a glazované pri vysokej teplote. Pôsobia postupne, ich účinok je mierny a pomalší. Často sa aplikujú pri chronických ochoreniach.

Koncentrované guličky

Koncentrované guličky (Nong suo wan) patria medzi novšie produkty. Hutný odvar z liečiv sa mieša s práškom z liečiv, zahusťuje sa varom a suší. Výhodou tejto formy je vysoká koncentrácia účinných látok.

Bylinky

Elixíry, čaje, alkoholové výluhy, čipky, oleje, masti a rôzne náplasti

Elixíry, čaje, alkoholové výluhy, čipky, oleje, masti a rôzne náplasti patria medzi ďalšie formy.

Systém tradičnej čínskej medicíny je logický a presný, ale súčasne aj poetický a symbolický. Pre popis jednotlivých stavov organizmu sa veľmi často využívajú príklady vychádzajúce z pozorovania zmien a vzťahov v prírode. Krásnou úlohou terapeuta čínskej medicíny je zistiť, aké je aktuálne počasie v organizme konkrétneho pacienta, predpovedať jeho vývoj, porozumieť celkovej klíme a namiešať takú presnú bylinnú zmes, ktorá vráti človeku rovnováhu a harmóniu.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency