Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Babie leto, slezina a žalúdok

07. 09. 2012 Trávenie Leto Imunita  Anka Kanovská
Babie leto, slezina a žalúdok

Čínska medicína ich považuje za najdôležitejšie orgány tela. Tvrdí, že keď sú zdravé, aj ostatným orgánom sa darí a človek je plný života a energie.

Čo im prospieva?

Najmä jednoduchá a teplá strava varená podľa hesla „všetko s mierou“. Netreba to preháňať so žiadnou z piatich základných chutí (sladká, pikantná, horká, slaná a kyslá). Jedenie berme ako malú slávnosť – vždy si naň vyhraďme potrebný čas a priestor, aby sme si to užili. Každé jedlo dobre požujme, aspoň 40-krát jedno sústo. Po jedle si trochu oddýchnime, pretože krv ide rovno do žalúdka a ťažko by sa nám premýšľalo. Chuťou sleziny a žalúdka je sladká, v prirodzenej forme. Zastupujú ju obilniny ako ryža, pšeno, jačmeň, ale aj gaštany, dyne a tekvice, mrkva, zázvor, všetky strukoviny, broskyne či marhule. Naopak príliš sladká chuť vo forme sušienok, čokolád, cukríkov a iných sladkostí tieto dva orgány oslabuje a vyčerpáva ich silu. Sladkosti nám síce doplnia chýbajúcu energiu, ale len na krátky čas. Rafinovaný cukor je zložitý na trávenie, telo ho nedokáže všetok spracovať, tak ho uloží do zásoby a my priberáme. Nadmerná konzumácie bieleho cukru podporuje navyše tvorbu hlienov v tele, rozširovanie rôznych kvasiniek a plesní (napr. kandida).

Tekvice

Slezina má rada sucho a teplo, preto uprednostňujeme varenú stravu počas celého dňa. Číňania raňajkujú veľmi chutnú ryžovú polievku alebo zeleninovo-mäsové vývary, ktoré si vyberú podľa svojho zdravotného stavu a konštitúcie. U nás to nie je celkom bežné, aj keď polievka na raňajky padne naozaj veľmi dobre. Ak chcete posilniť svoj žalúdok a slezinu, začnite trebárs varenými raňajkami z obilnín. Obilie má prirodzene sladkú chuť, ktorá prospieva slezine aj žalúdku. Pšenová kaša s ovocím, ryžový vývar s pórom alebo pohánková kaša s tahini (sezamovou pastou) a konopnými semienkami nám dodajú energiu na celé dopoludnie. Jesť raňajky je podľa čínskej medicíny veľmi dôležité. Žalúdok má svoje aktívne orgánové hodiny práve ráno od 7. do 9. hodiny. Aktivita sleziny nasle-duje potom od 9. do 11. hodiny. Energia, ktorú doobeda nazbierame vďaka týmto dvom orgánom, nám potom vydrží po celý deň. Toto je zároveň obdobie dňa, v ktorom je najvhodnejšie vykonávať očistu týchto dvoch orgánov. Detoxikácia sleziny a žalúdka je namieste vtedy, keď sú oslabené a nefungujú tak, ako by mali.

Farbou sleziny a žalúdka orgánov je žltá až oranžová, preto im prirodzene prospievajú potraviny týchto farieb ako mrkva, oranžová šošovica, dyňa hokaido, bambusové výhonky. Pozor však na exotické ovocie. Aj keď je oranžovej či žltej farby, príliš zachladzuje náš organizmus a mali sme ho jesť len mierou a v lete. Ak jeme exotické ovocie v zime, zachladzujeme svoj organizmus v chladnom ročnom období, čo je cesta k oslabeniu imunity – k nádche, chrípke a iným typicky zimným ochoreniam. Žltá je aj farbou materinskej lásky a je vhodná pre ľudí, ktorým občas chýba objatie v matkinom lone či láskyplné pohladenie. V takom prípade môžu nosiť napr. žltý šál alebo si namaľovať spálňu nažlto.

Žltý melón

Človek, ktorý má slezinu a žalúdok v rovnováhe je takpovediac „pri zemi“. Je to realista, vždy ochotný pomôcť a poradiť. Je šikovný, zručný a praktický. Radšej sa bude zaoberať technickými a faktickými záležitosťami, ako stavať vzdušné zámky a snívať o nemožnom. Ak tieto orgány pracujú viac, ako treba, môže byť človek príliš tvrdohlavý, neústupčivý a netolerantný. Naopak, ak sú funkcie sleziny a žalúdka oslabené, človek lieta v oblakoch a sníva ďaleko od zeme a od reality. Treba ho stiahnuť dolu za nohu, prečistiť oba orgány a dopĺňať ich energiu pomocou kvalitnejšej stravy a byliniek. Na posilnenie sleziny je ideálny bylinný čaj z hluchavky bielej, sladovky hladkoplodej, šalvie lekárskej a ľubovníka bodkovaného.

Vývar z puškvorca obyčajného

Ideálny je na prečistenie žalúdka. Koreň puškvorca je bežne dostať v lekárňach vo forme sypanej čajoviny. Treba ho však najemno zomlieť, 8 minút povariť, ďalších 5 minút lúhovať a potom precediť a popíjať v ranných hodinách. Užíva sa ½ čajovej lyžičky na 4 dcl vody. Táto liečebná kúra trvá 21 dní a výborne harmonizuje funkciu žalúdka aj sleziny.

Čo ich oslabuje?

Slezinu a žalúdok oslabuje nepravidelná strava, nekvalitná strava a nedostatok alebo nadmiera jedla. Jedlo by sme si mali rozdeliť na niekoľko dávok počas dňa. Teplé obilné raňajky, na obed aspoň kvalitnú polievku a na večeru nevynechať varenú zeleninu. Obmedzujme konzervy, polotovary, dehydrované výrobky (napr. instantné polievky), priveľa korenín, sýte, mastné, vysmážané jedlá, tvrdý alkohol. Toto všetko môže v tele zvýšiť tráviaci oheň a zrazu sú tu bolesti brucha, nadváha, psychická a fyzická únava, nechuť rozprávať, neustály pocit hladu, boľavé ďasná, zápach z úst, pocit ťažkého tela, lenivosť, či závraty, vo vážnejších prípadoch rôzna zápaly. Strava má byť jednoduchá, no pestrá a čo je najdôležitejšie, mali by sme si na jedlo vyhradiť čas a najesť sa v pokoji.

Slezina a žalúdok tiež neobľubujú chladné potraviny. Žalúdok je ako kotlík, v ktorom sa všetko varí a mieša. Keď doň prilejete studenú vodu, varenie sa zastaví. Takto je to aj s trávením. Ak si po dobrom obede dáte studený nápoj alebo zmrzlinu, proces sa zastaví a musí počkať až sa plameň znovu rozhorí. V čínskej medicíne sa do studených potravín radia aj zelené listové šaláty, zelený alebo mätový čaj, citrusové plody a všetko surové ovocie aj zelenina. Keď ich jete s mierou a vyvážite ich teplou stravou, nič sa nestane. Ak ste však zástancami surovej stravy, buďte na pozore. Surová strava vytvára vo všeobecnosti v tele chlad. Opatrne treba pristupovať aj k mlieku a mliečnym výrobkom, ktoré sú chladnej povahy. Vytvárajú v tele vlhkosť a zahlieňujú organizmus, preto sú nevhodné pri akýchkoľvek alergických prejavoch. Ani pri nadváhe nejedzte jogurty a iné mliečne dobroty, chudnutie by vám išlo veľmi ťažko. Chladné potraviny vytvárajú v tele vlhkosť, a tá sa prejaví tvorbou hlienov, opuchov, ale aj celulitídou, nadváhou alebo nechuťou do jedla, hlienovitým kašľom, únavou, zlým trávením či ťažkopádnym myslením. Odstrániť z tela nahromadenú vlhkosť, to je dlhodobý proces, ktorý môžeme podporiť konzumáciou čerstvej mrkvovej šťavy so zázvorom, chrenom, horčicou, stonkovým zelerom alebo bielou reď kovkou.

Papričky

Vlhkosť môže vniknúť do tela aj z vonkajšieho prostredia. Pozor treba dávať aj na chladné počasie a patrične sa obliecť.

Chorbné prejavy disharmónie sleziny a žalúdka

Kondíciu sleziny a žalúdka vidíme na našich perách a ústach. Keď sú pery pekné červené, plné a zdravé svedčí to o dobrom zdravotnom stave sleziny a žalúdka. Naopak, ak sú pery bledé (nedostatočná výživa krvi), sú na nich vyrážky (zvýšený oheň žalúdka), herpes alebo sú suché a kútiky úst popraskané (slabosť sleziny oslabuje imunitu) znamená to, že tieto orgány sú oslabené. Ústa slúžia na to, aby rozoznávali pätoro chutí – kyslú, horkú, sladkú, pikantnú a slanú. Ak túto funkciu nevykonávajú správne, je chyba v slezine a v žalúdku – objaví sa nechutenstvo, nutkanie na zvracanie, boľavé ďasná, pálenie záhy, pobolieva nás brucho a na okrajoch jazyka si môžeme všimnúť otlačené zuby. Keď sa často prejedáme, objavia sa poruchy trávenia, pocit plnosti v žalúdku, psychická a fyzická únava, lenivosť, nechuť rozprávať, tlak na hrudi, nadmerná chuť do jedla alebo výrazná chuť na sladkosti. Nepravidelná strava môže spôsobiť žalúdočné alebo dvanástnikové vredy, zápaly, pocity chladu po celom tele a bolesti v brušnej dutine. Ak je oslabená funkcia sleziny vyživovať krv, máme závrate, mihotanie pred očami, bledú tvár, nedostatok energie, nadmerné alebo nedostatočné menštruačné krvácanie a sme uzimení. Ak sme jedli priveľa ochladzujúcich potravín, prejaví sa to v zahlienení organizmu, ktoré sa navonok ventiluje ako kašeľ, hnačka, ekzém v okolí úst a na brade, nadváha či pocit ťažkého tela. Ďalšími príznakmi oslabenej sleziny a žalúdka sú: nafúknuté brucho, opuchy, slabé svalstvo, hemoroidy, pokles maternice, krvácanie z nosa, hormonálne poruchy a celkovo slabá imunita. Emóciou týchto dvoch orgánov je zádumčivosť, ustarostenosť, premietanie si udalostí a ich dlhodobé spracovávanie. Sú to vlastnosti prirodzené každému človeku, ak sú pod kontrolou. V chorobnom stave sa zmenia na prehnanú starostlivosť – o deti, rodinu, svoje zdravie, či prácu. Neustále rozoberanie uplynulých situácií alebo toho, čo má prísť prináša pocit stresu. Takéto myšlienky zastavujú tok energie v tele a môžu spôsobiť rovnako vážne chorobné príznaky ako nekvalitná a nepravidelná strava. V tomto prípade pomôžu aj meditácie alebo cvičenia akéhokoľvek druhu, ktoré odpútajú našu myseľ od každodenných starostí. Okrem športu to môže byť aj nejaká záľuba, ktorá človeka baví a odreaguje – ideálna je práca na záhradke, ktorá výborne uzemňuje.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency