Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Rozdielni partneri

Veda vysvetľuje, prečo si atraktívne ženy nie vždy vyberajú atraktívnych mužov (a naopak)

24. 07. 2015 Partnerstvo Manželstvo Životný štýl  martina strihová
Rozdielni partneri

Tieto typy párov sú výnimočné, pretože vo všeobecnosti výskum ukazuje, že nás pravdepodobnejšie romanticky zaujme niekto, kto s nami zdieľa rovnaký stupeň atraktívnosti (existuje pre to dokonca aj vedecký termín: „nenáhodné párenie“).

Nová štúdia v časopise Psychological Science vrhá trochu svetla na tieto páry s takzvanou „nezodpovedajúcou“ úrovňou fyzickej príťažlivosti. Vedci skúmali 167 párov aby zistili, či poznávanie niekoho postupom času môže prebiť prirodzenú zaujatosť voči dobrému výzoru. Štúdia zistila, že odpoveď často znie áno.

Výskumníci prišli na to, že páry, ktoré boli fyzicky podobne príťažlivé, mali tendenciu vojsť do romantického vzťahu už po krátkom čase, zatiaľ čo  páry, ktoré nezdieľali rovnaký stupeň príťažlivosti, spolu najskôr častejšie trávili čas a spoznávali jeden druhého. V skutočnosti 40 percent týchto párov v štúdii bolo najskôr platonickými priateľmi. Takže čas pomáha vytvoriť rovnaké podmienky pre oboch partnerov nezávisle od ich výzoru.

„V predchádzajúcej práci sme zistili, že čím sa ľudia lepšie postupom času poznajú, tým majú tendenciu vytvárať si viac jedinečných hodnotení,“ hovorí výskumníčka štúdie Lucy Hunt z University of Texas.

Poukazuje na to, že ak sa spýtate skupinky cudzích ľudí, aby ohodnotili vašu príťažlivosť na škále od 1 po 10, pričom 1 znamená najmenej atraktívny a 10 veľmi atraktívny, skupina sa pravdepodobne zhodne na rovnakom čísle. Ale ak sa to spýtate priateľov, ktorí vás už istý čas poznajú, číslo bude vyššie (alebo ejha... nižšie), pretože je doň zahrnutá aj naša osobnosť. Ako Hunt zdôrazňuje: „Ak niekoho spoznáte, budete ho mať buď radšej alebo menej rád“.

Takže podľa týchto zistení štúdie je pravdepodobnejšie, že „nezodpovedajúce“ páry boli najskôr priateľmi alebo kolegami. Najskôr nemuseli byť priťahovaní jeden k druhému, ale čím dlhšie sa poznali, tým objavili ďalšie hodnotné vlastnosti –zmysel pre humor, vášeň k cestovaniu alebo človeka, ktorý dokáže počúvať – a potom sa zaľúbili.

Samozrejme, Hunt poukazuje na to, že nemôžete siliť  vzťah. Ak ste sa zamilovali do krásky/krásavca v kancelárii, on alebo ona sa nemusí nutne zamilovať do vás, aj ak vás bližšie spozná. „Stále ju/ho nemusíte zaujímať,“ oznamuje Hunt.

Ak chcete niekoho príťažlivého, staňte sa aj vy príťažliví.

Ale Hunt vidí na svojom výskume pozitívne zistenie: oceňte svoju jedinečnosť a nakoniec si nájdete niekoho, kto ju ocení tiež. „To, čo vidíte v časopisoch, filmoch a televízii, je tlak, aby ste sa stali najkrajšou, najšikovnejšou, najinteligentnejšou a najočarujúcejšou osobou [pre všetkých] a najlepšie je byť tým všetkým dokopy v jednej osobe,“ tvrdí Hunt a dodáva „nie je len jeden druh krásy alebo osoby, čo by za to stála. Buďte len sami sebou a niekoho nájdete“.

Ale aby ste boli sami sebou, musíte najskôr zistiť, kto ste. A to zistíte tak, že budete skúšať (nové veci, čo vás baví, spoznávať ľudí, meditovať, športovať, atď.).

Tip Vitariána

Ak chcete niekoho atraktívneho, začnite pracovať na tom, aby ste takí boli aj vy. Jednoznačne vám k tomu pomôže zdravá rastlinná strava a šport.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency