Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Prečo je pre deti lepšie mať menej hračiek ako viac?

Keď je kreativita, vďačnosť a pozornosť dôležitejšia ako kopa zbytočností

31. 08. 2017 Deti Životný štýl Rodičia  Hana Moravčíková
Prečo je pre deti lepšie mať menej hračiek ako viac?

Začnite u seba

Láka vás predstava stále uprataného domu ? Chcete viac voľného času? Zbavte sa niektorých svojich vecí... Začnite tými, ktoré neustále prekladáte z miesta na miesto, upratujete, na pár minút vyberáte, a potom znovu obchádzate, až kým zasa neskončia hlboko v útrobách skríň. Pozdáva sa vám predstava minimalizmu, ktorá ľuďom do života vnáša poriadok, viac voľného času, lepšiu organizáciu a viac priestoru? Zbavte sa niektorých svojich vecí... Máte deti? Zdá sa vám, že po nich neustále upratujete hračky? Zbavte sa niektorých ich vecí...

„Ak chcete, aby z vašich detí niečo bolo, začnite s nimi tráviť dvakrát toľko času a míňať na ne dvakrát menej peňazí ako doteraz.“ Abigail Van Burenv

Začnite sebou. Vyraďte zo spálne, obývačky, kuchyne a kúpeľne všetky veci, ktoré naozaj nepotrebujete. Separujte, dražte, predávajte, darujte alebo vyhadzujte. Zamyslite sa nad každou košeľou v skrini a nad každou vecou na poličke. Potrebujete ju? Prečo danú vec máte? Používate ju? Prináša vám radosť? Alebo vo vašej domácnosti iba zaberá zbytočný priestor?

Detskí minimalisti

Neskôr prejdite k svojim deťom. Pozorujte, s ktorými hračkami sa hrávajú, a ktoré im zbytočne zaberajú miesto v izbe. Ktoré udržia ich pozornosť dlhšie ako pár minút? S ktorými sa dokážu hrať celé hodiny, a ktorých sa už celé mesiace nedotkli?

Nesnažte sa však deťom vziať hračky, ktoré sú ich srdcu skutočne blízke. Porozprávajte sa s nimi a spýtajte sa, ktoré si chcú ponechať. Sami premýšľajte, ktoré hračky sú pre deti prínosné, a ktoré v nich iba rozvíjajú agresiu a závislosti. Ponúknite deťom alternatívy. Keď nebudete musieť dokola upratovať domácnosť preplnenú zbytočnými vecami, budete môcť tráviť viac pohodového času so svojimi deťmi. Vezmite ich von a naučte ich hry, pri ktorých hračky nepotrebujú, alebo sa začnite pravidelne hrávať neobohrateľné spoločenské hry.

Ušetrite si čas a zbavte sa hračiek, s ktorými sa vaše deti ani poriadne nehrajú.

Ak nechcete, aby sa situácia za pár mesiacov znovu zopakovala, myslite aj na prevenciu. Nezavaľujte svoje deti (ani deti svojich známych) neustálymi darčekmi, ktorým budú venovať pár minút a neskôr si na ne ani nespomenú. Na Vianoce môžu dostať namiesto kopy darov iba jeden darček a na narodeniny a meniny im môžete dať namiesto veci zážitok, z ktorého sa budú tešiť celý deň. Upozornite na svoj nový prístup k hračkám aj svojich príbuzných.

Prečo je minimalizmus pre deti prínosný?

Dnešní mladí rodičia si myslia, že ich deti potrebujú obrovské množstvo vecí. Amazon a ďalšie internetové obchody však existujú len zopár rokov a deti ešte pred 10 – 20 rokmi neboli zásobované takým veľkým množstvom hračiek, oblečenia alebo technologických výdobytkov, ako je dnes bežné. Ešte pred niekoľkými rokmi dokázali deti sedieť v čakárni u lekára alebo na sedadle auta pokojne bez toho, aby mali pred sebou položený tablet.

Nezasypávajte deti hračkami. Je im to viac na škodu než na úžitok.

Ak zájdeme ešte ďalej, uvedomíme si, že deti doma nepotrebujú ani 300 DVD filmov a CD s narozprávanými príbehmi, ani 15 kanálov s rozprávkami. Nie sú to všetko veci, ktoré ich pozornosť odtŕhajú od rodičov a od spoločne stráveného času? Ak im niečo z toho „nedoprajete“, nemusíte mať výčitky svedomia. Naopak, môžete byť hrdý na to, že ste dokázali odolať valcujúcemu prúdu „maximalizmu“.

Deti a ich rodičia dnes potrebujú minimalizmus viac ako kedykoľvek predtým. Chaos nie je neoddeliteľnou súčasťou života s malými deťmi. Je to voľba. Neporiadok je často výsledkom nahromadenia zbytočných vecí...

„Minimalizmus je cielené uprednostnenie vecí, ktoré si vážime a odstránenie všetkého, čo nás od nich odťahuje.“

Pod slovom „veci“ si však neprestavujme iba hmatateľné objekty. Môže ísť pokojne o čas, zážitok, výlet, prechádzku, spánok, čítanie, šport, atď... To, čo nás od týchto aktivít odťahuje, takisto nemusia byť iba veci. Môže to byť práca, nákupy (ďalších zbytočných vecí), neustále upratovanie či dokonca 3 – 4 krúžky, na ktoré naše deti chodia, a ktoré pohlcujú tak ich čas, ako aj náš. Skutočne na ne musia chodiť? Neužijeme si všetci život viac, ako dochádzanie, balenie, čakanie a vracanie sa späť vymeníme za nejakú pohodovejšiu rodinnú aktivitu na sídlisku alebo na dvore? 

Deti si vystačia s oveľa menším množstvom hračiek, ako si myslíme.

Deti sú väčšou obeťou konzumerizmu než dospelí

Deti rastú rýchlo a konzumerizmus tento fakt veľmi rád využíva. Nové knižky, nové legá, nové postavičky z najnovšieho Disney filmu, nové hry na X-box, nové hračky z McDonaldu... Veci, z ktorých o pár mesiacov dieťa s najväčšou pravdepodobnosťou vyrastie. A Vy, ako dospelý správca domu či bytu, budete tieto veci kupovať, prekladať, upratovať, ukladať a triediť, až sa ich po rokoch zbavíte. Prečo všetky tieto fázy nepreskočiť a neušetriť všetok čas, ktorý spotrebujú?

Čo všetko minimalistický prístup k hračkám deťom prináša?

  • Vďačnosť. Keď majú deti menej hračiek, vážia si ich viac, ako keď ich neustále dostávajú veľa.
  • Pozornosť. Deti sa dokážu hrať s jednou hračkou oveľa dlhšie, ako keď ich mali na výber veľa. Ani jedna z nich vtedy ich pozornosť nedokázala udržať dlhé hodiny.
  • Čas strávený vonku. Ak deti vo vnútri nedržia tablety, televízne kanály, videohry alebo haldy hračiek, radi vybehnú von a nájdu si nejakú zaujímavú zábavu na vzduchu.
  • Kreativitu. Je vedecky dokázané, že deti, ktoré majú k dispozícii menšie množstvo hračiek, zapájajú a trénujú kreativitu oveľa viac ako deti, ktoré majú hračku doslova na všetko. V mnohých nemeckých škôlkach dokonca musia učitelia dodržovať počet povolených hračiek na jedno dieťa práve kvôli riadnemu rozvoju kreativity.
  • Spoločné hranie. Deti sa začnú s menším počtom hračiek a technologických výdobitkov hrať viac spolu. Spoločnosť brata či sestry bude predstavovať nové možnosti na hranie.

Deti sa s menším množstvom hračiek stávajú kreatívnejšie.

Trieďte uvážene

Vyraďte hračky, s ktorými sa vaše deti nehrajú už dlhé mesiace a roztrieďte ich na „používané“ a „pokazené“. Nepoužiteľných sa zbavte a tie „ako nové“ umyte a darujte na charitu, do detského domova, do nemocnice alebo známym, ktorých deti by o dané hračky mohli mať záujem.

Vytýčte deťom priestor, ktorý môžu venovať hračkám. Môže to byť jedna látková krabica, plastová nádoba, skrinka alebo zásuvky. Hračky, ktoré si smú nechať, sa do týchto priestorov musia zmestiť. Vysvetlite im, že pre žiadne ďalšie jednoducho nezostalo miesto. Vďaka tomuto kroku si navyše budete môcť byť istý, že všetky hračky, ktoré deti majú, sa dajú upratať a majú svoje miesto.

Určite si, aký obnos peňazí na hračky ročne spotrebujete a neprekročte ho. Naučte deti vážiť si aktivity viac než veci. Ukážte im nové možnosti, trávte s nimi čas novým spôsobom, učte ich novým schopnostiam a ukážte im, že čas strávený s ľuďmi je zaujímavejší, ako čas strávený s hračkami.

Chcete, aby sa vaše deti hrali spolu? Vezmite im zopár hračiek a vypnite televíziu.

Tip Vitariána

K poriadku v domácnosti prispejete i tak, že deti naučíte, na akom mieste sa majú s hračkami hrať. Ak sú vo veku, kedy im to dokážete vysvetliť, vytýčte im jednu miestnosť na hračky a vysvetlite im, že práve tam sa s nimi môžu do sýtosti hrať. Nedovoľte im hračky roznášať po celej obývačke, po vlastnej spálni, po kuchyni či kúpeľni. Naučíte ich tak poriadkumilovnosti a ušetríte si množstvo práce pri stále sa opakujúcom upratovaní hračiek. Sami predsa nepoložíte mixér do spálne či mydlo do obývačky...

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency