Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Zelenina deťom

rady vitariánskych mamičiek

28. 12. 2013 Stravovanie Láska Deti Zelenina Energia  Katarína Mikulová
Zelenina deťom

Maľujte obrázky

Deti milujú hru. Vieme, že by sa hrali celý deň a na jedlo snáď ani nepomysleli. Skúste preto jedávať zeleninu a hrať sa zároveň. Ako? Tvorte zo zeleniny na tanieri rôzne obrazce, tváre, zvieratká, šašov, robota. Otvorte sa fantázií, povoľte uzdu kreativite a zabavíte sa aj vy  - hrášok sú gombíky, rajčiny sú oči, pažítka zase vlasy, kučeravý šalát smiešna košeľa... Strihajte, krájajte a kombinujte a potom spolu obrázok zjedzte. Ľahko sa zje macík, ktorý sa tak krásne usmieva z taniera!

Len nie zelená!

Mnohé mamičky majú skúsenosti s tým, že deti odmietajú zelenú farbu. Čo je zelené, to im predsa nemôže chutiť - aj taká je detská logika. Mamička vitariánka preto radí: „Čokoľvek zamiešam do mrkvovej výživy, deti mi to zjedia. Páči sa im tá oranžová farba!“  Mrkva je zdravá pre oči a ako vieme, betakarotén je nesmierne silný a zdraviu prospešný antioxidant. Takže? Prečo nie! Hor sa zmixovať do zeleninovej kaše ešte zopár karotiek!

"Namaľujte" na tanieri zo zeleniny rôzne postavičky. Takáto hra zaujme nielen detské ruky, ale aj jazýček.

Vyčkajte na hlad

Väčšina mamičiek má práce vyše hlavy. Prať, variť, žehliť, upratovať – ak je detí viac, častokrát neostáva na hry veľa času. Mnohé mamičky preto volia o niečo prísnejšiu metódu – nekŕmia deti behom dňa maškrtami a počkajú, kým detský žalúdok vyhladne. Mamička vitariánka vraví: „Keď sú deti ozaj hladné, zjedia aj tanier plný zeleniny!“

Zahrajte si divadlo

Kto povedal, že deti nepochopia, prečo treba jesť zeleninu? Hravou formou si môžete zahrať s deťmi poučné divadlo! Deťom vysvetlíte, prečo je dôležité jabĺčko, špenát, mrkvička, aké vitamíny obsahujú, akých nepriateľov vyženú z tela von (baktérie) a z jedenia zeleniny sa náhle stane dramatická hra! Vitariánska mamička a naša fanúšička vraví: „Kým s deťmi niečo zjeme, vždy si vysvetlíme, čo sa odohráva v akej zelenine, ovocí, v brušku... ako telíčko reaguje, čo vyciká a podobne. Funguje to úžasne, aj zelený špenát mi deti zjedia ako nič!“

Buďte príkladom

Najdôležitejšie je, aby ste šli svojim deťom príkladom. Darmo ich budete motivovať k brokolici, keď sami jete čokoládu. Dávajte si pozor, čo jedávate pred deťmi a ako sa k jedlu vyjadrujete. „Ach, tá čokoláda nemá chybu!“ Podobné velebné hlášky prebudia aj u detí záujem o čokoládu, už len preto, aby sa vám podobali. Choďte preto príkladom, jedzte s manželom či partnerom zdravé jedlá pred zrakom detí a vychutnávajte si ho naplno a nahlas! „Och, ale je tá špargľa dnes úžasná!“, ani sa nenazdáte a deti po vás budú opakovať.

Ak chcete, aby vaše deti jedli zeleninu, buďte im príkladom. Deti po vás budu opakovať.

Veselý rituál

Všetko, čo zažívame, si pamätáme, okamžiky minulosti spájame s emóciou aj vôňou. Vytvorte preto u svojich detí na zeleninu pozitívnu spomienku. Pustite príjemnú hudbu, smejte sa, pripomínajte deťom, že sa práve staráte o svoje zdravie a krásu. Deti si tak vytvoria pozitívny rituál a program, ktorý budú opakovať aj v dospelosti. U malých dievčat toto môžete spojiť s ovocnými maskami na pleť, budú sa cítiť ako dospelé princezné.

Oči jedia

Dbajte na tú správnu konzistenciu jedla a prívetivý vzhľad. Aj my dospelí jeme len to, čo je pekne uložené na tanieri. Poznáme takisto rozdiel medzi jedlom z krabice a z porcelánového taniera. Úžasné výsledky preto dosiahnete, keď zeleninu pekne naukladáte a to na nejaký krásny veselý tanier. Postarajte sa o to, aby deti nejedli stále len zmixovanú kašu neurčitej farby – konzistencia, vôňa, rôznorodosť na tanieri a veselé farby prebudia u detí ozajstný záujem.

Aké je slovo na záver? Zbavte sa predsudkov voči zelenine a vedzte, že môže chutiť aj tým najmenším! Ten správny recept a inšpirácia vám pomôžu vyčariť úsmev aj na detskej tvári a na vaše zeleninové menu sa odrazu začnú tešiť!

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency