Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Fit partner(ka) = zdravý život

Ako vás ovplyvňujú ľudia okolo vás?

10. 04. 2015 Šport Partnerstvo Manželstvo Životný štýl  martina strihová
Fit partner(ka) = zdravý život

Vaše manželstvo môže mať toho s vaším fitness spoločného viac, ako si myslíte. Výskumníci v oblasti verejného zdravia na John Hopkins University nedávno skúmali lásku a zdravý život mužov v strednom veku a prišli na to, že z približne 55 percent mužov, ktorí nespĺňajú odporúčania American Heart Association, aby zostali aktívnymi (čo je 75 až 150 minút cvičenia týždenne), má 70 percent z nich oveľa väčšiu pravdepodobnosť oznámiť pri ďalšej návšteve doktora, že začali cvičiť, ak podobný fitness režim má aj ich žena.

Vplyv sa premietol aj na fajčenie: ak jeden z páru ukončil tento zlozvyk, druhý sa s oveľa väčšou pravdepodobnosťou tiež fajčenia vzdal.

Výskumníci analyzovali lekárske záznamy a vzťahy takmer 16 000 ľudí a vyše šesť rokov sledovali úroveň aktivity jedincov. Ale zatiaľ čo táto a predchádzajúce štúdie môžu naznačovať, že mať životného partnera môže byť prospešné pre vaše celkové zdravie (aj dlhší život), len byť vo vzťahu nestačí.

Na tom, s kým žijete, záleží viac, pretože je dôležité všímať si prípady, v ktorých manželstvo môže vaše zdravie zruinovať. „Manželia sa menia rovnakým smerom, čo znamená, že ak jeden zvyšuje fyzickú aktivitu, potom je pravdepodobnejšie, že ju bude zvyšovať aj druhý – ale aj ak sa jeden stáva menej fyzicky aktívnym, ten druhý pravdepodobnejšie zredukuje svoju fyzickú aktivitu“, tvrdí Laura Cobb, spoluautorka štúdie.

Dodáva, že ďalšia štúdia z University of North Carolina sledujúca vyše 7 000 ľudí počas viac ako šiestich rokov zistila, že jedinci mali vyššie riziko rozvoja obezity, ak sa zosobášili alebo žili spolu, ako keď zostali slobodnými.

Partneri sa menia rovnakým smerom, čo znamená, že ak jeden zvyšuje fyzickú aktivitu, potom je pravdepodobnejšie, že ju bude zvyšovať aj druhý, a naopak.

Mať partnera však nie je jediným druhom vzťahu, ktorý ovplyvňuje vaše zdravie: výskum tiež ukazuje, že ostatní ľudia, ktorými sa obklopujete – či už sú to vaši priatelia, kolegovia v práci, alebo spolubývajúci – na vás môžu pôsobiť rovnako (alebo ešte viac). Štúdia v New England Journal of Medicine  analyzovala informácie sociálnej siete približne 12 000 ľudí (pozostávajúcich z priateľov, príbuzných, súrodencov, rodičov, atď.) nad 32 rokov a spozorovalo sa, že prípady obezity sa udržiavali v zoskupeniach blízko prepojených ľudí -  s až tromi stupňami rozlíšenia. Ak sa jeden človek stal obéznym, ich priateľ mal až viac ako dvakrát vyššiu pravdepodobnosť stať sa tiež obéznym – o 57 %.

Samozrejme, Cobbova štúdia a aj iné štúdie majú svoje obmedzenia. No zatiaľ čo je pravdepodobnejšie, že ľudia medzi sebou priamo ovplyvňujú svoje zvyky, môže to tiež byť tak, že jedinci sa zosobášia a spriatelia s ľuďmi s podobnými  návykmi. Ale to tiež  nenaruší dôležitosť toho, že si máte dávať pozor, s kým sa dáte dokopy. A Cobb má iné teórie: manželia (a často priatelia) zdieľajú podobné fyzické prostredie, takže podliehajú rovnakým vplyvom. Manželia tiež môžu jednoducho priebehom času „splývať“ a meniť sa, aby sa viac podobali na toho druhého. Nech je vysvetlenie akékoľvek, svojich priateľov si vyberajte rozumne!

Ostatní ľudia, ktorými sa obklopujete – priatelia, kolegovia v práci, alebo spolubývajúci – na vás môžu pôsobiť rovnako (alebo ešte viac).

Tip Vitariána

Obklopte sa ľuďmi, s ktorými sa môžete v zdravom životnom štýle navzájom podporovať. Ľudí, ktorí športujú, najpravdepodobnejšie nájdete tam, kde sa športuje.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency